mmodel Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Witam, rozpocząłem wraz z kolegą budowę kolejnego szybowca. Ponieważ model ten będzie służył podczas prezentacji w czasie obrony inż. kolegi, mamy dość krótki czas na jego przygotowanie. Obrona odbędzie się w lutym, więc Cobra trochę zostanie opóźniona. Rozpoczęliśmy od zrobienia kadłuba. Jutro wyciągnę go z formy i zobaczymy jak wyszedł, oraz dodam kilka zdjęć.Model dostanie znaki rejestracyjne Juniora z Krosna. Zrobiłem kilka zdjęć na pikniku lotniczym, które na pewno pomogą w odwzorowaniu detali. A teraz trochę o modelu. Dane techniczne: Rozpiętość: 3000 Długość: 1340 Profil: HQ 2,5-11% Wznios: 1,5st Skrzydło zostanie wykonane na podstawie rdzenia styropianowego, który zostanie zalaminowany i pokryty balsą 1,5mm. Ster wysokości i kierunku zostaną wykonane konstrukcyjnie. Co do wnętrza kabiny to nie ukrywam że będziemy wzorować się na koledze Wojtass_nt. Troche ubolewam, że kolega uparł się na 3metrowy model, ja wolałem coś większego No ale to on się będzie bronił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Jeśli już tak makietowo podchodzicie do tematu to Junior ma 3 stopnie wzniosu na skrzydłach (mój nie ma z powodu błędu w komunikacji z osobą, która robiła mi skrzydła) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmodel Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Wiem, że 3stopnie, ale jakoś dużo mi sie to wydaje przy tak krótkich skrzydełkach. Wiesz, jeszcze wszystko można zmienić przy pracy nad skrzydłami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavericknt Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Nie ma trzech stopni wzniosu. Na wysokości okło lotki profil robi się cieńszy. Widać wyraźne załamanie skrzydła. I jest to tylko na górnej powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Ma 3 stopnie. Wszędzie, nawet w dokumentacji technicznej jest to podane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavericknt Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Racja 3 stopnie pomylilem ze stopniowaniem skrzydła w 3 miejscach np discus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmodel Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Niestety będzie trochę więcej odstępstw od oryginału :/ Model nie dostanie hamulców, oraz inny będzie wspomniany wcześniej wznios skrzydeł. W piątek dostałem rdzenie, więc w tygodniu zajmiemy się budową skrzydeł. Sterki już są niemal gotowe. Ster kierunku zostanie pokryty płótnem. Poniżej znajduje się zdjęcie gołego, przyciętego kadłuba. Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmodel Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Kopyta?, hmm nie mam pojęcia Po prostu nie liczyłem godzin, ale to zajmuje bardzo dużo czasu. A forma to około 10h. Po 5h na połówkę( samego laminowania). Nie licząc polerowania gotowej formy i pastowania. Przy drugiej połówce już pomagał mi kolega, więc we 2 poszło trochę szybciej, ale sumaryczny czas samego laminowania to ok 10h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Rozumiem, że forma jest z tego samego Juniora którego ja mam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmodel Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Tak forma powstała na podstawie juniora takiego jak posiadasz. Zmieniłem tylko profil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Kurcze ile bym dał gdyby ktoś zrobił Juniora w wersji 4m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Wiatr Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Witam, już miałem pytać na jakim profilu będzie model ale w pierwszym poście jest napisane jak byk że HQ i bardzo dobrze. Jak dożyję wiosny to też pewnie będę w posiadaniu takiego Juniora Z ciekawością będę obserwował postępy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmodel Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Chciałem też bardzo zrobić na 3750, ale kolega finansuje ten projekt wiec miał "więcej do powiedzenia" Mam narysowanego już juniora w rhino ale ponieważ wysłałem już Foke do kolegi, który ma frezarke i niebawem stane się szczęśliwym posiadaczem kopytka, które pewnie poleży do wakacji. Junior o większych rozmiarach musi poczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmodel Opublikowano 21 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Dzisiaj dostałem opłótniony sterek kierunku. Musze tylko poprzycinać nadmiar tkaniny. Statecznik wysokości skończę dzisiaj, więc pewnie w poniedziałek też zostanie opłótniony. Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmodel Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Mam pytanie czy ktoś może posiada tą książke: "Polskie szybowce 1945-2011. Problemy rozwoju." http://ksiazki.elay.media.pl/pl/lotnictwo/22-polskie-szybowce-1945-2011-problemy-rozwoju.html Przydałby sie najbardziej pdf, ale tez jeśli ktoś może ją sprzedać to jesteśmy nią zainteresowani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Może wystarczy Ci to. szybowce.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmodel Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Dzięki Panie Wojtku Na pewno sie przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi