albert69 Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Witam, nigdy wcześniej nie latałem i jestem tuż po pierwszym oblocie Pioneera. Poniżej zamieszczam dwa linki z filmikami - sami oceńcie jak mi idzie Mam mały problem z wyważeniem. Mianowicie dziób podczas lotu opada na dół i ciągle muszę kontrować na aparaturze pomimo tego że ster wysokości już jest uniesiony lekko ku górze względem statecznika. Czy środek ciężkości mam przesunąć do przodu czy do tyłu? Gdzieś na forum wyczytałem że jak dziób opada to paradoksalnie należy przesunąć środek ciężkości bardziej do przodu a nie do tyłu tak jakby się mogło wydawać na chłopski rozum.. Czy to prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Jak na pierwsze loty to bardzo ładnie. Opadanie nosa w zakręcie to normalne , dlatego trzeba podciagac sterem wysokości. Wyważenie sprawdza się z wyłączonym silnikiem w locie poziomym - jeżeli opada to za cieżki przód jeżeli pompuje to za lekki przód. Sprawdź jak sie twoj zachowuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Akurat w tym modelu - gdzie nie ma łatwego sposobu zmiany położenia statecznika poziomego, trzeba dać środek ciężkości do tyłu. Ale może to tylko takie wrażenie w pierwszych lotach?? Gdzie masz SC? Odważny oblot, chwilami aż za nisko. A jakie śmigło siedzi w modelu? Niezłą prędkość osiąga na silniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albert69 Opublikowano 15 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Śmigło i silnik takie jak dają w zestawach RTF, reszta powymieniana Przy locie swobodnym bez skręcania dziób opada czyli dam środek ciężkości do tyłu i będzie git Środek ciężkości mam gdzieś +/- na bagnecie łączącym skrzydła. Ćwiczyłem trochę na symulatorze - bez tego byłaby raczej katastrofa Chciałem jeszcze zapytać na jaką odległość mogę sobie pozwolić oddalając się modelem aby nie stracić zasięgu? nadajnik to Turnigy 9X Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Wyważ model rzucając bez silnika. Ma wylądować prawidłowo BEZ Twojego udziału. Mój bixler (to samo) robi to przy SC prawie 80mm od natarcia. Ustaw SW na "0" i próbuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
galaxy Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 max zasięg to 700m , przy 400m nie będziesz już widział tego pionierka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 max zasięg to 700m , przy 400m nie będziesz już widział tego pionierka Indywidualna kwestia dobrego wzroku. Pojęcie względne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Indywidualna kwestia dobrego wzroku. Pojęcie względne. Wbudowane lornetki w okularach???????????? ,nawet jak go widzisz , to ustalenie w którym kierunku leci już nie jest pojęciem względnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albert69 Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Dzięki za wasze rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albert69 Opublikowano 17 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Zapomniałem jeszcze zapytać.. Tym razem chodzi o pakiet lipo. Po pierwszym locie napięcie na celach było następujące: 1: 3.43 2: 3.46 3: 3.48 Pakiet to Zippy 2200 mAh 25-35C Po ładowaniu napięcia ładnie się wyrównały. Czy to normalne czy raczej pakiet wadliwy? Jakie różnice są dopuszczalne zaraz po rozładowaniu? Drugi taki sam pakiet po lataniu nie miał żadnych różnić w napięciu między celami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi