Skocz do zawartości

SV 50ccm

klaps6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wieksza sprawnosc uzyskasz na smigle o wiekszej srednicy i mniejszym skoku. 22x8 mozesz sprobowac, ale mysle ze moze byc lepiej na 20x8

Opublikowano

witam

Kiedyś mierzyłem ciąg silnika DA 50 zaczepiając wagę elektroniczną do ogona , model stał na trawie , no i co wyszło , przy śmigle 22/8 BIELA 11,5 kg ciągu , po założeniu rury rezonansowej KS i śmigła 23/8 BIELA 15 kg ciągu z tego co pamiętam to w pierwszym przypadku silnik kręcił 7200 a z rurą 7000 .Zaczepiłem też tę samą wage do gilesa z silnikiem ZDZ 160 cm , pokazała Err , waga niestety waży tylko do 30 kg :D

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

klaps6 zwroc uwage przy tym silniku na uszy przy karterze. Na forum hobbycity jest sporo wypowiedzi o pekaniu ich po juz ok 15 minutach pracy :( silnik jak silnik, ale zeby sobie krzywdy nie zrobic

Opublikowano

Nie pisałem tego tutaj ale łapy mocujące pękły po jakichś 3 godzinach pracy. Dorobiłem odpowiednią płytkę z aluminium, przyspawaną i przykręconą na śruby M5 do tylnej części karteru. Teraz jest już pewnie. Dzięki za info. Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

DL tez juz puscil nowa wersje tej 50tki z nowa wersja zaplonowa. Cena w UK , ok 170£ + ew shipping. ale duzo tego sprzedaja jak widac po feedbackach

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, jestem początkującym w sinikach benzynowych ... Do swojego EDGE 540 potrzebuję 50ccm i oczywiście mam zamiar włożyć DA-50 , ale znalazłem bokserka SV-50 ccm i mam pytanie czy ktoś nie zetknął się z tym silnikiem ? załączam link

http://www.modelmotor.pl/...+cm3+boxer.html

Generalnie bardzo mi się podoba taki bokser w EDGE idealnie pasuje , ale co z osiągami i jakością ?

Czy ktoś z kolegów miał doświadczenia z silnikami tego typu ?

Opublikowano

OK, ta sama firma robi kopię DA/DL -50 pod nazwa SV50 .... Tak rzeczywiście do wyczynowego latania akrobacyjnego to liczy się przede wszystkim nadmiar mocy ... i faktycznie chyba się zdecyduje na DA/DL/SV-50, jest najodpowiedniejszy ... Ja na razie będę się uczył więc , aż tak krytyczny nadmiar mocy nie jest mi potrzebny ...

Dziękuję za głosy ... :)

Opublikowano

Nie chodzi tu tylko o nadmiar mocy ale niezawodność i o sam fakt tego jak silnik pracuje. Co prawda nie miałem styczności z silnikami DL lub Sv ale mam DA 50 i jestem zadowolony z tego silnika. Silnik wyjmujesz nowy z pudełka, wsadzasz do modelu lejesz paliwo i bez ruszania żadnymi śrubkami uruchamiasz go po 3 ruchach smigłem (naprawdę! :shock: ). Od momentu dotarcia jeszcze ani razu nie miałem z nim żadnych problemów i ani razu go nie regulowałem.

Na marginesie silnik DA chodzi najlepiej na 3-łopatowym smigle bieli 20 x 10.

Nie sprawdzałem ciągu statycznego ale silnik jest wtedy bardzo agresywny i lepiej się wkręca do zawisu. No i wygląda rasooowo;]

Opublikowano

To świetna wiadomość o tym 3-łopatowym śmigle ! bo właśnie takie najlepiej mi pasuje. Rzeczywiste samoloty akrobacyjne mają właśnie 3-łopatowe śmigła Hoffmanna i dlatego tak potwornie wyją :) ... ale to jest właśnie to :) Co prawda teoria mówi ze najlepszą sprawność mają śmigła o jak najmniejszej ilości łopat ... ale dla takich miniatur jak 20x10 (średnica rzeczywistego śmigła wynosi 3m ) to prawdopodobnie ma znikome znaczenie.

Opublikowano
Na marginesie silnik DA chodzi najlepiej na 3-łopatowym smigle bieli 20 x 10.

Nie sprawdzałem ciągu statycznego ale silnik jest wtedy bardzo agresywny i lepiej się wkręca do zawisu.

A może wiesz jakie obroty osiąga na tym śmigle? To już by mi wiele powiedziało.

Opublikowano

Przykro mi ale dobór śmigła to tylko moja subiektywna opinia, nie podpieram tego pomiarami :| Model niestety idzie już do sprzedaży i nie jestem w stanie podac dokładnych parametrów.

Mnie na tym smigle po prostu się najlepiej latało ostrą akrobacje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.