fredzio Opublikowano 7 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2008 Właśnie odebrałem z poczty paczuchę z tym cudem . Muszę wam powiedzieć, że jakość wykonania i dotychczasowe testy są imponujące. Ładowarka 180W dwu wyjściowa ze świetnym balancerem i taką masą bajerów (robienie wykresów, śledzenie napięcia poszczególnych cel, kilka trybów ładowania, czujka temperatury itd). Ponadto do zestawu są dołożone dwie przejściówki 2S-6S z JST-XH (złącza balancera większości chińskich pakietów) na 6S złączkę polyquest (wbudowane w balancer są 2 takie gniazda). Balancer jak i ładowarka wspierają LiFe. Wystarczy nacisnąć guziczek, a nie bawić się zworkami czy przełącznikami. W przeciwieństwie do ładowarek serii iMax ładowarka "słucha" balancera i faktycznie nie pozwala się przeładować ogniwu ani rozładować zbyt nisko. Pomiar napięcia jest dość dokładny (na tyle na ile mogę sprawdzić) - mój iMax b8 cierpiał na rozbieżności rzędu 0,2V. Ogólnie ładowarka jest kapitalna i jestem bardzo zadowolony z zakupu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam712 Opublikowano 7 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2008 W wersji sprzedawanej przez Robbe można podłączyc Bid-chip.Czy ta wersja jest pozbawiona tej możliwości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 7 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2008 Tak - ta wersja jest pozbawiona opcji współpracy z bid-chipami, ale to nie problem. Chipy koniec końców i kosztują i ważą, a ta wersja z balancerem jest ponad 2x tańsza od wersji robbe'owej. Bawię się tą ładowarką już ładne kilka godzin i muszę przyznać, że nie pamiętam kiedy ostatnio byłem tak zadowolony z zakupu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 9 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 A czy przy zamawianiu nie trafiles na clo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 9 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 Trafiony zatopiony - paczka trafiła na cło, ale udało mi się uniknąć opłat. Opisałem to tutaj. Za to w trakcie zabaw nauczułem się, że rzeczywistość ma niewiele wspólnego z instrukcją obsługi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 9 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 Za to w trakcie zabaw nauczułem się, że rzeczywistość ma niewiele wspólnego z instrukcją obsługi... Coś więcej . . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 9 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 Nie do końca działanie balancera odpowiada instrukcji obsługi, ale już to rozgryzłem. W przeciwieństwie do instrukcji obsługi "zestrajając" balancer z ładowarką wciskamy tylko przez chwilę przycisk MODE. Dłuższe jego przytrzymanie zaraz po włączeniu balancera powoduje przestawieni się na inny rodzaj ogniw (LiFE/LiPo). Ten zestaw jednak mnie zadziwia (a może moja głupota ). Dzisiaj cały dzień próbowałem zmusić ładowarkę do ładowania i rozładowania pakietu przez balancer i za grosz nie chciało ruszyć. Nie stanowiło to problemu w poprzednich testach, a teraz zonk. Już myślałem, że coś się popsuło, a po prostu poszedł bezpiecznik w balancerze.... Musiałem coś zewrzeć niechcąco przy podłączniu. Bardzo mi się podoba bezpiecznik w balancerze (w moim poprzednim tego nie było). Nauczk z dnia dzisiejszego - mieć zapas bezpieczników samochodowych na 10 i 20A (te na 7,5A do skrzynki startowej już mam w zapasie po poprzedniej nauczce ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-arek- Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Witam Ostatnio stałem sie szczęśliwym posiadaczem ww. ładowarki i zauważyłem, że pod zaślepką jest gniazdo Bid-chip. Dokupiłem kabel i chipa - wszystko działa bez najmniejszego problemu. Bid-chip nie jest drogi (7zł) i super lekki waży około 0,5g! Dokupiłem również kabel do połączenia z PC. Mam teraz full-wypas ładowarkę Robbe z napisem "Mega Power Infinity-960SR za połowę ceny!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 A to mi niespodzianka - muszę sam sprawdzić. Gdzie zakupiłeś te chipy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 To mnie ucieszyles. Chyba sam dokupie rowniez to urzadzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-arek- Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Chipy i kable są w RCScorpion w grupie "ładowarki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 No to może jakieś opinie w końcu? Używacie tych ładowarek od dłuższego czasu wiec możecie już co nieco powiedzieć o wadach i zaletach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-arek- Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Mam ją dopiero od kilku dni i coraz bardziej mi się podoba. Na razie widzę same zalety, wady wyjdą pewnie z czasem, ale nawet jeśli się pojawią to i tak nie przebiją zalet - a już na pewno tej najważniejszej.... ceny!!! Jak tylko ochłonę napiszę cos więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Cóż - wady? - czujka temeratury wyprofilowana do akusów nixx wyposażona w magnes - mało to praktyczne przy lipo. - pomiar napięcia ma większą dokładność niż balancer - czasem widać delikatnie rozbalansowane ogniwa, a balancer nic nie robi(ale to błąd poniżej 0,01V) - balancer ma guziczek d zmiany trybów pracy - działa trozskę inaczej niż w instrukcji - po odcięciu ładowania/rozładowania przez balancer trzeba go restartować, co raczej uniemożliwia cyklowanie lipoli. Zalety: - na lotnisku "na szybkiego" Ładuję 4 pakiety 3s na raz. Balancer sam mi odcina ladowanie jak choć jedna cela będzie zbyt nabita. (oczywiście potem w domu pakiety są doprowadzane do ładu). - dość wygodne programowanie i bardzo intuicyjne - przydatne wyświetlanie wykresów na ekranie ładowarki - pozwala orientacyjnie poznać stan pakietu. - *jeżeli* chodzą z nią bid-chipy to praktycznie uniemożliwia to pomylenie się przy ładowaniu i poznanie kondycji pakietów w trakcie eksploatacji. Tyle "zadów i walet" na szybko przychodzi mi do głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 WitamOstatnio stałem sie szczęśliwym posiadaczem ww. ładowarki i zauważyłem, że pod zaślepką jest gniazdo Bid-chip. Dokupiłem kabel i chipa - wszystko działa bez najmniejszego problemu. Bid-chip nie jest drogi (7zł) i super lekki waży około 0,5g! Dokupiłem również kabel do połączenia z PC. Mam teraz full-wypas ładowarkę Robbe z napisem "Mega Power Infinity-960SR za połowę ceny!!! mozesz zrobic fotke tej zaslepki? bo mam od paru dni ta ladowarke i mam jakies gniazdko "PC" i zlacze na 2 kable jak do BID Chip'a. Chcialbym miec pewnosc ze to to samo :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-arek- Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Witaj Możesz podobnie jak ja odciąć część "zaślepki", albo wyciąć otwór - jak w ładowarce Robbe. Ja poszedłem na łatwiznę i poprostu odciąłem kawałek czarnego tworzywa. To po prawj stronie bez opisu, to gniazdo Bid Chip. Fabrycznie ładowarka ma 10 ustawień w pamięci dla róznych akumulatorów. Bid Chip pozwala na nieograniczoną ich ilość. Ja wszystkie swoje LiPole wyposażyłem w "kostki" pamięci i nie martwię się o ustawienia ładowarki na własciwy pakiet. Podpinam Chipa i naciskam przycisk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 jak ta ladowarka z dedykowanym balancerem rozladowac lipole do 2,8? bo chyba balancer ucina dostep ladowarce przy 3V... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GAN Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 A po co chcesz rozładowywać Li-Pole inaczej niż w modelu? GAN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raffik Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 ech... wiedzialem ze trafie na odpowiedz w stylu: czemu jezdzisz zielonym jak mozesz czerwonym samochodem... bo chce rozladowac w ladowarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 Raffik, ale to nie chodzi o "gdzie", lecz "po co". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.