tomgart Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Przepraszam. Słonia miało być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 17 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 ten Wicherek to tylko 50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgart Opublikowano 17 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Nie wiem czy dobrze widzę ale serwa od kierunku są umieszczone blisko statecznika ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 17 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 to tylko osłony cięgien steru. Cięgna linkowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgart Opublikowano 27 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2008 Wyrysowałem dziś plany wersji '75, może zdążę jeszcze narysować 100. Na zdjęciu dla porównania leży bok kadluba od 15. Wyrysowałem też "100" 2,80 długości. Zastanawiam się jednak że mogą być powazne problemy z wyważeniem - oczywiście nie uciekając się do tony ołowiu w dziobie Ta linijka na końcu kalki oznacza koniec modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flyer Opublikowano 27 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2008 Taaaa, niedlugo zobaczymy Wicherka 1000 - pewnie wielkosci A380 ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2008 Przepraszam że to powiem ale według mnie nie opłaca się robić tak dużego modelu. Duże problemy z przetrzymywaniem tego. A myślał już Pan o skrzydłach ? Skrzydło 1.5m jest już ciężko przewieść samochodem. Jeśli skrzydło będzie dzielone na 2 części to mamy 2razy 2 metry. Poza tym budowa pochłonie dużo pieniędzy. Sam koszt oklejenia modelu będzie ogromny. Ale życzę powodzenia w budowie ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgart Opublikowano 28 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2008 Budowa tego Wicherka to jak budowa A380 jak ktoś wspomniał powyżej. Całe przedsięwzięcie logistyczo- finansowe. Budowę rozpocznę u siebie w mieszkaniu, składanie całości i większe elementy u rodziców na wsi. Do transportu niezbędna będzie raczej też przyczepka samochodowa Poszycie myślałem zrobić jak w pionierskich konstrukcjach -płótno albo jakaś inna tkanina, ewentualnie keson w przedniej części profilu. Jak juz pisałem będę chciał ciąć koszty, choć i tak będą duże. Boki kadłuba będą ze sklejki 5mm z Casto, przednia wręga silnikowa z płyty konstrukcyjnej 8mm, kratownica - listwy sosnowe 10mm, choć nie wiem czy jeszcze belki ogonowej nie przeprojektuje i nie zrobię zwężającej się po szerokości. Cały czas myślę jaki motorek to pociągnie, myślałem zaadoptować coś od sprzętu ogrodniczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgart Opublikowano 1 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 Policzyłem wstępnie ciężar niektórych elementów. Boki wyjdą po 0,5 kg każdy. Kratownica to około 16 mb listwy (licze dla 1cm2) czyli gdzieś 0,8 kg i wręgi kadłuba ~0,66kg. Tak więc sam kadłub nieoklejony bez stateczników 2*0,5 +0,8+0,66 = 2,5 kg bez kleju. Trochę sporo. Stateczniki tak z "oka" szacuję też na jakiś kilogram. Ciekawe jaki efekt byłby gdybym kratownice okleiłe depronem 3mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 1 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 Ciekawe jaki efekt byłby gdybym kratownice okleiłe depronem 3mm? tego raczej nie rób Testowalismy to na modelu Taxi .Wychodzi na to że kazde mocniejsze dotkniecie modelu i zastaja slady nawet paluchów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 1 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 Skorzystaj z tego co zrobil Arek. Jemu sie sprawdzilo, to Tobie tez sie sprawdzi. Swoja droga ciekawe co sie z modelem, jak i z samym Arkiem podzialo. Swego czasu chcial go sprzedac za jakies drobne pieniadze (800-1000zl bez serw na lotki i odbiornika). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 1 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 A jak by sie pokusić na kratownice z balsy 10mm i podlaminowac rowinkiem podłużnice ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgart Opublikowano 2 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 Instruktor dzięki za radę co do depronu na pokrycie. Boogie masz jakieś zdjęcia tego Wicherka Arka? Na balsę w takiej ilości chyba nie będzie mnie stać - około 20 m jest potrzebne, nie wiem zresztą czy są tak dlugie odcinki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 Listwy można i trzeba sztukować do odpowiedniej długości. Na pokrycie mógłbyś użyć Koweralu wyjdzie stosunkowo tanio. http://www.modelarski.com/index.php?page=product&id=1768 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgart Opublikowano 2 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 Pisze ze imituje płótno. Chyba będzie pasowac do "siermiężnego" charakteru Wicherka. Nie bardzo go sobie wyobrażałem pokrytego kolorową folią jak papuga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 Nie imituje,to jest płótno z syntetycznych nitek Oklejałem tym kadłub w moim modelu http://pfmrc.pl/viewtopic.php?t=259&postdays=0&postorder=asc&start=15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kksa-lukasz Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 witam, zrobiłem Wicherka 50, na silniku OS 7,5 cm latał w miarę przyzwoicie. Chociaż wyszedł mi trochę za ciężki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 Instruktor dzięki za radę co do depronu na pokrycie. Boogie masz jakieś zdjęcia tego Wicherka Arka? Na balsę w takiej ilości chyba nie będzie mnie stać - około 20 m jest potrzebne, nie wiem zresztą czy są tak dlugie odcinki ? hmmm, skor nie stać cie na balse za 20,02zł to jak ty chcesz go zbudować ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgart Opublikowano 2 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 Nie mam cennika w głowie. Ostatnio jak kupywałem balse to za 1 mm dawałem 14 zł. Po szybkim przeliczeniu wyszło mi 10 razy tyle co tobie. Ale w modelarski.com jest deska balsowa 10mm za 10 zł wiec tanio jak barszcz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 3 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 Deska sosny 10x100x1000mm kosztuje ok 8zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.