japim Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Witam. Poszukuje miejsca gdzie mógłbym kupić, lub w miarę tanio zamówić (ok 5-10 zł/szt z wysyłką) takie oto kółka: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogurt Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Materiał na kółka bez problemu jak potrzebujesz daj znać z przetoczeniem trochę gorzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 A bloczki żeglarskie, może kupić i rozebrać albo adoptować do konstrukcji?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Poszukałem - poszperałem. Owszem w żeglarstwie mają fajne patenty, ale drogie toto. Wysłałem zapytania do producentów, czy nie mogliby sprzedać samych rolek, bez obudowy, bo gotowy bloczek to zależnie od rozmiaru i materiału koszt ok 20 - 40 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Masz jakieś konkretne wymagania co do materiału? i ile sztuk potrzebujesz? Możliwe, że będę mógł Ci coś takiego wytoczyć. W końcu wiszę Ci piwo jakieś czy cuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Materiał: Alu lub stal (będzie się toczyć po kształtowniku aluminiowym. Ilość: 4 szt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 OK, doprecyzuj wymiary na dokładnie takie jak Cię interesują i z wymiaruj jeszcze otwór pod ośkę. I będziemy działać Co do materiału mam jedynie stal pod ręką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Jako zywo, przypomina mi to kolka do paskow klinowych. Moze tym tropem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Materiał: Alu lub stal (będzie się toczyć po kształtowniku aluminiowym. Najlepiej bedzie aby zuzyciu podlegal element najlatwiej wymienialny (osiagalny) jezeli naturalnie roznica w cenie nie jest zbyt drastyczna Ps. Kiedys potrzebowalem rolki do prowadnic liny (aby nie tarla na krawedzi budynku) - jako, ze oryginalne kosztowaly majatek, zglosilem sie do szkoly z warsztatami mechanicznymi czy jakimis tam - pogadalem z nauczycielem - dogadalismy sie, a uczniowie zamiast czyscic lozyska z farby (specjalnie w tym celu byly malowane te lozyska :crazy: ) mogli zajac sie czyms bardziej interesujacym - i wszyscy byli zadowoleni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Byłem dzisiaj w Leroy'u. Owszem - mają krążki linowe. Za kawałek plastikowego kółka o średnicy 25mm w metalowej obudowie trzeba zapłacić 8zł. Myślałem żeby kupić zwykłe kółko meblowe z poliamidu, lub ze zwykłą oponą i na wiertarce wystrugać sobie rowek, ale na razie nie byłem jeszcze w stricte metalowcu. Kółka do pasków klinowych już znam - i moja konstrukcja wykorzystuje już 4 takie - robione na specjalne zamówienie (w sumie 20zl/szt), ale to tego celu myślałem żeby znaleźć tańsze rozwiązanie. Ich wadą jest stosunkowo szerokie dno rowka - a profil aluminiowy ma 4mm i jeżeli będzie większy luz to może to nie zdać egzaminu. Dlatego z propozycji Łukasza chętnie skorzystam, ale dopiero w ostateczności jak nie znajdę żadnych innych alternatyw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 A brałeś Przemku pod uwagę kółek od łyżworolek, może w nich dałoby się wytoczyć odpowiedni rowek- i łożyskowanie mają własne 8) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Może bym cos znalazł ,ale nie określiłeś średnicy otworu :?: Pozdrawiam Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 15 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 Poszukiwane kółka mają stanowić układ jezdny dla wózka katapulty. Kółka od rolek są fajne, łożyskowane, ale chyba trochę za miękkie. Poza tym musiałbym kupić zestaw 4 szt + łożyska, bo nie uśmiecha mi się rozbrajanie moich rolek Karlheinz: otwór w środku najlepiej 6, 8, 10 mm. Pozostałe wymiary, które podałem powinny być mniej więcej w tych zakresach. Tak ma wyglądać ideowo: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 19 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2008 Kupiłem takie oto kółka: łożyskowane o wymiarze mniej więcej tego co poszukuję. http://allegro.pl/item298789091_stalowe_kolka_takich_szukaliscie.html Na początku były po 15 zł i szukałem czegoś tańszego. Teraz wyszły mi po 12,5 z przesyłką do domu. Stwierdziłem, że więcej czasu a tym samym pieniędzy marnuję na szukaniu tańszego zastępnika i po prostu nie jest to tego warte. Dodatkowo projekt może okazać się komercyjny więc nie chciałem nikogo naciągać na przysługi, bo potem sprzedając prototyp lub kolejne wersje czułbym się nieswojo. Tak więc dziękuję wszystkim za dobre rady i chęci. Czekam na przesyłkę i postaram się wrzucić jakieś aktualne fotki z budowy nad katapultą, a potem oczywiście filmiki z próbnych i docelowych katapultowań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.