zbjanik Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Rapier, Robroy, ja i może jeszcze ktoś, mamy satysfakcję, że przewidzieliśmy, że poleci, lepiej nawet- myśmy to wiedzieli! Ale Ty masz najwiekszą- gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 No właśnie, dzięki za zainteresowanie i tą pewność z Waszej strony. Ja jej nie miałem. Planki zawsze mi się podobały i chciałem coś takiego zbudować, ale zawsze odstraszała kwestia profilu, zwichrzenia itp. itd. Także warto pytać i próbować, Widzę teraz, że nie jest to jakaś czarna magia i znając życie na jednym modelu się nie skończy . Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Takie modele powinny cieszyć się sporym zainteresowaniem , małe koszty 2 serwa , mały odbiornik i kilka desek balsy i można szaleć na zboczu i to całkiem sensownie bo te modele latają szybko i są zwrotne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Otóż to, planki mają same zalety, poza jedną ważną skazą- brakiem ogona Ale tak poważnie, to chyba nie cieszą się zbytnią popularnością w Polsce. O wiele więcej materiałów na ich temat znalazłem na rc groups niż u nas. Jeżeli chodzi o "gotowce", to na naszym rynku też nie ma w czym wybierać. Ciekawe dlaczego? Podejrzewam, że chodzi właśnie o ów brak ogona, - może wzbudzać nieufność (tak jak początkowo u mnie), lub po prostu nie wszystkim to się musi podobać. Mnie np. to bardzo odpowiada , nie mogę się doczekać chrztu na zboczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Mam w domu laminatowy centropłat od jakiegoś starego modelu w stanie menniczym i zastanawiam się czy w zimie w ramach walki z nudą nie adaptować go na skrzydełko takiego modelu zastanawiam się tylko czy klapolotki które tam są wystarczą do skompensowania momentu profilowego bez poważniejszych przeróbek może się pokuszę i coś z tym zrobię w końcu ma to 140cm rozpiętości i 240mm cięciwy ... a tak dla podniesienia troszkę ciśnienia filmik jak lata model na zboczu . http://vimeo.com/23231822#at=3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 No zasuwa pięknie, jak na symulatorze picasim. Marzenie polatać na takim zboczu. Ciekaw jestem czym szpachluje to epp, zrobię chyba test z akrylem szpachlowym, tym lekkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Te modele mają swój urok i kaprysy wredne do startu i lądowania ale idealne niemalże w powietrzu czysta linia aerodynamiczna małe opory, więc to musi latać szybko i być zwrotne tylko trzeba posiedzieć nad detalami i wypracować ,model który będzie miał szansę konkurować z innymi klasycznymi konstrukcjami . Patrząc na aerodynamikę , koszty wykonania takich modeli powinno być wiele tyle że wielu się takich modeli obawia ze względu na kapryśny start i szybkie lądowanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Trzeba więc zabierać gumę do startu i rozpinać siatkę do tenisa na lądowisko Edit: Model z filmu fajnie robi beczkę, jakby był "trzymany" za końcówkę skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość z.x Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Ile waży Twój Gonzo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Ile waży to nie wiem, nie posiadam wagi, jak będę miał taką możliwość to zważę i podam. Jest raczej lekki, tyle mogę powiedzieć. Dzisiaj latałem krótko na zboczu, załadowałem w dziób taśmę wędkarską ołowianą (40 gram) plus 10 gram w S.C. Pomijając zgrabiałe łapy i łzy w oczach od wiatru było super! Pierwsze lądowanie na udzie, siniak i uszkodzone serwo, mimo to model latał dalej z ćwierkającymi trybami i nadszarpniętym statecznikiem. (Serwa to zwykłe 9g). Model bardzo zwrotny, zwłaszcza ster wysokości bardzo czuły i można to fajnie wykorzystać. Wiem, że bez filmu taki opis nic nie warty, ale wkrótce zaległości naprawię. Z modelu jestem b. zadowolony, będzie katowany przy każdej możliwej sposobności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość z.x Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 O dzięki za szersze info, może bez filmu, ale i tak dużo:-) To jeszcze jedno pytanie. Skoro dwa serwa to miksery są potrzebne, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Oczywiście, mikser jak w delcie, sterolotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Bardzo możliwe że model posiada taki symetryczny profil a odpowiedni moment ustateczniający nadawany jest przez podniesienia sterolotek do góry o niewielki kąt poza tym w takim rozwiązaniu model będzie latał dokładnie tak samo na plecach jak normalnie . Układ modelu wygląda zachęcająco i bez wielkich nakładów można zbudować świetny modelik do latania na zboczu a rezultaty mogą być zaskakująco dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avere Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Witam , dziękuję za odpowiedz!. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Model na ilustracji jest troszkę inny od tego z fotografii różni się z pewnością wydłużeniem i rozpiętością 26" to niecałe 70cm za to ten z filmu i zdjęć na ponad 2m i zachęcam do budowy większego braciszka Poza EPP można skusić się o model konstrukcji klasycznej lub wyciąć rdzenie ze styropianu i okleić fornirem i będzie rasowa wyścigówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Postanowiłem że Gonzo dostanie opcjonalny napęd, co pozwoli polatać też na łące, i może ułatwi lądowanie na zboczu. W wersji szybowcowej zboczowe lądowania niekoniecznie mi wychodziły, w związku z czym model trochę się ostatnio poobijał . Mam kilka zdjęć z budowy kadłuba, bez szpachli się nie obyło niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkkamil Opublikowano 4 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Wymieniłem poszycie i korzystając z okazji zrobiłem zwichrzenie geometryczne (uniesienie końcówek płata). Ciekaw jestem czy coś się poprawi w związku z tym, mam nadzieję że się nie pogorszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi