Irek M Opublikowano 12 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 Napewno jest tu wielu z nas z Was :wink:, którzy pracują w tym programie. wiem, że na temat jego obsługi są cale książki ale proszę o kilka rad związanych z rysowaniem. Sprawa jest taka; importuję rysunek z netu jakiegoś modelu, kontury są nie ostre więc jak powiększę to z 8x by plan był w 1/1 to wyjdzie gruba rozmazana krecha. W corelu chciałbym zastąpić tę nieostrą nową cienką i ostrą. Potrafię już nałożyć takie linie ale czy da się te stare jakoś usunać już na etapie nakładania? No i najważniejsze, wktorą cześć programu wejsć zaraz po odpaleniu. Sorki za banalność zjawiska - pewnie pomyslicie , że jest to tak proste iż ....ale ja patrzę na to od wczoraj pierwszy raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pleses Opublikowano 12 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 Można to zrobić. Klikasz zaimportowany obrazek, potem z menu wybierasz Mapa Bitowa i wybierasz Edytuj mapę bitową. Teraz obsługę zaimportowanego obrazka przejmuje Corel PhotoPaint. Tam dokonujesz zmian (wymazanie linii) i zamykasz PhotoPainta, który zapyta Cię, czy zapisać zmiany(klikasz "Tak"). Po tej operacji powraca CorelDraw z uaktualnionym obrazkiem. PS: Jak na moje rysowanie w Corelu to pracochłonna metoda, ale przecież co kto lubi... pytałeś, to odpowiedziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 12 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 corel draw swietnie sie nadaje do rysowania planów i szczerze go polecam jego glowna zaleta jest mozliwosc rysowania na warstwach (cos takiego jak kalka) jedna na drugiej dowolnie mozemy wlaczac i wylaczac widocznosc warstw wiec tak: w otwartym corelu dajesz nowy rysunek masz wtedy otwarta i aktywna 1 warstwe wiec tam importujesz swoj jpg, gif itp potem naciskasz nowa warstwa i na niej dowolnie rysujesz w kazdej chwili mozesz właczac i wylaczac widocznosc jpg a nawet go usunac oczywiscie jest to rysunek wektorowy wiec nuiezaleznie od powiekszenia linia bedzie lina a nie gróba krecha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 12 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 Dzięki za odpowiedzi plezes i Artur. Znaczy to , że na zaimportowany rysunek - mało ostry mofę nałożyć jakby "kalkę" i na niej przerysować swój plan? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 12 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 dokladnie tak jak mowisz polecam ci corela draw 11 jest wersja trial w necie a ja mam do niej spolszczenie jak by co to udostepnie no i dobrze dosc znam ta wersje wiec moge co nieco podpowiedziec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 12 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 Dzieki Artur - narazie pobawię się wersja 9, tym bardziej, że jest w wersji spolszczonej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 12 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 Artur - podaj konkretnie co kliknąć by otworzyc nową warstwę na rysunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 12 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 musisz otworzyc okno z boku menager obiektow i tam bedziesz mial: nowa warstwa (new leyer) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 W przypadku w miarę dokładnych bitmap możesz je wpierw wczytać co CorelTrace i później wciągnąć do Drawa, zawsze to upraszcza pracę, szczególnie w przypadku rysunków takich jak plany czy inne rysunki techniczne. Aczkolwiek sam wolę rysować "ręcznie". Aktualnie pracuję na wersji 13 (X3), która wydaje mi się stabilniejsza od 11, nie mówiąc już o 12. Generalnie pracując na Corelach od 1991 widzę że wersje nieparzyste są znacznie lepsze i stabilniejsze od parzystych. Do prac modelarskich zupełnie wystarcza wersja 7 ( ta wydaje mi sie jak narazie najlepsza ), którą czasami za grosze można było nabyć w komplecie ze skaneramii plusteka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.