tlenex98 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Nigdy nie budowałem własnej makiety samolotu. Miałem 2 RTF'y i (aktualnie) mam jednego ARF'a. Chciałbym aby mój pierwszy model nie był skomplikowany do wykonania. Dodam też że posiadam luzem: -3 serwa TowerPro 5g -silnik RAY-OUTRUNNER CD-ROM do udźwigu samolotów do 350g(trenerki), 250g(akrobaty i 3D) -regulator pasujący do silnika -nadajnik oraz odbiornik Jestem zielony w budowaniu makiet więc proszę o wyrozumiałość i dokładne opisanie każdej Waszej wypowiedzi Z góry wielkie dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkozi Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 http://pfmrc.eu/inde...d-czego-zaczac/ Latasz już modelami, a napalonyś jak "młody". Z tymi gratami zrób sobie deskolota YAK 54 z planów Gene Bonda. Zbudujesz w parę godzin, polatasz, pójdziesz pod koc spuścić parę i weźmiesz się za budowę RWD od Skazoo albo któregoś z modeli kolegi Motylastego. Jak zbudujesz to kupisz sobie mocniejszy silnik za parę zeta w dziale giełda i będziesz woził się zacnym modelem. Podałem Ci już plan na cały przyszły sezon ubiegając Twoje pytania, teraz drukuj plany, czytaj wątki i daj znać, czy RWD poleciał. Jak poleci to zbuduj ze cztery następne i jak nabierzesz umiejętności i będziesz umiał posługiwać się laubzegą to pomyślisz o makiecie. Buziaki pa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Pytanie jest o makietę...ale prostą do wykonania. Ciężka rzecz, nie wiem czy ktoś stworzył kiedykolwiek takie plany. Jeszcze pod depron! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Makieta i do tego prosta w wykonaniu i do tego z depronu? Są to elementy, które nie da się pogodzić. Zacznij może od makiety rwd5 by Skazoo, toto od Motylastego, lub Funbata. Poczytaj w dziale od czego zacząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlenex98 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 arkozi, plany tego YAK'a 54 od Gene Bond'a bardzo mi się spodobały. Model wydaje się prosty w wykonaniu Mam tylko jedno pytanie. W jaki sposób "zrobić" lotki? Czy trzeba zrobić lekkie nacięcie w depronie na skrzydle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkozi Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Na planach jest zaznaczona lotka. Odcinasz ją od skrzydła, "ostrzysz" depron, aby krawędzie styku wyglądały tak >< i łączysz je na taśmę pakową. Potem już zostaje wyważenie, sprawdzenie modelu w szybowaniu po rzucie bez silnika, trymowanie i delikatnie w górę na 50% mocy silnika. Tylko nie pionowo w górę Budowę podobnego modelu możesz podpatrzeć tutaj: http://forum.mydlarz.info/viewtopic.php?f=40&t=219&sid=39fb2aec33d44f90766a2b0b12a4bab6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlenex98 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 dzięki i jeszcze jedno pytanie. czy wykonanie go z depronu 6mm będzie dobre(tzn. czy nie będzie za cienkie)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Arek dał Ci dobrą radę na początku, "przeglądaj i czytaj forum". Z samego czytania i przeglądania nabierzesz wiedzy i będziesz mógł jako tako poruszać się na początku budowy. Wiesz np jak zamontować dźwigienki w lotkach?Albo jak ustawić skłon silnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkozi Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Tak, 6mm jest idealny, oczywiście ze wzmocnieniami... ale jak pobuszujesz trochę po forum to się na pewno wszystkiego dowiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlenex98 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 dzięki to będzie wszystko jak coś tam zbuduję to pośle zdjęcia xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi