tomczak Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Witam. Mam Silnik bezszczotkowy Tower Pro 2409-18 B z regulatorem 30A i nie wiem jaki pakiet pod niego podpiac. 7,4v czy 11.1v. Silnik ma byc w ASW 28. Prosze o podpowiedz z gory dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Dane silnika: Dane techniczne Długość silnika : 29 mmŚrednica silnika : 30 mmDługość osi : 12 mmŚrednica osi : 3 mmMasa (sprawdzone) : 63 gPrąd ciągły : 15,5 ASugerowane zasilanie : 2-3 Li-Porpm / V : 1000Zalecane śmigło : 10x5 , 9x5 , 8x6 Ciąg (wynik testów) : 1050 g więc 2-3s a pakiet dobierz tak aby wyważał model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomczak Opublikowano 12 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Dzieki kolego ale ja jestem w tym kierunku jeszcze ciemny. Wiec gdybys dal jakas konkretna podpowiedz to bym byl wdzieczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Ciężko konkretnie podpowiedzieć bo nie napisałeś jaki konkretnie masz model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Zamontuj silnik, śmigło i regler i sprawdż ile musisz doważyć dziób modelu aby uzyskać prawidłowe sc, pakiet kupujesz o zbliżonej wadze. Pakiet do tego silnika oczywiście 3s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomczak Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 R-Planes - ASW-28 - Pakiet LiPo 7,4V 1000 mAh 20C SILNIK: http://www.modele.sklep.pl/pl/Producent/R-planes/R-Planes-ASW-28-Silnik.html regulator tez z firmy R-planes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Zasadą jest, że do pakietu o mniejszym napięciu wybierasz większe smigła, a do o wyższym napięciu mniejsze z podanego zakresu. Z praktyki wynika, że na pakiecie 3s model lata lepiej niż na 2s mimo mniejszego śmigła. Dla ciebie to pewnie mało istotne ale mnie nie chce się wierzyć w podane osiągi znaczy ciąg modelu - 1050g przy poborze prawie 16A. Byłby to bardzo dobry wynik dla tego silniczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomczak Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Tez mi sie troche to wydaje duzo wiec w to nie wierze. A jak myslicie, gdybym podpiol pakiet 1500mAh to ile na tym poszybuje? Da rade z 20 min czy bedzie krocej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Lot silnikowy , a szybowanie to jak śliczna blondi i atrakcyjna brunetka , nie wiadomo co bardziej kusi... Poszybujesz nawet godzinę i dłużej gdy potrafisz i wejdziesz w termikę . Ale Tobie chodziło pewnie o lot silnikowy. silnik pobiera 16A, a Ty masz pakiet o pojemności - zaorąglam - 1,6Ah. Skoro przez godzinę - przypomnę, że to jest jak dotąd 60min - więc masz energi na lot 10x krótszy niz owe 60min. Teoretycznie polatasz 6 min na pełnym gazie. W motoszybowcu chodzi tylko o wyniesienie na wysokosć , odcinasz silnik, szybujesz i tak w kółko Macieju...Oczywiście szybowanie może i powinno trwać znaaaacznie dłuzej niż lot silnikowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Wyciąganie na wysoki pułap w tym zestawie zajmie Ci około minuty, czyli masz około 5 wyciągnięć, a jak długo będziesz szybował to zależy od warunków i Twojego doświadczenia, może się zdarzyć, że Ty będziesz miał dosyć a nie bateria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomczak Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Oto mi wlasnie chodzilo. Na starym sprzecie wyciagalem 28 ze 3 razy w gore to byl max. No i maxymalnie latal na pakiecie z 20 min. Wiec jak wyciagne go z chociaz 3 razy i polatam CHOCIAZ z 40 min to bede szczesliwy Mysle panowie ze to nie bedzie nasza pierwsza i ostatnia rozmowa na temat modelarstwa. Mam nadzieje ze pomozecie mi kiedys złozyc wlasny model? Czyli kupuje pakiet 3s min. 1500mAh i w gore koledzy Tylko jeszce chcialbym wiedziec jaki staly prad rozladowania 20C czy 30C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Podany prąd rozładowania na pakiecie mówi ile razy większym prądem możesz rozładować dany pakiet. Np twoje 1,5 Ah i 20C znaczy 1,5A razy 20 co daje prąd 30A. silnik pobiera max. 16i ciut więcwystarczy. Pakiec 30C jest trochę cięższy od 20C też musisz o tym pamiętać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomczak Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Ok. A jakie smiglo powinienem wstawic? Z tych trzech (10x5 , 9x5 , 8x6) Zeby nie bylo ze zaraz przegrzej silnik bo tego bym nie chciał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Zobacz najpierw w zalecenia producenta silnika, jakie śmigło na jakie napięcie, a resztę musisz sam doświadczalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi