Zefirek Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 W okresie jesienno-zimowym dla ochrony ptaków stosuje się karmniki w celu zabezpieczenia ich przed śmiercią głodową. Dokarmianie ptaków powinno się rozpocząć w listopadzie i prowadzić do końca marca. Jak pomóc ptakom przetrwać ten trudny okres, a przy okazji trochę pomajsterkować? Trzy odcinki z Adamem Słodowym pokażą jak zbudować prosty karmnik http://www.youtube.com/watch?v=A7KKs3YDGQM http://www.youtube.com/watch?v=dMO9xGVOahk Ta strzałka jest kultowa Szkoda, że nie puszczają już takich świetnych programów - tyle pokoleń się na tym wychowało - Zrób to sam Z karmników korzystają następujące ptaki: wróbel domowy mazurek sikora bogatka modraszka kos trznadel rudzik, raszka czubatka czyż, czyżyk dzięcioł zielony dzięcioł duży kowalik sikora uboga sikora czarnogłówka gołąb miejski kwiczoł dzwoniec zięba zięba jer pokrzywnica makolągwa czeczotka "Dla naszych przyjaciół - cześć trzecia" Adam Słodowy http://www.youtube.com/watch?v=ZY7uXxQiVfM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 ... Ta strzałka jest kultowa Szkoda, że nie puszczają już takich świetnych programów - tyle pokoleń się na tym wychowało - Zrób to sam .... Kolega jakiś niedzisiejszy jest zupełnie .. . są tysiące wspaniałych mądrych i edukacyjnych programów : - Jak oni wyją. - Jak oni fikają. - Mam talenty i nie wiem na co je rozmienię. Żeby wymienić te co mi najszybciej przyszły do głowy. Przecież to są znakomite programy wychowujące wspaniałą kulturalną młodzież. A tak na poważnie to nawet Discovery zeszło na psy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 A ja zupełnie poważnie przypominam, że dokarmiane ptaków zimą jest dla nich szkodliwe, i nie należy tego czynić. Jedyny wyjątek można zrobić w przypadku nienaturalnego przedłużania się zimy (tak jak to miało miejsce w zeszłym roku). Dokarmiać można wczesną wiosną, jeżeli leży śnieg. Dbajmy o ptaki NIE DOKARMIAJMY ICH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Kolego Bart, poproszę o uzasadnienie, gdyż nie spotkałem się do tej pory z takimi twierdzeniami - wg mojej wiedzy w tym zakresie dokarmianie ptaków zimą jest ok pod warunkiem dbania o pokarm i nie zaniedbywania tego zajęcia- nie oznacza to, że moja wiedza nie jest błędna stąd moja prośba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Argumenty poproszę. Jak podchodzi się "z głową", to ptaszkom się nie zaszkodzi. Trzeba pamiętać, że: - Duża ilość chleba w pożywieniu wywołuje poważną chorobę – kwasicę, nieuleczalny u dorosłych ptaków zespół anielskiego skrzydła oraz biegunki, a zjedzenie pokarmu solonego często prowadzi do śmierci wskutek zaburzenia gospodarki wodnej organizmu. Bardzo niebezpieczny jest pokarm zepsuty (np. spleśniały chleb) lub pieczywo namoczone i zamarznięte. Osobiście używam do karmienia ptaków nasion różnych zbóż (dostępne w sklepach zoologicznych), chlebem ptaków nie dokarmiam. - Karmnik powinien być regularnie oczyszczany z zalegających resztek jedzenia i odchodów, gdyż ich pozostawienie może sprzyjać szerzeniu się wśród dokarmianych ptaków chorób zakaźnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiankad70 Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Koledzy mają racie Słodowego powinno się zamknąć w grobowcu na wieki wieków amen teraz TATA ma wszystko kupić bo dziecko może się skaleczyć lepiej DAUNY chować w domu narzędzia są niebezpieczne a jedzenie dla zwierząt niebezpieczne po co mają się otruć lepiej niech z głodu padną POWOLI .W średniowieczu ludzie umierali na Śmierć a teraz na choroby RAKI itp to po h........... ci naukowcy są po co technika sprzęt w sklepach marketach po co przyjemność budowy modeli jak wszystko jest w sklepie wycinane CNC idealne dokładne wiec i wy w domach produkujcie kolejne POKOLENIE DAUNUW i podcierajcie im Dupy .A gdyby nie słodowy w tvp to do dzisaj nie wiedzieli byśćie co nie którzy jak buty za wiązać i sorki za szczerą wy powiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Bartowi chyba chodzi o to, że karmienie ptaków szkodzi im bo je rozleniwia, nie szukają pożywienia tylko przylatują na stołówkę. Jeśli dodać do tego, że ktoś do karmnika daje resztki z obiadu zamiast ziarna to faktycznie takie dokarmianie przynosi więcej szkody niż pożytku. U mnie karmnik jest od dawna A co do Słodowego to bardzo lubiłem ten program, podobnie jak bajkę zaczarowany ołówek. W przystępny sposób wszystko fajnie było wyjaśnione. Takie programy rozwijały w dzieciach wyobraźnię techniczną. Kiedyś brało się patyk i to był miecz, dzida a nawet koparka. Teraz trzeba kupić dzieciom te wszystkie rzeczy, najlepiej na baterie. Dasz dziecku patyk to nie wie co z nim zrobić. Siedzi takie dziecko w piaskownicy i marudzi, że mu się nudzi, samo nie potrafi wymyśleć sobie zabawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Tak jak napisał Robert. Dokarmiając ptaki faworyzujemy silne osobniki, które mogą "wygrać" w naszym karmniku. Najsilniejsze ptaki (u mnie mewy, wielkie jak kury)) grasują na wysypiskach śmieci, w miastach panują gołębie, przeganiając wszystko inne. Potem w ogrodach szkodniki trujemy chemią, zabijając całą resztę. Dokarmiamy kaczki i łabędzie, skazując je na śmierć w lodzie (po co odlatywać - jest co jeść). Zwierzęta szukając pożywienia weszły do miast, gdzie podajemy im je "na tacy" w naszych śmietnikach. Wychowuje się obecnie któreś już pokolenie dzików miejskich, które lasu nie widziały. Taki dzik wraca do swojej stołówki nawet z odległości 120 km. Jedyny sposób na ich exmisję z miast jest odstrzał, ale przecież myśliwi są be. Dokarmiając ptaki, czynimy to prawie wyłącznie dla swojego dobrego samopoczucia. Polecam porozmawiać z ludźmi zawodowo zajmującymi się przyrodą. Niestety w zalewie ekoterrorystów i pseudo ekologów bardzo trudno takie osoby znaleźć. Zawodowo projektowałem ostatnio przejścia dla zwierząt - każde kosztowało prawie tyle ile mała obwodnica dla ludzi. Lokalizacja mocno dyskusyjna. Jak powiedział pewien satyryk - "Ja rozumiem, że żaby muszą mieć przejścia pod drogami, ale każda swoje??? " Damian - udało ci się zachęcić dzieciaki do modelarstwa? Ja się zastanawiam, czy już pora na naukę moich 10 latków produkcji karmelków. Boję się tylko, że żona się obrazi, a pani w szkole zawnioskuje o odebranie praw rodzicielskich... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi