chrumdzik Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Dzień dobry Poszukuję szkiców lub planów tego samolotu. Może były gdzieś publikowane, na przykład w starym "Modelarzu" ?
JARECKI720 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 http://www.airwar.ru/other/draw_civ.html#5 , pod polską flagą masz to czego szukasz
JNAW Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Dziękuję. M-15 miał skrzydła od An-2 ale od, której wersji ? Może ktoś ma dostęp do lepszej dokumentacji lub może wskazać gdzie były opublikowane. Mam tu na myśli książki czy czasopisma.
robertus Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Pierwsze słyszę, że skrzydła miał od AN-2. Była co prawda wersja testowa Lala-1 - półantek z napędem odrzutowym, ale docelowo chyba konstrukcja była nowa.
JNAW Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Pierwsze słyszę, że skrzydła miał od AN-2. Była co prawda wersja testowa Lala-1 - półantek z napędem odrzutowym, ale docelowo chyba konstrukcja była nowa. Coś mi się pomięszało bo dawno to czytałem. Ale właśnie sprawdziłem w muzeum w Krakowie: ''W celu potwierdzenia słuszności założeń nowego samolotu rolniczego zbudowano "latające laboratorium", którym był przebudowany An-2 (wybrany z powodu dwupłatowego układu) nazwany Lala-1. Tempo prac było szybkie, na wiosnę 1972 roku była już gotowa makieta. W celu przyśpieszenia pracy przy prototypie wykorzystano gotowe skrzydło i podwozie z radzieckiego samolotu An-14.'' Także jak zwykle: nie samochód tylko rower i nie kupił tylko ukradli mu... Z Krakowa odpisali mi, że mają owszem samolot i parę zdjęć ale bez planów. Będę drążył gdzieś indziej.
Rekomendowane odpowiedzi