dyra63 Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Witam. Od blisko roku buduję makietę myśliwca A6M5 Zero w skali 1-4,8. Zbliżam się do fazy pokrycia części kadłuba klepkami balsowymi,lecz uprzednio muszę zabudować popychacze w kadłubie.W związku z powyższym chciałem zapytać kolegów z doświadczeniem w budowie dużych modeli ,czy mogę zastosować pręty węglowe fi 4mm prowadzone w rurkach fi 4,2 z twardego poliamidu do napędu sterów wysokości i kierunku.Na zakończeniu popychaczy chcę wkleić na DISTALU lub żywicy mosiężne końcówki z gwintem M-4 pod snapy .Dodatkowo po sklejeniu przewiercę końcówkę na przelot i zakołkuję prętem stalowym 1,5 mm aby dodatkowo zabezpieczyć przed wyrwaniem końcówki.Gdzieś czytałem ,że pręty węglowe mogą powodować zakłócenia ,ale nie wiem czy tak jest faktycznie.Pozdrawiam Adam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam 10 Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Sądzę, że tak, należy tylko dobrze umocować w modelu prowadzenie z poliamidu. Rozumiem, że to ma być na zaszadzie bowdena a nie popychacza. W Tempeście do mam popychacz steru wysokości wykonany z rurki węglowej 10 mm oprawinej w na końcach w gniazda z duralu pod końcówki popychaczy z drutu 3mm i snapy 3 mm. Wszystko działa bez problemu. Węgiel będzie ci zakłócał radio wtedy gdu zbudujesz z niego kadłub laminatowy i umieścisz w środku odbiornik bez wyprowadzenia anten na zewnątrz. Pozdr. A.W. PS. Rób snapy tak aby były jak najbardziej zbliżone do prawdziwych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Witam. Dziękuję za odpowiedź ,oczywiście w całości ma to działać jak bowden , rurka poliamidowa będzie wklejana w co drugą wręgę czyli będzie podparta w co najmniej 7 punktach. Odnośnie snapów będą one niewidoczne ( zabudowane wewnątrz kadłuba). Jedynie napęd lotki, tak jak w prawdziwym Zero będzie na zewnątrz skrzydła i tam postaram się jak najwierniej to odtworzyć.Pozdrawiam i gratuluję Tempesta, niezwykły myśliwiec i super makieta -cały czas śledziłem na forum budowę.Pozdrawiam Adam z Rybnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam 10 Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Zobacz to: pozdr. A.W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 31 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Dzięki . Widziałem,ten filmik mam w laptopie kilka giga filmików i materiałów nt. Zero i makiet Zero .Te trzy z filmiku maja super oddaną strukturę powierzchni skrzydeł i kadłuba,lecz trochę ''ogołocone'' wykonanie kabiny.Ja w moim zacząłem od wyposażenia kabiny ,tak że to co większość pozostawia na koniec mam już za sobą . Pozdrawiam Adam. Zobacz to: http://www.youtube.com/watch?v=QtcdCAVl6jM pozdr. A.W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 ta wstawiłeś zdjęcia prawdziwego kokpitu i się chwalisz Wielki szacunek, a może tak zamieściłbyś relacje z budowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Dziękuję . Trochę czasu zajęło mi wyposażenie kabiny,ale lubię taką dłubaninę.Wszystko oprócz tarcz przyrządów ''wyklepałem" sam z sklejki 0,5 i blachy drukarskiej .Mam nadzieję ,że do czasu ukończenia budowy połowa wyposażenia nie odpadnie.Myślałem o założeniu tematu ale z moim tempem budowy ,to nie wszyscy mogą doczekać jej końca. Pozdrawiam Adam. Dorzucę jeszcze parę zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 dbałość o szczegóły godna pozazdroszczenia, nawet pilot wydaje się mieć wschodnie rysy twarzy. nie zastanawiaj się jak długo to będzie trwać i zakładaj wątek z budowy, napewno będzie na co popatrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Odnośnie pilota to zaszalałem finansowo .Jest to kopia jednego z najlepszych pilotów II wś. Saburo Sakai - 62 zestrzelone samoloty i tyle samo zielonych papierków na Niego poszło.Przeczytałem parę książek na Jego temat - twardziel , prawdziwy samuraj.Temat założę jak spadnie coś białego z nieba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kankrz Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Witajcie. A jak zrobić naped steru kierunku aby nie bylo go widać ? Buduję półmakietę Ki84 (ESM) i niestety popychacze okropnie szpecą model. W dodatku są dwa na stronę (ster i kółko ogonowe). Wysokość zabudowana w kadłubie bo miejsca było sporo. Czy są jakieś rozwiazania ? pozdrawiam Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Witajcie. A jak zrobić naped steru kierunku aby nie bylo go widać ? Buduję półmakietę Ki84 (ESM) i niestety popychacze okropnie szpecą model. W dodatku są dwa na stronę (ster i kółko ogonowe). Wysokość zabudowana w kadłubie bo miejsca było sporo. Czy są jakieś rozwiazania ? pozdrawiam Krzysiek Witam. U mnie jest to wykonane w sposób jaki został opracowany przez F.Zirolliego - oś obrotu steru jest jednocześnie osią skrętu koła.Poniżej kilka fotek -przepraszam za ich nie najlepszą jakość.Ostatnie zdjęcie to napęd steru kierunku w oryginalnym Zero.Pozdrawiam Adam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kankrz Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 W moim Ki 84 wyszło okropnie i nie mam pomysłu jak to poprawić : pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 W moim Ki 84 wyszło okropnie i nie mam pomysłu jak to poprawić : pozdrawiam Witam. Rzeczywiście wygląda to nieciekawie.Gdyby był tylko pojedynczy popychacz -to jeszcze by to jakoś wyglądało.Te drugie cięgno z zieloną koszulką termokurczliwą to do sterowania kółka ogonowego ?.Może przenieść napęd kółka szybciej od popychacza do wnętrza pod tą osłonkę - z jednym popychaczem już byłoby lepiej ,dodatkowo można go trochę obudować a widełki(snap) pomalować pod kolor.Ten snap też chyba nie ma za solidny-model jest chyba duży . Pozdrawiam Adam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kankrz Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Witaj, Model ma 1,8 metra. Cięgno z zieloną koszulką to głowny naped steru od serwa. Popychacz idzie do kólka ogonowego, napędza go ster kierunku. Tak to sobie chinczyki wykombinowali a ja bezkrytycznie przyjąłem. Teraz widzę że to porażka. Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Ja bym cięgło sterujące kołem przeniósł na drugą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Ja bym cięgło sterujące kołem przeniósł na drugą stronę. Nie wiem,ale wydaje mi się iż po drugiej stronie steru jest drugie cięgno . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Jeśli tak to oczywiście się nie da. W tej sytuacji po prostu "złapałbym" w środku cięgła od steru i przymocował do nich cięgła od koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kankrz Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Pomysł ze złapaniem w środku fajny.... tylko jak to robić ? Te cięgna to cienka stalowa linka. Zrobię dzisiaj zdjęcia środka. Może razem coś wymyślimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Problemem zapewne jest, że nie można już zdemontowac końcówki snapu. Może by zastosować taki pojedynczy element złączki listwy zaciskowej Przeciąć wzdłuż z boku tak grubo, żeby linka przeszła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Może coś w tym stylu -nic innego nie przychodzi mi do łba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi