grafvader Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Poszedłem sobie przetestować GPS HOTT. Ponieważ nadajnik HOTT miałem zainstalowany w Handyman to padło na niego. Byłem zaskoczony ile się da wycisnąć z tego modeliku. Nie przypuszczałem że da się nim latać na ponad 400m i rozpędzać do blisko 100km/h. Przyznam szczerze zaskoczył mnie . Przy okazji przekonałem się do telemetrii Graupnera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Jeśli chodzi o wysokość to nie opierałbym się na wskazaniach z GPS bo one na ogół przy tak szybkich zmianach "wprowadzają" w błąd. Czy masz na myśli Handymana o rozp. około 1m ? Jeśli tak to zazdroszczę Ci oczu, że mogłeś go jeszcze sterować na wysokości 400 m. Inna sprawa - 400 m od poziomu gruntu czy (raczej) 400 m od poziomu morza .... może tu jest kruczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafvader Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Dobrze jest, poziom gruntu to "0", 400 metrów od miejsca gdzie stałem w górę. Zobacz na wykres na którym widać że pomiar jest od właściwego "0", czujnik w momencie włączenia ustala "0". Po ostatnim update radia i GPS całość daje zaskakująco dobre i szybkie pomiary. Czujnik jest niby z barometrem ale to chyba barometr oparty o GPS. Tak to ten Handyman o rozpiętości 93cm. Dałem rade go widzieć ale tylko dlatego że były bardzo dobre warunki atmosferyczne. No i muszę przyznać że już słabo było widać ale jeszcze z 50 metrów mógłbym go podciągnąć . Co do szybkości zmiany wysokości to w górę było szybko ale później to już swobodne szybowanie więc aż tak szybko nie było, zobacz na wykresy i czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 to tym bardziej zazdroszczę ... albo czas zmienić czujnik, albo ja mimo okularów jakiś ułomny jestem, bo dla mnie 200 m przy tej rozpiętości to się zaczyna walka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafvader Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Czujnik to jest ten: http://www.modelemax...oducts_id=12860 Wydaje się że mierzy dobrze bo wykrywa fakt podniesienia modelu z ziemi na wysokość bioder i odłożenie go na ziemie. Ale coś więcej powiem jak wrzucę go do modelu FPV gdzie mam niezależny klasyczny barometr. Nie mniej na razie brakuje mi jeszcze monitorka i pakietów żeby ulotnić SkySurfera 2000mm. Co do widoczności dużo na prawdę zależy od warunków pogodowych. Ładnie świeciło słoneczko i pięknie opalizowało na skrzydłach, dlatego było go dobrze widać. Czasami jak jest słabe światło to na tej wysokości trudno śledzić Elektro Juniora 1900mm. Ale wracając do radia i czujnika to komunikacja z czujnikiem jest na tyle dobra że spokojnie można ciągnąć model w górę bez jego widoczności. Szczególnie przydaje się podawany na bieżąco sygnał z barometru o wznoszeniu i opadaniu. Bardzo ładnie i co najważniejsze dokładnie na wyświetlaczu radia pokazywane jest położenie modelu względem bazy i kierunek lotu. Ale żeby nie było ten wynik osiągnięty jest na czystym "wślepianiu" się w model . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafvader Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Wrzuciłem kamerkę Mobiusa na samolocik żeby przetestować jak fajnie nagrywa. I tutaj urodziło mi się pytanie: Jak połączyć obraz nagrany z kamerki z danymi z telemetrii tak aby było fajnie widać na filmiku jakie były parametry lotu. Często na youtubie widać obraz z kamerki i z boku na tle filmiku przykłądowo prędkościomierz i wysokościomierz. Podpowiecie jaki to zrobić? Nie chodzi o dokładną instrukcję wystarczy nazwa takiego softu, z resztą dam sobie radę . Nie interesują mnie płatne rozwiązania typu "DashWare". Przy okazji wyszło że model mimo że to typowy "akrobat" całkiem fajnie szybuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi