wosiekpl Opublikowano 14 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Witam serdecznie Ja takze postanowilem rozpoczac nauke latania na tym modelu. W tej chwili mam praktycznie skonczony kadlub i pozostaly skrzydla. Tutaj kilka zdjec: http://wosiekpl.fotosik.pl/albumy/371560.html Poniewaz tak jak pisze nie mam jeszcze skrzydlem prosze o porade. Jakie skrzydla zrobic z lotkami czy tez bez nich. Do dyspozycji mam aparature 4 kanalowa Art Tech E-Fly. W tej chwili waga samolotu bez akumlatorow i skrzydel , do lotu wynosi ok 405 gr. Ile waza skrzydla , moze ktos wie ? Do sterownia kierunkiem i wysokoscia mam dwa serwa 44 gr Code 4 AS-322. Gdybym robil skrzydla z lotkami to mam zamiar istniejace wymienic na : HXT9315 ( 15,5 gr , 2,2 kg , 0,14 sek ) i do lotek HXT 500 albo HXT 900 ( 5 gr , 0,8 kg , 0,10 sec lub 9 gr 1,6 kg , 0,12 sek )Wtedy waga ulegla by zmniejszeniu i dochodzila by do ok 366 gr. Do tego zestawu mam zamiar kupic lipola 2250 mA 3S1P 15C. Do napedu uzywam silnika Bm2410-9 , smiglo 10 x 4,7 i regulator 25A. Na "hamowni " z tym smiglem uzyskalem przy pradzie 11A 750 gr ciagu ( na smigle 9 x 4,7 7,3A 650 gr ) Dlatego tez prosze o porade , robic z lotkami czy bez i czy serwa ktore wymienilem beda odpowiednie. Sa one dostepne w sklepie United Hobbies. Pozdrawiam Wosiekpl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 14 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Zrob skrzydlo bez lotek, na poczatek. samolocik jest prostszy w prowadzeniu. a serwa zamoz, i zaraz po zakonczeniu pierwszych skrzydel, zacznij robic te z lotkami... Ja tak zrobilem. baxter12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiekpl Opublikowano 14 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Witam dzieki za porade , w tej chwili probuje model w salonie i w dalszym ciagu kreci sie w prawo. Silnik zamocowalem na srubkach 2 mm z tym ze pod podstawka od strony silnika wsadzilem dodatkowe dwie nakretki tak aby silnik przechulony byl lekko w dol i w prawo. Kolko ogonowe przerobilem na ciagniete ale nie pomoglo . Wczesniej mialem proste i krzywilo sie na bok hamujac model , teraz te sie prostuje ale kiedy rusza do przodu skreca w tak ze model idzie w prawo. Ps tez tak mysle po paczka idzie prawie miesiac , jedyny problem to taki ze na akumlatorach jakie mam nie pociagnie tj 1000mA 8,4 V Nihm Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Serwa hxt900 będą. 500 nie bierz bo delikatne. zrób sobie z lotkami. oblot poprzedź godzinka na symulatorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberts Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Dlatego tez prosze o porade , robic z lotkami czy bez Dla mnie ten RWD był pierwszym modelem, którym latałem w realu i dlatego dla uproszczenia nauki latania zrobiłem skrzydła bez lotek i ze wzniosem. Jak dojrzałem do latania z lotkami, to poprostu przerobiłem skrzydła dorabiając lotki (duży wpływ na to miało moje lenistwo - poprostu nie chciało mi się robić drugich skrzydeł a koniecznie chciałem polatać z lotkami). Na serwa użyłem najtańszych TP 9g - profil skrzydła jest na tyle wysoki, że te serwa mieszczą się w skrzydle na leżąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Witam Chciałbym sie o coś zapytać. Czy RWD5 byłby dobry na moj pierwszy samolot? (z depronu) Jeśli tak, to jakie powinien on mieć wyposażenie (jakie serwa, nadajnik ilu kanałowy itp.) Mam zamiar kierować się tym: :arrow: http://forumrc.alexba.eu/users/skazoo/rwd/rwd.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Holeczek Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 RWD-5 z planów skazoo jest dobrym wyborem (ja właśnie tak zaczynam), a wyposażenie do niego było już nie raz na forum wałkowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 A gdzie jeśli można wiedzieć :?: Bo ja jakoś nie mogę sie połapać. A przy twardszym londowaniu depron bardzo sie uszkodzi :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Holeczek Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Np tutaj: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=4861&postdays=0&postorder=asc&start=0 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=4606&highlight=wyposa%BFenie+rwd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiekpl Opublikowano 15 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Witam Dzieki za porady , a wracajac do tematu jakie serwa zastosowac to mam pytanie . Otoz przegladajac oferte UH znalazlem serwa z takim opisem: Digital metal gear servo i tutaj mam pytanie jak takie serwo rozni sie od np HXT900 ktore mam zamiar kupic. Rozumiem ze sa chyba cyfrowe i nie wiem czy sa zamienne do wyzej wymienionych Drugie pytanie mam odnosnie aparatury. Jak wczesniej pisalem posiadam 4 kanalowa Art Tech E Fly. Problem jaki mam to taki ze drazek od steru kierunku posiada trymer. Jest on mechaniczny , ktory oddzialywuje na potencjometr przekrecajac go lekko w prawo i lewo. Kiedy ten trymer przestawiam szybko wtedy ster kierunku lekko sie wychyla ale jesli robie to powoli wtedy nie widaz zadnej reakcji. Rozebralem nadajnik i przegladnolem luzy jakie ma potencjometr. Wszystko podokrecalem ale dalej to samo. Nawet pozamienialem kanaly i nic nie pomoglo. Jedynie co pozostalo mi to wymienic potencjometr na nowy. I ostatnia sprawa to taka ze kiedy wychyle drazek kierunku i go puszcze wraca do pozycji spoczynkowej ale ster nie zawsze sie ustawia tak samo , tzn w pozycji spoczynkowej ster ma 0 wychylenia , nastepnie przestawiam czy to w prawo czy lewo i kiedy wracam do pozycji wyjsciowej nie zawsze ustawia sie na 0. Mysle ze to potencjometr. Co mi pozecie doradzic ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Dzięki MVVS. Troszkę tego dużo ale przecztalem. A ile wydałeś na to wszystko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 I ostatnia sprawa to taka ze kiedy wychyle drazek kierunku i go puszcze wraca do pozycji spoczynkowej ale ster nie zawsze sie ustawia tak samo , tzn w pozycji spoczynkowej ster ma 0 wychylenia , nastepnie przestawiam czy to w prawo czy lewo i kiedy wracam do pozycji wyjsciowej nie zawsze ustawia sie na 0. Mysle ze to potencjometr. Co mi pozecie doradzic ? to najprawdopodobniej jakaś wada serwa (nie chce nikomu ciemnoty wciskać, ale miałem podobne przypadki i dzieje sie to przy tanich serwach jak TP), albo luz między serwem a sterem na popychaczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Holeczek Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 A ile wydałeś na to wszystko? Rzeczy z linków to cena taka ja tam jest a dodatkowe rzeczy to: -aparatura Hitec Eclipse 7 QPCM 500zł na allegro -depron i inne "drobnostki" oraz kleje na model około 100zł (nie wiem jak ja kleiłem ale strasznie dużo kleju zużyłem-może po prostu nie wyczułem na początku ile trzeba dać kleju a używałem UHU por) -zasilacz do ładowarki sam przerobiłem z ATX'a Mam nadzieje, że pomogłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 17 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 A dałoby się zredukować koszty do minimum? Na razie dysponuje 150 PLN ale w wakacje może gdziec zarobie troszkę. Chodzi mi o to czy ktos nie wie gdzie mozna kupić takie rzeczy w nikich cenach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 17 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 A ilu kanałowa aparatura byłaby najkorzystniejsza :?: i jaki akumulator :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 17 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 4 kanaly to taki standart..ale mysle ze 6 kanalów to juz jest w miare przyszlosciowa aparatura...osobiscie polecam snawe VG6000(jesli nie planujesz latac heli) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 17 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 A co to znaczy 'latać heli" :?: A Snawa VG400 http://allegro.pl/item304540402_okazja_sanwa_vg_400_od_modelarski_com_.html#photo Taka byłaby dobra?Niestety aukcja zakończona :x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 17 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 latac heli znaczy kierowac za pomoca aparatury helikopterami rc. :twisted: ..(helikopter to inaczej heli ) :mrgreen: ta sanwa nie ma komputera,ma tylko 4 kanaly...raczje lepiej uzbierac na cos z komputerem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 17 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 Na allegro była też Snawa VG600 za 350 z odbiornikiem, i aku i ładowarką :ble: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 17 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 to durzo bo za 550zł mozesz miec sanwe VG6000(nie vg600)z serwami,odbiornikiem,pakietem apki,pakietem do odbiornika(serwa 4) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.