rapier Opublikowano 12 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 Następnie, wewnątrz połówek kadłuba laminowałem nosek wewnętrzny (2x węgiel 160g): Mozesz ten proces opisac dokladniej.Zakladam ze miales sklejone juz polowki wiec stad moja ciekawosc.Jak to zrobic kiedy polowki nie sa sklejone i nie jest odciety nosek to wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 12 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 Połówki nie były sklejone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 12 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 i wszystko jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 13 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2008 Ze za koncowke skrzydla, to wiem, wiem juz, kiedy nalezy dokladnie wypuscic model z reki, Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aviator Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Góra, wiem ze temat od ponad roku martwy, ale mimo to zdecydowalem sie spytac tutaj (zeby nie zakladac nowego tematu). Widze, ze wklejasz antene w skrzydlo - mozesz powiedziec jak to podlaczasz potem do odbiornika? Nie chodzi mi o kwestie elektryczne (konektor etc.) ale o to co z sumaryczna dlugoscia anteny? Oryginalnie kazdy odbiornik ma jakas antene wbudowana, producent przewaznie tlustym drukiem ostrzega by nie modyfikowac jej dlugosci (nie skracac) - jak to wyglada u Ciebie? odcinasz oryginalna antene i podlutowujesz sie do "instalacji" modelu, czy moze dolutowujesz do koncowki oryginalnej anteny odbiornika (co z nia wtedy robisz - zwijasz? :roll:) czy moze jeszcze jakos inaczej? Wiem, ze finalnie i tak test zasiegu zweryfikuje poprawnosc dzialania, ale od czegos musze zaczc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Najlepiej, najpewniej i najłatwiej kupić nowy odbiornik i wmontować do konkretnego modelu :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aviator Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Najlepiej, najpewniej i najłatwiej kupić nowy odbiornik i wmontować do konkretnego modelu Nie bardzo rozumie co masz na mysli i na ktora czesc postawionego przeze mnie pytania starasz sie odpowiedziec - pytanie wydaje mi sie dosc jasno postawione (no chyba ze nie?) To powtorze - reasumujac - chodzi o to czy podlaczajac antene wbudowana w skrzydlo (w postaci jakiegos tam kawalka przewodu) mam starac sie odtworzyc oryginalna dlugosc anteny dla danego odbiornika czy olac to i zrobic jak badz? To, czy odbiornik jest nowy czy uzywany... wybacz, ale chyba nie ma znaczenia :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Po prostu przecinasz antenę i montujesz jakąś złączkę. Większa część anteny pozostaje w skrzydle i przy jego montażu spinasz antenę w miejscu cięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aviator Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 OK, czyli daze do tego, by to co zamontuje w modelu (moja antena w skrzydle + zlaczka + to co poprowadze w kadlubie) mialo taka dlugosc jak oryginalna antena odbiornika, ktora calkiem odcinam przy samym odbiorniku (albo poprostu odlutowuje od plytki elektroniki odbiornika) Do podobnych wnioskow doszedlem czytajac ponizsze watki w dziale "Odbiorniki": http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=7405 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=14908 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Ja się nigdy nie przejmowałem skróceniem anteny. Przecinałem antenę jakieś 10 cm za odbiornikiem i ona była sobie schowana w kadłubie. Wydłużenie lub skrócenie anteny o 10 mm nie robi jej różnicy. Jedynie co ważne to to by w skrzydle antena nie biegła po linii prostej lecz by był jakiś zygzak lub ładnie zawinięta na końcówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pabork Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 odtwórz fabryczną długość anteny, można z nią eksperymentować mierząc poziom sygnału, przykład tu: experymenty z długością anteny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.