kamil9912 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Witam, mam paytanie dotyczące wzmocnienia depronowego (6mm) skrzydła. Czy do jego wzmocnienia wystarczą 2 listewki sosnowe (np. 6x6) przyklejone jedna do krawędzi natarcia a druga do krawędzi spływu? Czy nada to skrzydłu odpowiednią sztywność i nie będzie się wyginac podczas lotów? Dodam, że masa modelu to ok. 350 gramów, jest to trenerek, a powierzchnia skrzydeł to 15.6 dm2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 poczytaj najpierw trochę forum. Np parę wątków w tym dziale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz99 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 najlepiej nakleić na środku skrzydła. Na natarciu i na spływie nic to prawie nie da. Jakiej rozpiętości jest model? Waga 350 gramów Wrzuć jakieś zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil9912 Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 I takie wzmocnienie na środku skrzydła wystarczy? jaka listewka? Skrzydła zamierzam zrobić rozpiętość 1m. Waga 350gr bo kadłub plastikowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz99 Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Musisz zrobić dźwigar, litewka 6x6 jest nawet aż nadto. Zobacz na forum, napewno sie dowiesz o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil9912 Opublikowano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 No właśnie nie za bardzo moge znaleść. Większośćosób wykonuje skrzydła poprzez wywinięcie depronu. a takiej dech jak ja chcę zrobić to nie mogę nigdzie znaleść. Czy tego typu konstrukcja ma prawo bytu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Ja okleiłem skrzydło wkoło węglem .5x3 i jest bardzo sztywne. Normalnie wystarcza pręt fi2-3mm zatopiony w skrzydle. Takie listewki (6x6) będą bardzo ciężkie w Twojej konstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil9912 Opublikowano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 A jak ciężka jest taka listewka? Jeśli listewki to taki zły pomysł to ile mam tych prętów zastosować i w jakich miejscach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Do trenerka zrób skrzydło o profilu KMF 3 i jako wzmocnienie daj jedną listewke sosnową o przekroju 5x3 mm. Ten profil ma dobrą nośność a ta listewka z powodzeniem Ci wystarczy. I tak jak koledzy wyżej: szukaj i czytaj. Tu jest ogrom wiedzy Wysłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil9912 Opublikowano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Ok, dzięki za odpowiedź. jeszcze pytanie jedno:w którym miejscu wkleić tę listewkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Poczytaj o tych profilach w warsztacie. Listewke wklej tam gdzie będzie zaczynał się drugi stopień profilu KMF i wklej ją na "sztorc" a nie na płask Wysłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil9912 Opublikowano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Dzięki bardzo za pomoc Volleyboy. W przyszłym tygodniu napiszę jak mi wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil9912 Opublikowano 13 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Zrobiłem jak radził Volleyboy i lata świetnie. Jeszcze raz dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Nie podzielisz się co to za model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 No cieszę się że mogłem pomóc Wysłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil9912 Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Robertus, chwalić to nie ma się czym - jest to model thunderbird glider, do którego zastosowałem silnik emax gf 2210/20, pakiet 2s 1300mah firmy abc power, oraz szkrzydła własnej roboty z profilem kfm 3 rozpiętości 1200 mm, wykonane z depronu 6mm. Na silniku, który był w nim na początku ledwo dawało się wystartować, a styropianowe skrzydła pękły przy każdym lądowaniu. Tak wygląda teraz: I zdjęcia z latania: Jestem całkiem zadowolony z lotów, dziś udało mi się utrzymać go w powietrzu przez 10 min. I najlepsze na koniec-nigdy nie urzywałem symulatora Jednak początkującym polecam jego używanie, gdyż wiele stresu kosztował mnie brak treningu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Właśnie, że jest. Ja tu widzę bardzo fajną przeróbkę. Takie drugie życie modelu. Z mojej strony proponowałbym Ci te uszy ustawić pod skosem, nie pionowo, np 45stopni i nakleić na nie jeden stopień aby wyszło kfm2. Będzie stabilniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil9912 Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Całkiem ciekawy pomysł z tym kfm na uszy. Biorę się do realizacji i jak będzie czas to jeszcze dziś pójdę polatać i powiem jak się sprawuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi