Skocz do zawartości

Pan Tilt

oli_W

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Zwracam się z wielką prośbą o poradę, dotyczącą nietypowego dla Was chyba problemu, z pogranicza tematu forum. Chciałbym skonstruować (lub wręcz kupić, zamówić, jeśli to możliwe) zdalnie sterowaną głowicę fotograficzną (Pan Tilt) mogącą unieść lustrzankę z teleobiektywem i zapewnić możliwość precyzyjnego celowania. Ciężar aparatu z obiektywem to 2 – 6 kg. Zakres obrotu w płaszczyźnie poziomej – do 120 stopni, w płaszczyźnie pionowej – do 45 stopni. Zasięg sygnału najchętniej 200-300 m. Wyobrażałbym sobie ją jako płaszczyznę (np. okrąg blachy aluminiowej do której przymocowuję aparat), która bardzo wolno może obracać się w poziomie, a zarazem może wychylać się w górę i w dół w wąskim już zakresie 45 stopni. Jestem zupełnym laikiem w Waszej dziedzinie, ale wydaje mi się, że pewne elementy warsztatu modelarza można by chyba wykorzystać do moich potrzeb, choć zdaję sobie sprawę, że w większości wypadków serwa są miniaturowe i chyba za słabe. Ale mam nadzieję, że się mylę. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady. Czy w Waszej opinii mogę gdzieś znaleźć odpowiednie elementy? Np. wolnoobrotowy silniczek z przekładnią należycie mocny? (wykonanie wszelkich części mechanicznych to dla mnie raczej nie problem, ale napędy i sterowanie – to zupełnie nie moja domena ;-)))

Pozdrawiam,

oli_W

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Witam

Ponieważ ja już znam problem z korespondencji, podpowiem jeszcze jedną ważną rzecz.

Sterowanie chyba nie musi być proporcjonalne, prawdopodobnie wystarczy odpowiednio płynny i powolny ruch.

Do kadrowania zdjęć użyty ma być oddzielny tor wideo z kamery zamocowanej w pobliżu aparatu.

Opublikowano

Witamy na naszym forum.

Wiadomosc,ze jest potrzebne takie urzadzenie,dostalem juz wczesniej,od naszego wspolnego kolegi.W skrocie opisal mi w czym problem i przedstawil mi Ciebie.

Jako ze zastosowanie jest dosc innowacyjne,zaproponowalem by jednak ,,upublicznic''

sprawe,gdyz jak to mowia ,,co dwie glowy to nie jedna'' :D

A i temat ciekawy,zainteresuje z pewnoscia wielu z nas.

Milo mi , ze Nam zaufales , postaramy sie wspolnymi silami rozwiazac ten problem.

Zanim przejdziemy do meritum,dobrze byloby gdybys opisal kilka istotnych spraw,

gdyz nie sposob doradzic wprost,nie znajac warunkow w jakich sie mozemy poruszac.

Zatem prosze odpowiedz na kilka pytan,bym mial pewien obraz sytuacji.

1.Jaki platowiec-platforma.Chodzi glownie o fotke i wymiary.

2.W jakiej odleglosci od pilota ma latac-zrobic fotke.

3.Jak chcesz wyznaczyc koordynaty-chodzi o to by ,,trafic'' obiektywem w obiekt ?.

Raczej nie wyobrazam sobie ,,celowania'' w ciemno, wiec dojda nastepne elementy

-czyli podglad na zywo.Tu wlasciwe pytanie-czy fotki maja byc ,,tak jak leci'' czy zalezy Ci na precyzji ?.Mniemam ze tak skoro jest potrzebny pan-tilt.

4,Czy platowiec bedzie pilotowany przez Ciebie ?.Kto sledzi cel/obiekt ?

Po otrzymaniu tych minimalnych informacji,podejmiemy decyzje co do rodzaju pan-tilt-a.

Chodzi glownie o to czy ma by ze stabilizacja zyroskopowa czy inna.

Kwestie drgan na razie pomijam,gdyz nie znamy napedu.Wyjasni sie takze po otrzymaniu odpowiedzi,czy wymagane jest ciagle sledzenie obiektu - 360 stopni obrot , czy wystarczy nalot ,czyli 180 stopni obrotu.Wazne tez bedzie maksymalna dlugosc aparatu z obiektywem.

gdyz wywazenie masowe plaszczyzny obrotu moze byc klopotliwe konstrukcyjnie.

Jesli chodzi o sama konstrukcje,to sa juz gotowe kity,stabilnosc jest dobra,model moze krecic nawet beczki z polozana filizanka kawy i nie wyleje sie nawet kropelka :lol2: ,

tak wiec z aparatem tez sobie poradzi.Ale jaki bedzie odpowiedni,mozna stwierdzic dopiero

po zapoznaniu sie z caloscia/oczekiwaniami uzytkownika.

Edit.

Upss,pisalo nam sie razem z Hubertem.

Opublikowano
2.W jakiej odleglosci od pilota ma latac-zrobic fotke
Zasięg sygnału najchętniej 200-300 m.
3.Jak chcesz wyznaczyc koordynaty-chodzi o to by ,,trafic'' obiektywem w obiekt ?.

Raczej nie wyobrazam sobie ,,celowania'' w ciemno, wiec dojda nastepne elementy

-czyli podglad na zywo.Tu wlasciwe pytanie-czy fotki maja byc ,,tak jakleci'' czy zalezy Ci na precyzji ?.Mniemam ze tak skoro jest potrzebny pan-tilt.

Do kadrowania zdjęć użyty ma być oddzielny tor wideo z kamery zamocowanej w pobliżu aparatu.
Wyjasni sie takze po otrzymaniu odpowiedzi,czy wymagane jest ciagle sledzenie obiektu - 360 stopni obrot , czy wystarczy nalot ,czyli 180 stopni obrotu.
Zakres obrotu w płaszczyźnie poziomej – do 120 stopni, w płaszczyźnie pionowej – do 45 stopni

narazie tyle Peter popraw się :D

4,Czy platowiec bedzie pilotowany przez Ciebie ?.
Kwestie drgan na razie pomijam,gdyz nie znamy napedu

Dlaczego zakłądasz że będzei to płatowiec ?? zaraz utrudnicie chłopakowi bardzo prostą sprawe i naciagniecie na grube $$$

oli_W, u nas na forum jest kolega o nicku KM_PL (http://pfmrc.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=592) on ma dokładnie to o co ci chodzi. Widziałem jak wynosił aparat o wadze w okolicy 1,5kg. plany platformy do obrotu sa gdzieś w necie, a do wynoszenia najlepszy latawiec komorowy oodpowiedniej wielkości :D

Opublikowano

oli_W nic nie pisze o tym że ma to być zamontowane w modelu latającym, jeżeli tak to proponuję zastosować głowice do montażu kamer przemysłowych np

http://www.glowice-obrotowe.alarmnet.com.pl/?item=89

są oczywiście inne mniejsze i tańsze rozwiązania oraz pulpity do sterowania oraz sterowania zdalne.

Jeżeli miałoby to latać to największym problemem nie jest obrót, ale stabilizacja aparatu.

Przy zamontowanym teleobiektywie zdjecia z pokładu modelu są nie mozliwe do zrealizowania bez układu żyroskopowego. Wykonanie dobrze działającego układu stabilizacji w warunkach amatorskich wydaję się dużym problemem, lub wręcz niemożliwe do zrealizowania.

Opublikowano

No i rog obfitosci sie otworzyl :lol:

Teraz to raz dwa sie to wymysli.

To ja poczekam z boku,az Oli zwroci sie bezposrednio do mnie. :faja:

bede mial czas na poprawe :oops:

Opublikowano

Dziękuje Wam wszystkim za odpowiedzi, bo JUŻ jestem znacznie mądrzejszy! :D

A teraz wyjaśnienia: chodzi mi o głowicę stacjonarną, ustawianą na ziemi (statyw, czy też cokolwiek innego), pozwalającą na wykonywanie zdjęć ptaków i ssaków w terenie otwartym, gdzie nie jest możliwe zbudowanie kryjówki maskującej fotografa. Z powodu dużej płochliwości zwierzyny, przesuwanie się obiektywu musi być bardzo, bardzo wolne. Ten bardzo wolny ruch, przypuszczam, będzie też sprzyjał precyzji w ustawianiu kadru. Fotografując obiektywem szerokokątnym lub standardowym w ogóle można by w zasadzie zrezygnować z takiej głowicy – i takie obiektywy stosuje się do fotografii krajobrazowej, której już najwyższą klasą są zdjęcia „lotnicze”. Ten temat jest też dla mnie niezwykle fascynujący i bardzo dziękuję Peter, że go poruszyłeś, ale chciałbym do niego wrócić w drugiej kolejności :D

Dobra fotografia przyrodnicza to użycie teleobiektywów znacznie zawężających kąt widzenia – aby to może lepiej zobrazować powiem tak: chodzi mi o skonstruowanie zdalnie sterowanego mechanizmu pozwalającego na wycelowanie działa, armaty, karabinu dokładnie tam gdzie ma trafić pocisk :wink: Mam nadzieję, że po odpowiedniej kalibracji aparatu z doczepioną doń kamerą („widzącą” dużo szerzej), po wielu wcześniejszych próbach w zaaranżowanych warunkach, będzie możliwe precyzyjne kadrowanie, może prawie tak dobrze jak patrząc w wizjer…. ? :roll:

Głowicy takiej chciałbym też używać z zamontowanym na niej mikrofonem kierunkowym podczas nagrywania głosów zwierząt.

Będę bardzo wdzięczny za Wasze sugestie i pomysły!

Pozdrawiam,

Oli

Opublikowano

ja bym konstruaował cos w oparciu o dwa silniki i regulatory i to nie koniecznie dwukierunkowe. Silnik z odpowiednio dużą przekładnią. Zadanie stosunkowo łatwe do wykonania przy odrobinie zdolności manualnych i chwili chęci :D

Opublikowano

No i juz wszystko wiemy :lol:

Poszukam przykladow z napedem na paskach (te beda b. ciche)

i standartowe,czyli na serwomechanizmach.Wezme pod uwage koniecznosc precyzji.

Zastanawia mnie tylko podglad..Jesli lustro,to moze ma w opcji wyjscie do regulacji ostrosci,zblizenia i innych parametrow-kabel albo pilot.

Nie bylbys skazany wtedy na automat.

A podglad ,to kwestia optyki kamerki, widzial bys dokladnie to co jest w kadrze.Obraz bylby z okularu wizjera ,poprzez kamere.Nie celowalaby razem z aparatem,ale pobierala by obraz z wizjera.Z uwagi ze to lustro,raczej nie ma wyjscia wideo.Gdyby jednak tak bylo, to masz polowe sukceu z trafieniem.

Opublikowano

Tak właśnie myślałem... A gdzie można coś więcej zobaczyć/poczytać na temat silników z dużą przekładnią? Jakaś firma? Katalog z opisami?

Opublikowano

Peter-paralotnie, tu chyba właśnie zależy autorowi na tym aby kamera celowała z aparatem i brała szeroko. Jeśli będzie schowany to nie będzie widział co "podeszło" bo tele obiektyw jest dość wąski :D

A gdzie można coś więcej zobaczyć/poczytać na temat silników z dużą przekładnią? Jakaś firma? Katalog z opisami?

chyba pozostaje samemu wymyśleć :D

Opublikowano
Peter-paralotnie, tu chyba właśnie zależy autorowi na tym aby kamera celowała z aparatem i brała szeroko. Jeśli będzie schowany tonie będzie widział co "podeszło" bo tele obiektyw jest dość wąski

Rozumiem,ale...

Jesli ma odbiornik Tv,z reguly przyjmuja one ok 4 sygnalow.Czyli jedna kamerka szeroka- szuka,druga -obraz bezposrednio z wizjera.Przelaczenie to juz nie problem,ale za to idealne trafienie.

Opublikowano

Dwie kamerki, Peter, to świetny pomysł! Tylko czy znajdzie się taka odpowiednia, która będzie dobrze przekazywać obraz z wizjera? Trzeba będzie chyba po prostu spróbować w jakimś sklepie.

A co do silników to miałem nadzieję, że jakiś "gotowiec" modelarski podpasuje... :wink: Robienie samemu przekładni to mordęga - co najwyżej można próbować zaadaptować coś już wyprodukowanego :)

Opublikowano

Ja poszukam gotowcow.Wtyk do do zasilania serwa/silnika i gotowe.

Poszperam tez , jak to zrobic by makro kamerki objelo wymiary wizjera.

Czyli ta ogolna bedzie miec ok 110-90- stopni (kat widzenia) a do pogladu wizjera- ta druga , inny obiektyw-makro.

Opublikowano
Robienie samemu przekładni to mordęga - co najwyżej można próbować zaadaptować coś już wyprodukowanego

Serwomechanizmy wydają się być niezłymi silnikami z przekładnią do dalszego wykorzystania po drobnej przeróbce.

Trzeba tylko zrobić, by "obracały się" bez ograniczeń: http://pfmrc.pl/viewtopic.php?t=3919

Wtedy do osi serwa montujemy mniejsze koło dodatkowej przekładni (pasowej, klinowej, zębatej....) i mamy bardzo proste i precyzyjne sterowanie bez dodatkowych regulatorów.

Nie jestem tego pewien, ale może serwa windowe (do żagli) nie musiałyby być nawet przerabiane?

Np takie HS 785HB: http://www.modele.sklep.pl/product_info.php?manufacturers_id=13&products_id=1506

Opublikowano

Może zastosowac gotowe rozwiązania do takich rzeczy

http://idg.allegro.pl/show_item.php?item=303351850

Cytat

Obrotowa głowica elektroniczna do kamer DV I HDV do 5 kilogramów (8kg). Możliwośc pracy z sieci oraz z w terenie (z akumulatora) *Prędkośc obrotowa (regulowana dynamicznym joystikiem - prędkośc proporcjonalna do wychylenia dżwignii joystika) max/min 4sek do 2 minut /90 stopni **Kąt obrotu pion/poziom ponad 380 stopni. ***Akumulator, sterownik z joystickiem oraz ładowarka o okablowanie w zestawie.

Opublikowano
Może zastosowac gotowe rozwiązania do takich rzeczy

Cena tez nie mała

ja bym robił sam, można jak hubert radzi (i to chyba najlepsze rozwiązanie jeśli chodzi o stosunek cena/jakość) zastosować dwa serwe TowerPro MG955 wywalić z nich potencjometr i zrobić kawałem konstrukcji z profili.

oli_W, w razie czego moge pomóc daleko do siebie nie mamy :D

Opublikowano

Dzięki za Wasze porady. Bardzo mi się rozjaśniło :D Zdecydowanie skłaniam się do koncepcji Huberta. Teraz pozostaje problem doboru odpowiedniego serwa. Jak widzę, w opisach poszczególnych serw podawane są wartości siły i szybkości. Czy dobrze rozumiem, że siła np. 3 kg przy danym napięciu oznacza możliwość uniesienia przez ramię serwa ciężaru 3 kg? A np. szybkość (4.8v): 0.20sec/60stopni oznacza czas wykonania części obrotu o 60 stopni? Tzn. pełny obrót (po modyfikacji serwa) będzie trwał 6 x 0.20 = 1.20 sek?? Sorry za prymitywne pytania... ja może sobie jednak najpierw poczytam coś na ten temat... :oops:

Czy możecie polecić jakiś przystępny link, co to powie jak krowie na rozdrożu.... :roll:

pozdrawiam,

oli

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.