Skocz do zawartości

DG-1000 2,6m (ze stajni FlyFly)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tomek, śledząc kiedyś Twoje boje z Cobrą myślę, że po 2 letniej przerwie wielkiej rewolucji nie ma w zakresie wyposażenia, bazował bym w Twoim przypadku na podobnym lub nawet takim samy wyposażeniu jak w Cobrze. :)

Co do serwomechanizmów bazował bym przykładowo: HS82MG lub/i mocniejsze Turnigy 555MG .

Opublikowano

Dzięki Krzysiek za konkretne info!

Muszę zrobić przegląd mojej spiżarni modelarskiej (czytaj kilka pudełek kartonowych z wielkim bałaganem w środku)

Zobaczę co mam za serwa może wykorzystam to co jest na stanie.

Czeka mnie jeszcze przeprawa przez prucie wręg w kadłubie + odcinanie nosa (bo wersja jaką mam to wersja nie pod silnik).

Ale za to zabiorę się jak już złoże zamówienie na sprzęt. Wtedy będzie czas na zabawę dłutem i młotkiem :P

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam po przerwie, obiecałem wrzucić kilka zdjęć:

https://plus.google....=CPa77PfF0b3kbw

Parę słów o wykonaniu modelu:

• winglety - niby z formy ale to jakoś wygląda tak jak ciosane nożem w niektórych miejscach, pasując je do końcówek skrzydeł okazało się że trzeba będzie je przeszlifować tak aby miejsce łączenia było płaskie bo jest lekko wypukłe i winglet się buja na płacie zamiast stabilnie się jego trzymać.
  • skrzydła - konstrukcja klasyczna, wydzielone klapy i lotki, widać nierówności profilu jak spojrzy się na nie pod ostrym kątem.
  • kadłub - nie znam się jeszcze dobrze na kompozytach ale jak dla mnie to wygląda nieźle,
  • owiewka - wydaje się bardzo delikatna, "szybka" pewnie łatwo pęknie przy lekkim uderzeniu (zbyt twardy materiał i zbyt cienki).
  • ster wysokości i kierunku - balsa kryta folią - nie ma co im zarzucić, jedyne co mi się nie spodobało to konieczność używania serwa w kadłubie do steru kierunku (ale to da się przerobić)

Chyba tyle, jak macie jakieś pytania - pytajcie - chętnie odpowiem.

Co do wyposażenia na dzień dzisiejszy planuję takie:

• Turnigy Aerodrive SK3 - 3536-1050kv
  • TURNIGY Sentry 60amp Speed Controller
  • TURNIGY 8-15A UBEC for LiPoly
  • Corona 929MG Metal Gear Servo 2.2kg/ 12.5g/ 0.10sec (na wszystkie powierzchnie sterowe czyli x6 )
  • Turnigy 2200mAh 3S 25C Lipo Pack (5 szt na stanie)

-----

Edit (2013.09.21)

Sprzęt dotarł więc zabrałem się za samego szybowca"

P1170412.JPG

Kadłub niestety kupiłem w wersji nie przystosowanej po silnik, więc musiałem pozbyć się nosa i rusztowania pod serwa w kadłubie. Wydawało mi się że będzie to syzyfowa praca, ale na szczęście (i też nieszczęście - o czym później (1) ), poszło szybko i sprawnie przy użyciu cążek. Wycinając kawałek po kawałku ostrożnie aby nie uszkodzić poszycia. Pozbyłem się całej zbędnej sklejki w parę minut, Pozostało tylko dość sporo żywicy którą pozbyć się by wypadało. Próbowałem papierem ściernym ale to by trwało wieki, tym bardziej że dostęp trochę utrudniony a dremelka jeszcze nie mam. Na szczęście wpadł w moje ręce kawałek blaszki którą wyciąłem sobie w pracy aby równo nosek odciąć, okazało się, że skrobiąc taką blaszką pozostałości żywicy efekt był wręcz świetny, jakbym ją heblował dobrym strugiem stolarskim. W taki oto sposób szybko pozbyłem się niechcianego zaschniętego kleju.

P1170434.JPG

P1170436.JPG

P1170442.JPG

ad (1) - odnośnie nieszczęścia w jaki sposób elementy cięte są klejone w modelach przez firmy masowo je produkujące. Pewnie nie każdy wie, że cięcie laserem powoduje na powierzchni materiału jego utlenianie/przypalanie jakkolwiek to zwał chodzi o nalot w postaci brązowego koloru. Ten ów nalot stanowi świetny izolator pomiędzy klejem a elementem wyciętym. Stąd też oderwanie sklejki od kadłuba było dosyć proste, ciemny nalot zostawał z żywicą a kawałek sklejki w ręce - z czystą krawędzią bez nalotu. Wniosek jest prosty - jeśli kiedykolwiek będziecie kleić elementy cięte laserem, polecam zeszlifować ten nalot na każdej z powierzchni klejonych - to zagwarantuje pewne sklejenie elementów!

CDN...

Edytowane przez fullrespect
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam po dłuuuuuuuugiej przerwie.

W UK po malutku da sie zobaczyc oznaki lata :)

Wyciągłem mojego DG1000 z pudla dzisiaj i zrobiłem szybki przegląd co z czym sie je. Robilem zaupy ponad pol roku temu i dzisiaj przejrzałem co mam, pokrywa sie to z zalozeniami z poprzedniego postu.

Teraz nachodzi mnie pytanie: czy moze nie ominąć uBEC'a i po prostu wrzucic jako osobne zasilanie serw - pakietu 4.8V

takiego: http://hobbyking.com/hobbyking/store/__37323__Turnigy_2_3A_4_8V_1500mAh_High_Power_Series_NiMH_Receiver_Pack.html

Chodzi mi o to, że pozbede sie latajacych rzeczy w kadlubie :P a wydajnosc jest wystarczająca, waga zaś wychodzi mniejsza bo okolo 100g (sam pakiet nimh) a ubec + lipo - 140g

Co o tym sądzicie ?

Jeszcze jedno, miał ktoś do czynienia z odbiornikami ORANGE 6ch dla spektrum - bo tylko takowy posiadam + satelitka z oryginalnego spektruma.

Da rade ?

Dzięki za pomoc

Opublikowano

Witam po dłuuuuuuuugiej przerwie.

W UK po malutku da sie zobaczyc oznaki lata :)

Wyciągłem mojego DG1000 z pudla dzisiaj i zrobiłem szybki przegląd co z czym sie je. Robilem zaupy ponad pol roku temu i dzisiaj przejrzałem co mam, pokrywa sie to z zalozeniami z poprzedniego postu.

Teraz nachodzi mnie pytanie: czy moze nie ominąć uBEC'a i po prostu wrzucic jako osobne zasilanie serw - pakietu 4.8V

takiego: http://hobbyking.com/hobbyking/store/__37323__Turnigy_2_3A_4_8V_1500mAh_High_Power_Series_NiMH_Receiver_Pack.html

Chodzi mi o to, że pozbede sie latajacych rzeczy w kadlubie :P a wydajnosc jest wystarczająca, waga zaś wychodzi mniejsza bo okolo 100g (sam pakiet nimh) a ubec + lipo - 140g

Co o tym sądzicie ?

Jeszcze jedno, miał ktoś do czynienia z odbiornikami ORANGE 6ch dla spektrum - bo tylko takowy posiadam + satelitka z oryginalnego spektruma.

Da rade ?

Dzięki za pomoc

---

Edit (2014.05.25 21:40)

W międzyczasie zabrałem się za ulokowanie serw w skrzydłach:

W prawdzie producent na instrukcji pokazuje zaby serwo kelic do zaślepki a pozniej przykręcać je do skrzydła, ale jakoś nie widzi mi się ten pomysł (zbyt delikatna zaślepka zeby utrzymać sily dziłające na serwo)

post-636-0-34231400-1401051262_thumb.jpg

post-636-0-09062900-1401051274_thumb.jpg

Stąd też taki oto pomysł. Kilka listewek ze sklejki które idealnie tzymają pozycję serwa, po zakręcemiu zaślepki nie ma szans na jakiekolwiek przesunięcie.

CDN...

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

I co ? na tym koniec ?  Czy może CDN... ?  Miałeś coś Wszystkim udowodnić :)  Tomek rusz wreszcie trzy litery i do roboty !

Opublikowano

Heheh, zainspirowales mnie swoim modelem. Powiem ci ze jak sie ogarne z robota - to na pewno sie zabiorę za niego, aktualnie pisząc te słowa nadal jestem w pracy... i konca nie widać...

Opublikowano

Tomasz, przez ciebie dostałem kopniaka i stwierdziłem, że jak nie wymuszę tego na sobie to nigdy szybowca nie złożę. Wczoraj wziąłem się w garść i wykopałem wszystkie części do dg-1000 + oczywiście model. Po długiej zadumie uświadomiłem sobie ze muszę zrobić plan działania, bo w przeciwnym razie za nic się nie zabiorę a jak będę chciał z doskoku to zdążę zapomnieć, od czego tak na prawdę miałem zacząć. Póki co oto co zrobiłem na chwilę obecną:

PB100516.JPG

PB100560.JPG_4184424.JPG_4184425.JPG

Teraz mam plan, a pozostało go wykonać :) Myślę że taka lista mnie zmobilizuje i zacznę w końcu coś ruszać w temacie bo sezon lotniczy praktycznie można uznać za otwarty !

Opublikowano

No gratuluję że się wreszcie zmobilizowałeś :) czekam na sprawozdania z postępu prac. Ja właśnie zakupiłem "dremelek" z różnymi frezami i postaram się wyciąć tą wręgę pod półkę.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich ponownie... tak... tak... po malutku ale do celu - budowa nie umarła.

Pytanie techniczne do znawców serwomechanizmów - jak zrobic rewers na serwie bez jakichs elektronicznych udziwnien. Trzeba cos przelutowac prawda ?

Mam corony analogowe i musze podlaczyc je na kablu Y bo mam tylko 6 kanałow w radiu a model ma klapy.

Pomożecie ?

Dzieki !

Opublikowano

Na sau modelarnia w wątku o white princess było fajnie pokazane jak zrobić taki rewers

Ale wszystkie fotki zniknęły

Zdaje się że mam gdzieś ten opis i jakąś fotkę na kompie

Jutro sprawdzę

Robiłem taki rewers i wyszło bez problemu

Opublikowano

Na potencjometrze w serwie zamieniasz przewody.

Trzeba na silniku zamienić przewody miejscami i na potencjometrze skrajne zamienić miejscami. Po takiej operacji serwo działa w przeciwnym kierunku

• 7 lat później...
Opublikowano

Witam serdecznie moi drodzy!

Minęło prawie 8 lat od mojego ostatniego wpisu w tym temacie. Moja nieobecność związana była z obowiązkami wynikającymi z prowadzenia własnego biznesu, i tak zaprzepaściłem swoje hobby poswiecajac sie pracy.

Dzisiaj, wszedłem na mój strych odkurzyć pudła z rzeczami modelarza, oczywiście znalazłem swój DG-1000 w stanie takim jak go zostawiłem (jak na zdjęciach kilka wpisów powyżej)

Odkurzyłem pudełka i okazuje się że sporo tego mam, oczywiście pewnie 8 lat to już wystarczającą ilość czasu aby technologia się rozwinęła i zapewne znajdę lepsze serwomechanizmy czy inna elektronikę w czasach obecnych.

Nie porzuciłem tematu bo zawsze kochałem i nadal kocham latanie. W międzyczasie w przeciągu tych ośmiu lat podróżowałem trochę po świecie bo kocham również podróże. Udało się zwiedzić kilka egzotycznych krajów które często zachwycały przyrodą i wspaniałymi ludźmi.

Obecnie nadal mieszkam w UK i ciągle gonię czas, ale powiedziałem sobie że najwyższa pora wrócić do modelarstwa bez większych przerw. 

W moim małym domku nie mam za bardzo gdzie składać modeli i wpadłem na pomysł że zaadaptowanie strychu to jedyne rozwiązanie żebym mógł rozgrzebać robotę i nie przejmować sie ze musze konczyc i wszystko z powrotem zapakować i zamiatać pod dywan ? Na strychu wstawię sobie stolik i krzesło. Tym oto sposobem zawsze będę mógł wpaść chociaż na 30 min i ruszyć robotę do przodu.

Dzisiaj zrobiłam generalne przestawianie rzeczy aby sprawdzić czy wogóle się tam zmieszczę, chyba jednak cos z tego wyjdzie. Zagraciłem się okropnie bo jestem strasznym chomikiem i ciężko mi wyrzucić cokolwiek bo wiecie jak to jest - a nóż może się przydać. Czas zatem na czystki!

Od jutra będę kontynuował budowę DG1000 z zamiarem polatania na wczesną wiosnę.

Poświęcę trochę czasu na zbadanie rynku co dałoby się usprawnić z elektroniką.

Nadal mam radio Spektrum DX6i i chyba przy nim pozostanę, zastosuje zamianę biegunów na klapy i połączę jednym kablem Y. Dzięki kr3cik za foto - przyda się!

Nie wiem co tu jeszcze dodać bo na razie muszę rozłożyć wszystko i zobaczyć jak to ugryźć od nowa, przemyśleć nowy rozkład wręg pod elektronikę a co ważniejsze muszę kupić jakiś porządny odbiornik bo pamiętam że moje mnie zawiodły (rozwaliłem przez nie swojego SZD 55 Promyka, 3 metrowca za którym bardzo tęsknie)

Dzisiaj poświęcę czas na przeglądanie co tam w Internetach piszczy a jutro poszukam jakiegoś stołu i krzesła. 

Możecie się spodziewać dokończenia tego wieloletniego wątku.

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu!

signal-2023-01-21-204159.jpeg

signal-2023-01-21-204126.jpeg

• 1 miesiąc temu...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.