mackos Opublikowano 28 Lutego 2014 Opublikowano 28 Lutego 2014 Witam. Model tego samolotu wybrałem ze wzgledu na zadanie jakie ma spełnić . Założenie : model rekraacyjny, łagodny start , makietowy lot ,przewidywalne lądowanie ,setki startów i lądowań a do tego Polska holówka Mam nadzieje że się uda . Model jest projektowany na podstawie materiałów znalezionych w sieci. Konstrukcja sklejkowo-balsowa, silnik benzynowy 30cm do oblotów ale całość jest projektowana pod 50-tke Jestem ciekaw wszelkich opini na temat tej budowy ponieważ mam jeszcze wiele nie rozwiązanych problemów. A oto kilka zdjęć.
polpakpol Opublikowano 28 Lutego 2014 Opublikowano 28 Lutego 2014 Aby latał, czy bardziej makietowo ?
mackos Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Opublikowano 3 Marca 2014 Mam nadzieje że do czerwca go ulotnie , ale co do zegarów do może kiedyś. Wrzycam foto z kolejnych etapów prac
wkjoma Opublikowano 10 Marca 2014 Opublikowano 10 Marca 2014 Ładny model, czekam na dalszą relacje z budowy
mackos Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Opublikowano 13 Marca 2014 Zabieram się do skrzydeł ,powycinałem żebra ze sklejki , dzwigary sosnowe i składam . foto z postępu prac
JNAW Opublikowano 23 Marca 2014 Opublikowano 23 Marca 2014 Ładna robota. Jak wycinałeś żebra i kratownice ? Skanowałaś może do pliku i na laser ? Pytam bo sam rysowałem model 2d w acad linia po linii.
mackos Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Opublikowano 26 Marca 2014 Mam własną frezarke cnc której program czyta dxf więc sprawa jest prosta. A co do projektu to wykonuje go na bieżąco potrzebuje stery to je rysuje i.t.d. Oczywiście mam od początku zarys całości wykonany głównie na jpeg-ach znalezionych w necie ,właśnie linia po lini. Teraz muszę troche popracować zawodowo , ale jak się uporam to wracam do modelarni i pododaje kolejne zdjęcia
robertus Opublikowano 15 Maja 2014 Opublikowano 15 Maja 2014 Mam pytanie do części ogonowej. Z jakich materiałów są i jakiej grubości główne podłużnice. Dobrze widzę, że są z balsy? Oraz, jakiej grubości i z czego są wręgi i kratownica?
mr.suchy Opublikowano 15 Maja 2014 Opublikowano 15 Maja 2014 Czy mi się wydaje czy kadłub w kilku miejscach szpachlowałeś ? Jeżeli tak to czego używasz. Czekam na więcej zdjęć. Pozdrawiam
mackos Opublikowano 6 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2014 Jestem po przerwie , prace trochę się opóżniają ale działam dalej .Dzwigary kadłuba wykonałem ze sosny 8x8 natomiast kratownice to sklejka 3mm liściasta co do szpachlowania to używam szpachli z casto takiej w tubie która dobrze się sypie . Kadłub i stery oklejone folją . Załanczam foto
stema Opublikowano 6 Czerwca 2014 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Bardzo prawdziwa technicznie, tradycyjna modelarska robota. To będzie piękny model. Mam tylko jedną prośbę i to do Wszystkich zakładających nowe wątki. Podawajcie w pierwszym poście podstawowe wymiary modelu, a nie tylko jego skalę. Trudno pamiętać wymiary wszystkich "statków powietrznych" i trzeba szperać w domowych szpargałach, albo w sieci.
Tabul Opublikowano 13 Września 2014 Opublikowano 13 Września 2014 Czy w skrzydłach zastosujesz też sloty i klapy? Zbudowałem przed laty makietę Gawrona dość wiernie, ale w skali 1:10 która miała latac na uwięzi (silnik samozapłonowy), Niestety nigdy nie wzbił się w powietrze. Teraz zdobi mój sufit..
Tabul Opublikowano 21 Lipca 2017 Opublikowano 21 Lipca 2017 Maćku... taki obiecujący Gawron i co dalej. Jaki finał
Rekomendowane odpowiedzi