Skocz do zawartości

Radar do pomiaru prędkości modeli RC?

Leda_g

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też byłem tym zainteresowany ale nie zaryzykowałem. Podobno V zmierzalne jest dużo wyższe niż prędkości naszych typowych modeli. Jeśli mógłbyś przetestować to podaj wyniki.

Opublikowano

wydaje mi sie ze to mzoe miec maly zasieg,mala dokladnosc itp...w koncu jest to do samochodzików zjezdzajacych z takiej specjalniej rynny..ale poczekamy na wyniki.. :) a nie lepiej kupic se polisingowy z policji?na alledrogo.pl bylo cos takiego kiedys...uzywany ale profesjonalny...

Opublikowano
Może Marcinmb oświeć mnie i nie tylko mnie skąd masz taką wiedzę co do zastosowania tej "zabawki".
Pewno z napisu ''HOT WHEELS'' - fajne resoraki, mam mała kolekcję :)

O ile widzę to tam jest pomiar prędkości w kilku wersjach. Ta 1/64 to będzie prędkość w skali?

Opublikowano

swego czasu sie tym bawilo...zreszta moj kuzyn ma cala kolekcje tego i tych torów...i wlasnie na jednym z opakowan byl jakby polecany ten "radar"...i teraz go skojarzyłem...

Opublikowano

Trafienie radarem w samolot jest trudne, samolot musi odbijać wiązkę, w sumie jest potrzebny dość duży zasięg radaru, itd.

Dużo prościej jest już GPS z loggerem.

Opublikowano
Dużo prościej jest już GPS z loggerem.

Oriętujesz się gdzie takie coś można kupić i ile to by kosztowało ?

Opublikowano

sukaj w Allegro Twoim przyjacielem

Ja akurat używam tego

Pomiar oczywiście jest obarczony błedem ale tak to z GPS jest.

Tak naprawdę chodzi nam o prędkośc względem powietrza a nie ziemi - bardziej.

WBT 201 loguje też wysokość, co w połączeniu z prędkością wobec ziemi (przy bocznym wietrze) daje jakieś pojęcie o osiągach modelu.

Opublikowano

Poszukaj firmy EAGLE TREE.

np. Data Logger

I to rozwiązanie + GPS + radiolinia + stacja naziemna daje jako takie pojęcie o tym co się dzieje z modelem.

jogurt - napisz co chcesz osiągnąć i jaki planujesz budżet to coś podpowiemy.

Opublikowano

Z loggerem dostajesz jakieś oprogramowanie.

Ja używam tego tylko do zczytania danych i konwersji na format zjadliwy dla

GPS TrackMaker i to on zlicza wszystko, prędkość średnią, maksymalną, minimalną, itd.

Może obrazować na mapie rastrowej załadowanej do programu jako podkład (musisz sobie sam ja skalibrować czyli osadzić w jakimś układzie odniesienia) albo na np. GoogleEarth

Opublikowano

Obarczona naprawdę dużym błędem - ale o tym już było na forum.

Nawet nie masz możliwości szacowania prędkośc na podejściu czy w zakręcie, itd.

A właśnie te prędkości są dużo bardziej interesujące niż maksymalna w locie poziomym.

Oczywiście maksymalną prędkość w nalocie na siebie pomierzysz z jakimś akceptowalnym błędem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.