Os@ Opublikowano 9 Lutego 2014 Opublikowano 9 Lutego 2014 Witam. Chciałbym poznać wasze opinie na temat tego paliwa i tak ogólnie na temat tej marki. Ja używam takiego: w silnikach os la 46 i super tiger g90 Butelka: 5 litrów, 16 % <---------- to paliwo w/g opisu dedykowane jest do modeli rc samochodowych -Ja używam w samolotach. Skład paliwa: Metanol: 74% Nitrometan: 16% Olej E.D.L: 2: 10% Paliwo zawiera chemiczny dodatek do paliwa SICAL SICAL: S-Synergetic (synergia) I-Ignition (zapłon) C-Combustion (spalanie) A-and L-Lubrication (smarowanie) Moim zdaniem paliwo to sprawuje się świetnie w tych silnikach nie ma problemów z odpalaniem ani grzaniem się silników. A pytam z tego powodu, że syn kupił używkę modelu samochodu rc savage xl i z tego co wyczytałem w instrukcji odpowiednie paliwo to takie z zawartością od 20% NITROMETANU. Dzwoniąc do jednej firmy, sprzedawca strasznie narzekał NA PALIWO "BIG BANG" mówiąc że "to paliwo jest tanie i słabe gatunkowo" ja w pierwszym momencie się tego wyparłem,że takich paliw nie używam i odpowiedziałem, że "ja to używam paliw "Model Technic" on stwierdził (tzn sprzedawca) że to Model Technics jest lepsze. Po skończonej rozmowie w pierwszym momencie nie zwróciłem na to uwagi, ale coś mi się zaczęło kojarzyć, że big bang i model technics to to samo. A nie ukrywam, że używam tego paliwa bo jest w rozsądnej cenie. Czy ktoś używa tego paliwa? Ja od siebie mogę dodać, że to paliwo dobrze działa nawet w trzecim sezonie. Ja nie narzekam, ale zaniepokoiła mnie opinia sprzedawcy i mam nadzieje, że nie powiedział tego tylko po to, żebym kupił inne droższe paliwo? Dodaję zdj etykiety:
MASK Opublikowano 9 Lutego 2014 Opublikowano 9 Lutego 2014 Do większości silników lotniczych zaleca się 18-20% oleju, w tym paliwie masz 10%. Sporo ryzykujesz używając tego paliwa, a już na pewno tracisz gwarancję na nowe silniki, które na nim pracują. Ja też używam Model Technics, ale nie marka jest ważna, tylko skład paliwa.
Rekomendowane odpowiedzi