Leda_g Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 Kupiłem wczoraj po zakupie skrzydełka na allegro coś takiego link do allegro jeszcze 2 dni http://www.allegro.pl/item293916203_hot_wheels_radar_predkosci.html Pomyślałem że mogę się pobawić w pomiar prętkości modeli. Zastanawiam się czy to coś będzie mierzyć? Miał ktoś jakąś informacje na temat tej zabawki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 Też byłem tym zainteresowany ale nie zaryzykowałem. Podobno V zmierzalne jest dużo wyższe niż prędkości naszych typowych modeli. Jeśli mógłbyś przetestować to podaj wyniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 wydaje mi sie ze to mzoe miec maly zasieg,mala dokladnosc itp...w koncu jest to do samochodzików zjezdzajacych z takiej specjalniej rynny..ale poczekamy na wyniki.. a nie lepiej kupic se polisingowy z policji?na alledrogo.pl bylo cos takiego kiedys...uzywany ale profesjonalny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 Może Marcinmb oświeć mnie i nie tylko mnie skąd masz taką wiedzę co do zastosowania tej "zabawki". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 Pomyślałem że mogę się pobawić pobawić?? coś ta zabawka droga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 Może Marcinmb oświeć mnie i nie tylko mnie skąd masz taką wiedzę co do zastosowania tej "zabawki". Pewno z napisu ''HOT WHEELS'' - fajne resoraki, mam mała kolekcję O ile widzę to tam jest pomiar prędkości w kilku wersjach. Ta 1/64 to będzie prędkość w skali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 swego czasu sie tym bawilo...zreszta moj kuzyn ma cala kolekcje tego i tych torów...i wlasnie na jednym z opakowan byl jakby polecany ten "radar"...i teraz go skojarzyłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 Trafienie radarem w samolot jest trudne, samolot musi odbijać wiązkę, w sumie jest potrzebny dość duży zasięg radaru, itd. Dużo prościej jest już GPS z loggerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogurt Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 Dużo prościej jest już GPS z loggerem. Oriętujesz się gdzie takie coś można kupić i ile to by kosztowało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 najprościej na Allegro jakieś 300 PLN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogurt Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 Może podasz więcej szczegółów, jaki loger iGPS bo nie mam zielonego pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 w unitedhobbies tez maja taka elektronike Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 sukaj w Allegro Twoim przyjacielem Ja akurat używam tego Pomiar oczywiście jest obarczony błedem ale tak to z GPS jest. Tak naprawdę chodzi nam o prędkośc względem powietrza a nie ziemi - bardziej. WBT 201 loguje też wysokość, co w połączeniu z prędkością wobec ziemi (przy bocznym wietrze) daje jakieś pojęcie o osiągach modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogurt Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 Witam Łukasz , masz jakiś link do tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 Poszukaj firmy EAGLE TREE. np. Data Logger I to rozwiązanie + GPS + radiolinia + stacja naziemna daje jako takie pojęcie o tym co się dzieje z modelem. jogurt - napisz co chcesz osiągnąć i jaki planujesz budżet to coś podpowiemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 13 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 Armand czy po zczytaniu do kompa z loggera trasy masz jakiś program do wyliczania prędkości czy tylko kalkulator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 Z loggerem dostajesz jakieś oprogramowanie. Ja używam tego tylko do zczytania danych i konwersji na format zjadliwy dla GPS TrackMaker i to on zlicza wszystko, prędkość średnią, maksymalną, minimalną, itd. Może obrazować na mapie rastrowej załadowanej do programu jako podkład (musisz sobie sam ja skalibrować czyli osadzić w jakimś układzie odniesienia) albo na np. GoogleEarth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Podobne niemieckie ustrojstwo chcial kupic lub kupil kolega chiboogi. Warto sie z nim skontaktowac i zapytac - jedna z opcji jest miedzy innymi mierzenie predkosci lotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 A metoda pomiaru pomiaru metodą doplera? Prosta i nisko-budżetowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Obarczona naprawdę dużym błędem - ale o tym już było na forum. Nawet nie masz możliwości szacowania prędkośc na podejściu czy w zakręcie, itd. A właśnie te prędkości są dużo bardziej interesujące niż maksymalna w locie poziomym. Oczywiście maksymalną prędkość w nalocie na siebie pomierzysz z jakimś akceptowalnym błędem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.