Maca111 Opublikowano 10 Września 2013 Opublikowano 10 Września 2013 Witam, w tym wątku postaram się przedstawić budowę modelu tom od blejzyka, modelu nie nabyłem bezpośrednio od producenta dlatego ten tom bedzie inny niż wszystkie. Tom będzie moim pierwszym modelem laminatowym, i tutaj prośba do tych którym budowa tego typu modeli nie sprawia problemu by podrzucali mi pomysły jak wykonać daną rzecz i mniej więcej mnie poinstruowali od czego zacząć i w jakiej kolejności robic, narazie mam gotowe skrzydła i ster wysokości, a więc samodzielnie będe musiał zrobić ster kierunku. Kadłub jest jeszcze "zamknięty" ale w weekend postaram się coś przy nim podziałać a narazie czekam na wyposarzenie. Na kierunku serwo hitec hs-81 na wysokości serwo hitec hs-82mg Kołpak turbo pelikan i do tego łopatki aero glass silnik ray 3536/08 serwa w skrzydle dokladnie nie znany model ale graupnera No i na początek pare fotek:
Zefirek Opublikowano 10 Września 2013 Opublikowano 10 Września 2013 Zastanów się dobrze, czy jest Ci potrzebny ster kierunku? Zależy jak chcesz latać tym modelem. Ile waży silnik, który planujesz zamontować?
Maca111 Opublikowano 10 Września 2013 Autor Opublikowano 10 Września 2013 Co do tego steru kierunku, nic mnie nie trzyma zeby go koniecznie robić , silnik waży 110gram
Zefirek Opublikowano 10 Września 2013 Opublikowano 10 Września 2013 Serwo/serwa umieść pod skrzydłem.
Maca111 Opublikowano 13 Września 2013 Autor Opublikowano 13 Września 2013 Wyposażenie powoli się kompletuje jedyne czego mi brakuje to chyba tylko bowdenów
Maca111 Opublikowano 28 Września 2013 Autor Opublikowano 28 Września 2013 [youtubeHD] [/youtubeHD]Pobawiłem sie troche z lakierem na skrzydle i sterze wysokości no i takie są efekty moze nie jest super wypolerowane ale mi się podoba. Dodatkowo pytanie czy w dobry sposób mam zamiar wyciąć kadłub ? Na różowo zaznaczone miejsca gdzie nie będzie cięcia ponieważ nie chce zbytnio osłabić kadłubu a jednocześnie w tamtych miejscach są otwory pod montaż skrzydeł
Marcin Opublikowano 28 Września 2013 Opublikowano 28 Września 2013 Przejrzyj temat http://pfmrc.eu/index.php?/topic/13212-blejzyk-tom-17m/page__hl__%2Bblejzyk+%2Btom__fromsearch__1
Zefirek Opublikowano 3 Października 2013 Opublikowano 3 Października 2013 Dodatkowo pytanie czy w dobry sposób mam zamiar wyciąć kadłub ? Na różowo zaznaczone miejsca gdzie nie będzie cięcia ponieważ nie chce zbytnio osłabić kadłubu a jednocześnie w tamtych miejscach są otwory pod montaż skrzydeł Żle, musisz wyciąć jeden duży otwór pod skrzydłem. Masz lekki silnik i będziesz miał później problem z odpowiednim wyważeniem Toma. Wyposażenie powoli się kompletuje jedyne czego mi brakuje to chyba tylko bowdenów Jakie zasilanie będzie w modelu?
Zefirek Opublikowano 16 Października 2013 Opublikowano 16 Października 2013 Jak idzie budowa? Wrzuć jakieś fotki.
Krzysztof7501 Opublikowano 19 Października 2013 Opublikowano 19 Października 2013 Te białe łopatki aeronaut glas są super. Mam takie w skrzydle Swift 80cm. W przeciwieństwie do większości innych mają precyzyjnie wykonane otwory, bez luzów. Przelatałem na nich wiele godzin i nie widać żadnego zużycia. Natomiast serwa HS 82MG są beznadziejne - koszmarne luzy. Polecam HS 65HB - precyzyjne, szybkie, bez luzów i ciche. Nie wiem jaka będzie masa całego modelu, ale wydaje mi się, że silnik jest trochę za duży, chyba że chcesz mieć petardę .
heksodus Opublikowano 19 Października 2013 Opublikowano 19 Października 2013 Polecam łopaty z hobby king carbon. Są bardzo dobrze wykonane,znoszą piekelne obroty i są bardzo tanie..
AeroArt Opublikowano 13 Stycznia 2014 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Od ponad dwóch lat posiadam TOMA. Przeprojektowany i wykonany z dbałością o aerodynamiczne szczegóły Dużo pracy, ale efekt końcowy dobry. Myślę, że ładnie się prezentuje. Lata też świetnie. Szeroki zakres użytecznych prędkości, b.duża doskonałość jak na model tej klasy i spokojne latanie w termice. Zdjęcia przedstawiają modyfikację podstawową. Aktualnie model wygląda jeszcze bardziej rasowo.
Rekomendowane odpowiedzi