Artur Caban Opublikowano 12 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 W sprawie statecznika pionowego (dopiero teraz, ale wcześniej tę kwestię przeoczyłem) 1. dolna płetwa, która w DLG ma oczywiście inną funkcję, w moim modelu szkolnym pełni funkcję płozy i chroni statecznik poziomy przy lądowaniu. Miałem obawy, jak to się będzie zachowywać przy cyrklach, ale po pierwszych ok. 20 lotach z ręki i nie zawsze prostoliniowych przyziemieniach, na stateczniku nie ma nawet śladu uszkodzenia. 2. drugi powód zastosowania takiej konfiguracji usterzenia jest mniej pragmatyczny - taki model wygląda wg mnie bardziej rasowo i bardziej cieszy oko. 3. Następnym modelem będzie powolny motoszybowiec 1,8m ARF, ale zaraz po nim, jeszcze zimą chcę wykonać DLG z zestawu ART HOBBY i to jest rodzaj testu. A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 DLG z zestawu ART HOBBY Umówmy się że to rzutek a nie dlg. Jak na dlg modele z Art Hobby są pierońsko ciężkie i nadają się co najwyżej do nauki rzucania jeśli chcesz dlg takie z prawdziwego zdarzenia to polecam zestaw Grot lub Longshot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 Co do jakości grota to mam średnie o nim zdanie po tym co otrzymałem w paczce.Longshota nie widziałem. Arthobby przynajmniej jest b.dobraj jakości mimo iż nie takie lekkie jak piszesz. Hyper napewno polata fajnie jako dlg ale na zawodach nie ma szans... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 Hyper napewno polata fajnie jako dlg Ja tylko przypominam że dlg lata w kominach i średnio powyżej 2 min. Co do jakości to może za dużo modeli art hobby widziałeś i nie masz może odniesienia co do piankowych modeli . . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 nie masz odniesienia co do piankowych modeli Kurcze niebardzo wiem jakie to piankowe? CHodzi o styropianowe czy takie profesionalne dlg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 Piankowe to właśnie te longshoty, groty czy modele dreli te z styroduru i o małej masie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 Mysle ze longshot lub grot bedzie zbyt kosztownym modelem. BezLOTEK 2 to dopiero drugi model RC ktorym lata Artur wiec jeszcze troszke czasu trzeba poswiecic na loty. Takie moje zdanie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Caban Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Szybowiec oblatany na holu gumowym. Przed próbami na holu skorygowałem geometrię płata (zwichrzenie) i położenie środka ciężkości. Model spełnia moje niewygórowane oczekiwania - jest stabilny na holu, przewidywalny i umiarkowanie czuły na stery w locie swobodnym. Przyznaję jednak, że wyszedł stosunkowo ciężko - 490g masy startowej, ale i tak jestem zadowolony, bo ma służyć do nauki latania i mam nadzieję, że będzie trwały. Pzdr - A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Artur Caban, gdzie ty latasz ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Caban Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Znalazłem kilka dobrych miejsc: - w Warszawie lub jej okolicach: łąki w pobliżu centrum handlowego Janki, łąki w okolicach miejscowości Dawidy, czy fajna łąka przy trasie toruńskiej na wysokości Żoliborza i stacji benzynowej Neste. - poza Warszawą korzystam z lądowisk motolotniowych: Żyrów, Suliszew, a miejsce pokazane na zdjęciach powyżej znajduje się ok. 15km na południe od Skierniewic i jest moim dawnym lądowiskiem motolotniowym. W tych okolicach jest sporo podobnych miejsc. Na zdjęciu powyżej lądowisko mojego klubu - Żyrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.