JacekK Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Witajcie, farba na małym Se 5a jeszcze dobrze nie wyschła, a już moje progi nawiedził kurier z paczuszką od Marka. Dużą paczuszką Zachęcony lotami chłopaków w Płocku, namówiłem Marka na powiększenie SE 5a do 1000mm - i oto jest Na początek kilka słów: model jak większość ostatnich produkcji ze stajni napolskimniebie.pl nie wymaga nawet jednego ruchu nożykiem. Kadłub w formie pudełka, trochę sklejki, węgli i tego do czego Marek nas już przyzwyczaił. Wstępne ważenie zawodnika: waga samych płatów zbliżona do większości całych modeli WW2: nie martwię się jednak tym , bo zapas wagi jest ogromny. Tyle pierwszego odcinka, zaraz zasiadam do skrzydełek. Przy okazji ogłaszam konkurs na wybór malowania ( atrakcyjnego ) najchętniej nie sztampowego - co nie jest łatwe bo brytole nie pochwalali indywidualnych malowań. Jeśli macie w swoich zbiorach wzory malowań SE 5a, które nie wyróżniają się jedynie literką kodową - wrzucajcie je w tym temacie... C.D.N... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Żeby nie było że nic nie robię: działam, działam - tylko przysypały mnie papiery w robocie i dziwnym trafem przywędrowały za mną do domu Ale już pierwszy atak odparty, więc budowa nieco przyspieszy. Teraz czeka mnie wyposażenie elektryczne. Potem finalny montaż, i to co lubię najbardziej - detalizacja i malowanie. Jak na razie model składa się jak klocki lego. Oby każdy tak chciał... C.D.N Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatrak Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Malowania z 60 dywizjonu RAF są interesujące. Ja będę miał malowanie W.Bishopa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Witajcie to znowu ja Prace posuwają się powoli ze względu na troszkę inne postrzeganie przeze mnie słowa "półmakieta". Wiem - powiecie że to wszystko odpadnie przy pierwszym crashu, ale ja tak mam. Zresztą na razie nie weźmie udziału w walkach ze względu na regulamin. A ten rok czy dwa będzie modelem "all day" czyli ulubionym latadłem. malowanko znalazłem nieco inne, przepraszam wszystkich, którzy liczyli na polskie - ale słabawo z naszymi Se 5a było: jeden rozbity na pokazach na polach mokotowskich, a drugi przez piechotę bolszewicką w 1920. Więc będzie jednak brytyjski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Dla wszystkich prenumeratorów: jutro ostatni odcinek nowelki o wielkim SE 5... Trochę zeszło na urlopach, wyjazdach i takich tam... Teraz mały teaser: Pozdrowienia. Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek B Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Puścisz to w bój?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Za rok, może dwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Finał... Dziękuję za uwagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Rewelacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esceta Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Skoro z pianki robisz taki piękny model to może już czas na zbudowanie poważniejszej redukcji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 KMa robiłeś czy to jakis gotowiec? Płaty były sznurkowane? Widziałeś może mój temat jak można uzyskać fajny efekt żebrowania płatów? http://pfmrc.eu/inde...dpost__p__62613 Nieźle się prezentuje, ciekaw jestem właściwości lotnych. Model do transportu w całości? Przed lataniem zrób coś ze śmigłem bo skrzywisz ośkę w silniku przy pierwszym lądowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andy. Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Mógłbyś coś napisać o wadze, wyposażeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 5 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Silnik Turnigy Aerodrive 210W 1000kV, serwa HK białe 9g, regiel E-flite 30A, 3S 1300 mAh - waga do lotu 725g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chaosmaker Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 no i pytanie zasadnicze - JAK LATA TO CUDO !? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 5 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Jutro się dowiemy Noker - km z Nieuporta Great Planes, pożyczony Płaty cieniowane aerografem z dyszą 0,2 mm. Tak, model nie jest rozkładany - nie mam zaufania do takich konstrukcji, poza tym naciągi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alenik Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Jaki uzyskujesz maxymalny czas lotu? Kadłub w środku jest wypatroszon ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Tak, kadłub jest ze ścianek klejony. Dół, boki i półokrągła góra. Czas lotu: niestety ze względu na beznadziejny silnik czyli Turnigy Aerodrive D2830/11 1000kV nie da się nim latać na 1300mAh ( pobór 19-21A na śmigle GWS 10x6) bo już jednego ugotowałem. Tutaj pomógł by tylko silnik typu PULSO 2212L/34 630 kV lub inny o niskim kV. Wtedy pobór spadłby do 6-8A. Model w tej chwili lata na 2200mAh i waży do lotu 856g. Lata spokojnie koło 7-8 min. Na zawody nie pojedzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 no to będziesz musial zrobic mu braciszka - lae w wersji Flip bo Flap juz jest nie martw sie;) walka z waga bywa równie fajna jak walka w powietrzu;) z czasem nabiera sie wprawy i udaje sie "podmieniać" materialy na lżejsze:) tu parę gram ,tam parę gram i okazuje się że jednak da sie;) Ps Jack, a moze pykniesz cos przez zime w ww2 ale w skali XL...-? fajne iby bylo zalatac takiego bardziej realistycznego kombata chocby jako przerywnik w zawodach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Proponuj waść, proponuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 hmm.. się już kleją Spity, P40, Hurricane,Fw190 ... (ten ostatni chyba pójdzie wolno bo gość stracił ostatnio zapał do modelarstwa;) ale że to OT to o tym już może na priv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi