Skocz do zawartości

Speed 400 Aero

Callab

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wszyscy robią to cudo to ja też ;-) Wprawdzie plany ściągnąłem sobie jakieś dwa lata temu, ale u mnie z decyzja o rozpoczęciu przedsięwzięcia zawsze okupiona jest gruntownymi przemyśleniami ;-)

Zabrałem się za to tydzień temu, a dziś wygląda to tak:

speed400aero_01.jpg

Do szczęścia brakuje mi jeszcze silnika, regulatora i pakietu. W związku z tym prace wstrzymane do "pierwszego" ;-)

I tu mam do Szanownych Kolegów pytanie: czy takie coś się nada:

Silnik

Po tym tygodniu budowania i kompletowanie wyposażenia, nasunął mi się tylko jeden wniosek: modelarstwo to cholernie drogie hobby! :?

• Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Nieźle...Ładnie wygląda.

Co do silnika to sugerowałbym raczej coś w tym stylu:

http://www.cyber-fly.pl/index.php?products=product&prod_id=181

o niższych obrotach do latania akrobatycznego...

A poza tym pytanie OT: czy to jest Twój pierwszy model i do tego akrobat/fun flyer ? Czy miałeś już wcześniej do czynienia z lataniem modelami RC ?

EDIT: A tu taki sam silnik tylko, że taniej...

http://www.emodel.pl/esklep/tower-241009-p-33.html

Opublikowano

A nie będziesz miał problemów z wyważeniem??? widzę ze nie wydłużałeś kadłuba ja w swoim speedzie wydłużyłem kadłub o 3 cm a aku i tak musi być na samym początku przy silniku aby było dobre wyważenie.

A tak po za tym to wszystko ładnie i czysto ładna robota inaczej :mrgreen:

Opublikowano

A poza tym pytanie OT: czy to jest Twój pierwszy model i do tego akrobat/fun flyer ? Czy miałeś już wcześniej do czynienia z lataniem modelami RC ?

- Nie pierwszy

- latałem RC

- akrobatem jeszcze nie

Uprzedzając pytania i sugestie (skądinąd jak najbardziej pożądane!): mam świadomość jak trudno się takim lata, dlatego po zbudowaniu poproszę kogoś doświadczonego o oblatanie :-)

A modelarstwo polega na budowaniu. Latanie jest sprawą drugorzędną! 8)

A nie będziesz miał problemów z wyważeniem??? widzę ze nie wydłużałeś kadłuba ja w swoim speedzie wydłużyłem kadłub o 3 cm a aku i tak musi być na samym początku przy silniku aby było dobre wyważenie.

Zobaczymy jak będę miał silnik. Wtedy ewentualnie będę wydłużał "dziób".

Opublikowano
A modelarstwo polega na budowaniu. Latanie jest sprawą drugorzędną! 8)

Święte slowa :D

Co do silnika to jeśli nie chcesz robić lub uczyć sie zawisu to możesz zastosowac najtańszy dzwonek tp 2408-21 ja w swoim mam takiego lecz narazie nie latalem i nie wiem jak będzie szedł model lecz wiem na pewno ze zawisu nie zrobi.

A jeżeli kupowac to moze cos takiego ma większy ciąg.

http://www.emodel.pl/esklep/tower-240912-p-29.html

http://www.emodel.pl/esklep/tower-240918-p-30.html

No i silnik troche wazy to moze obeszlo by sie bez przedluzania kadluba

Opublikowano
wiem na pewno ze zawisu nie zrobi.

I tu się możesz zdziwić :wink: Mój toto4 (speed w wersji depronowej, wg pomysłu Motylastego) na dzwonku B2410-9Y i lipolu 3s ciągnął na 80% gazu pionowo do góry. Waga mojego tota to ~420 gram.

Edit:// Dodaję dowód w tej sprawie :wink:. Proszę zwrócić uwagę na start, dalej i tak za dużo nie widać, bo kolega nie nadążał z aparatem za modelem :mrgreen:.

Opublikowano
I tu się możesz zdziwić :wink:

Znam to :D Też zrobiłem speeda w depronowej wersji i mogę powiedzieć, że jestem mile zaskoczony jak śmiga na dzwonku :D Jakiś konkretny filmik wrzucę jak tylko go nagram :)

Wracając do tematu, ciekawie się zapowiada. Powodzenia w oblocie :D

Opublikowano

Witam.

Jest to mój pierwszy post więc chciałem się przedstawić, mam na imię Damian mam 16 lat mieszkam w Zawierciu, modelarstwem RC zajmuję się od niecałego roku.

Ja także niedawno zacząłem budowę tego modelu i zamierzam w nim zamontować silnik:

http://www.emodel.pl/esklep/tower-240918-p-30.html .

jak jutro będę w modelarni to postaram się zrobić zdjęcie sposobu mocowania silnika w moim modelu.

Pozdrawiam Damian

Opublikowano

Ja także niedawno zacząłem budowę tego modelu i zamierzam w nim zamontować silnik:

http://www.emodel.pl/esklep/tower-240918-p-30.html .

Ten to chyba za mocny :?:

A u mnie postępy :) Mam już zamontowane serwa do sterów i wyszlifowane kopyto do zrobienia kabinki. Największy problem będę miał ze znalezieniem odpowiedniej butelki. Wszystkie teraz robią z jakimiś wzorkami :twisted: :wink:

speed400aero_03.jpg

speed400aero_04.jpg

Opublikowano
akrobatycznego...

Akrobacyjnego- to jedna z niewielu rzeczy ktorej nie lubie jak uzywaja ludzie. Tak samo jak na statecznik poziomy mowia "to tylne (a czesto tez tylnie, co juz w ogole jest bledem) skrzydlo

A model bardzo czysto zrobiony. Jesli chodzi o silniki to rozejrzyj sie u skalena- tansze niz w cyber fly, a chyba to samo. www.rcsklep.pl

Opublikowano

ja zrobiłem swą kabinke do toto 4 vel speed 400 kabinke z butelki po pepsi 2l i nawet kształt fajny wyszedł bo wystaje trochę po bokach poza obrys kadłuba jak u capa 232 albo 21 niepamiętam już

Opublikowano

Jeśli kabinka nie duża a na taką wygląda, ciekawą metodą jest również użycie rękawa termokurczliwego-takiego do obkurczania na pakietach :wink: .Czysta robota, zapowiada się fajny model :wink: .

Opublikowano
Jeśli chcesz trochę bardziej pokręcić to dźwignie na serwach masz za krótkie. Więc by zmienić dźwignie będziesz musiał zmienić położenie serw.

Orczyki będą inne, większe. Zmieszczą się w tym położeniu serw po obcięciu połówki (żeby nie kolidowały ze sobą).

Opublikowano

Skrzydło i statecznik poziomy oklejone. Idę jak burza! :wink:

To moje pierwsze oklejanie folią. Muszę przyznać, że papier japoński na razie mniej mnie przeraża. Spodziewałem się, że folia przysporzy mi trochę kłopotu i owszem, nie było to bardzo łatwe zadanie, ale jakoś się udało. Chyba nawet całkiem nieźle ... jak na pierwszy raz :P

Folia Oracover, kolor ... to chyba oczywiste od samego początku, że to jedynie słuszny kolor dla takiego modelu :)

speed400aero_05.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.