Wojtek I Opublikowano 6 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Witam. Dzięki koledze Wojtkowi (Wojtass_nt) w ramach wolnych "mocy przerobowych" odpalam nowy projekt. A tak to zaczyna wyglądać. Przygotowanie listew sosnowych - i po dziesięciu dniach gięcia trafiły do kadłuba. Jest to ta sama skala co Mucha, więc może to być ładna parka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 6 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 10 razy przemyśl napęd ogona i zrób to zanim zaczniesz oklejać kadłub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 6 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Podpatrzyłem to u Ciebie i właśnie w takiej samej kolejności jak Ty mam zamiar go robić - kadłub stop (na tym etapie), a teraz statecznik poziomy i ster kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Olszówka Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Wojtku, masz wiernego kibica,może w przyszłym roku zobaczymy Cię w Tarnowie w roli pilota bo w tym roku pokazałeś że fotograf jesteś super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 No pięknie Panie pięknie, już wiem kto wziął drugi zestaw. Mam propozycje abyśmy się wymieniali dużą ilością fotek. Ja na wstępie powiem, że swojego zamierzam oklejać balsą 1,5mm i na to koveral, farba do ścian akrylowa i lakier samochodowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Jak popatrzysz na rysunek to tam jest oklejanie balsa 3 mm, ja zastanawiam się nad 2 mm, szlifowanie, cienkie szkło, szpachla natryskowa, szlifowanie do nitek szkła, malowanie lakier samochodowy. Co Ty na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Użyjcie takie grubości balsy na pokrycie jak ja a macie wielosezonowy model Nie róbcie cieńszych bo stracicie znacznie na wytrzymałości (przykład modelu Kuby na którym w rejonie przejścia kadłub/skrzydła pojawiły się obustronne pęknięcia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 A jaką na kadłubie dawałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Kadłub 1.5mm zalaminowane 1 warstwą tkaniny 48g a skrzydła 2mm. 3mm na skrzydła nie jest potrzebna bo z 2mm są już sztywne jak beton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 No to jest dokładnie tak jak myślałem, skrzydełka Muchy też kryłem balsą 2 mm i jst beton. Na kadłubie myślałem o 2-ce aby mieć więcej "mięsa" na ładne wyprowadzenie powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 w długie zimowe wieczory będzie co dłubać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Patryk widzę, że oklejasz ogon a czy przeprowadziłeś już bowdeny do wysokości i/lub linki do kierunku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Prowadzenie linek lub bowdenów zrobię jak będę wiedział gdzie umieszczę serwa, dla mnie nie ma to znaczenia. Bowden podpieram w trzech punktach początek koniec i popycham na nim kostkę z balsy którą przyklejam do wręgi i zalewam klejem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Widzę że Patryk idzie ostro, ja jestem jeszcze na etapie Muchy, no i jeszcze muszę się trochę pobawić tym "maleństwem" Ale mam pomocnika i damy radę, a Bociek będzie na wiosenne wieczory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Nadeszła długa zima, więc lotnisko czas zamienić na ,,modelarnie" Zastanawiam się nad dzwigarami 2 x 15x10 to w moim odczuciu chyba za grubo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Może i przekrojowo to dużo ale wagowo jak najbardziej optymalnie. A od któregoś tam żeberka jest tylko 1x 5x8cm (będziesz musiał zeszlifować trochę listewki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Budowa powoli do przodu czas na walkę ze skrzydłami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 W takiej formie mój Bociek zmienił właściciela - nie można zrobić wszystkiego jednocześnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi