mackos Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Witam. Model tego samolotu wybrałem ze wzgledu na zadanie jakie ma spełnić . Założenie : model rekraacyjny, łagodny start , makietowy lot ,przewidywalne lądowanie ,setki startów i lądowań a do tego Polska holówka Mam nadzieje że się uda . Model jest projektowany na podstawie materiałów znalezionych w sieci. Konstrukcja sklejkowo-balsowa, silnik benzynowy 30cm do oblotów ale całość jest projektowana pod 50-tke Jestem ciekaw wszelkich opini na temat tej budowy ponieważ mam jeszcze wiele nie rozwiązanych problemów. A oto kilka zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Aby latał, czy bardziej makietowo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mackos Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Mam nadzieje że do czerwca go ulotnie , ale co do zegarów do może kiedyś. Wrzycam foto z kolejnych etapów prac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkjoma Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Ładny model, czekam na dalszą relacje z budowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mackos Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Zabieram się do skrzydeł ,powycinałem żebra ze sklejki , dzwigary sosnowe i składam . foto z postępu prac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JNAW Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Ładna robota. Jak wycinałeś żebra i kratownice ? Skanowałaś może do pliku i na laser ? Pytam bo sam rysowałem model 2d w acad linia po linii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mackos Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Mam własną frezarke cnc której program czyta dxf więc sprawa jest prosta. A co do projektu to wykonuje go na bieżąco potrzebuje stery to je rysuje i.t.d. Oczywiście mam od początku zarys całości wykonany głównie na jpeg-ach znalezionych w necie ,właśnie linia po lini. Teraz muszę troche popracować zawodowo , ale jak się uporam to wracam do modelarni i pododaje kolejne zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Mam pytanie do części ogonowej. Z jakich materiałów są i jakiej grubości główne podłużnice. Dobrze widzę, że są z balsy? Oraz, jakiej grubości i z czego są wręgi i kratownica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.suchy Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Czy mi się wydaje czy kadłub w kilku miejscach szpachlowałeś ? Jeżeli tak to czego używasz. Czekam na więcej zdjęć. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkjoma Opublikowano 23 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2014 Czekam na następne zdęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mackos Opublikowano 6 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Jestem po przerwie , prace trochę się opóżniają ale działam dalej .Dzwigary kadłuba wykonałem ze sosny 8x8 natomiast kratownice to sklejka 3mm liściasta co do szpachlowania to używam szpachli z casto takiej w tubie która dobrze się sypie . Kadłub i stery oklejone folją . Załanczam foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Bardzo prawdziwa technicznie, tradycyjna modelarska robota. To będzie piękny model. Mam tylko jedną prośbę i to do Wszystkich zakładających nowe wątki. Podawajcie w pierwszym poście podstawowe wymiary modelu, a nie tylko jego skalę. Trudno pamiętać wymiary wszystkich "statków powietrznych" i trzeba szperać w domowych szpargałach, albo w sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabul Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Czy w skrzydłach zastosujesz też sloty i klapy? Zbudowałem przed laty makietę Gawrona dość wiernie, ale w skali 1:10 która miała latac na uwięzi (silnik samozapłonowy), Niestety nigdy nie wzbił się w powietrze. Teraz zdobi mój sufit.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabul Opublikowano 21 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2017 Maćku... taki obiecujący Gawron i co dalej. Jaki finał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi