Damian73 Opublikowano 23 Marca 2014 Opublikowano 23 Marca 2014 Witaj Marek,żywica i to wszystko,no i dźwignie w miejscu klejenia zmatowane papierem ściernym.
Damian73 Opublikowano 23 Marca 2014 Opublikowano 23 Marca 2014 Łukasz czekam na dalszą relację z budowy !
choina Opublikowano 25 Marca 2014 Autor Opublikowano 25 Marca 2014 Lecimy dalej Kadłub zagospodarowany. Prądem rządzi competition srs, zapłonem Sparkswitch, na kierunku futaba 31kg. Zbiornik paliwa postanowiłem zrobić z butelki od coli plus korek od Secrafta. Do tej pory zawsze stosowałem zbiorniki Dubro, ale to chyba będzie lepsze rozwiązanie bo można cały czas monitorować stan instalacji wewnątrz zbiornika. Z silnikiem DA 100, tłumikami MTW 75 i takim rozmieszczeniem gratów model ma delikatnie tylne wyważenie na rurze. Lepiej pakiety umieścić bliżej silnika z tym, że ja muszę pakiety wyciągać do ładowania dlatego zostawiłem tak jak jest i dołożyłem 200g ołowu z przodu za silnikiem.
Shock Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 To i ja parę skromnych fotek... Silnik siadł jakby był dedykowany do tego modelu -idealnie zamocowany na fabrycznych tulejkach wystaje piastą pod kołpak ok 3 mm. Wstępnie zamocowany, będzie zdemontowany do docierania na stanowisku -będzie film. Niestety, albo dobrze-model nie będzie miał karnistrów -po pierwsze cena po drugie masa . Trafił się również Power Box oraz Xoar 28x10 PJE 3D W zasadzie po wstępnym dotarciu silnika,ostatecznym podłączeniu elektroniki model nadaje się na pojeżdzenie po lotnisku.... 1
choina Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2014 No a tu moja w ubiegłym roku zwarta i gotowa do lotu 1
ZARZU Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Czyli już było polatane. Jakie plusy i minusy w porównaniu do Extry z Topmodel?
molmagic Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Modeliki miodzio:) Teraz trzeba poczekać na filmy z lotów. TeBe, te gniazda do MPXów od ręki kupisz tutaj: http://www.rcskorpion.pl/towar/gniazdo-do-montazu-multi-plug-2-szt-robbe/
Shock Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Łukasz ,Łukasz ??? dawaj jakaś fotę ,film z lotu i wrażenia.. Ja powoli zmierzam do końca...planuję za tydzień oblot jeśli warunki na to pozwolą. Ostatecznie upycham elektronikę,sprawdziłem wstępnie wyważenie-jest ok ,na rurze jak sugeruje Krill. Dziś wstępnie dotarłem silnik,3 zbiorniki 0,5 litra ,syntetyk 1/30 (sugerowane przez producenta). No jest czym machnać,śmigło 70 cm ,trochę trza mieć respektu.. Silnik zaskoczył po chwili,z każdą minutą widać iż się układa . Wolne super,wysokie trzeba było trochę odkręcić ,przegazówka z początku z zająknięciem pod koniec 3-go zbiornika pięknie płynne przejście. Ogólnie super wrażenie ,praktycznie zero drgań oby tak zostało po lotach .. Na pewno ssa paliwa trochę więcej jak 50-tka..ubywa tak średnio/zdecydowanie,fakt że na razie przelaniu .
Shock Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Heh,no nie jakieś profesjonalne ale 5 silników na nim dotarłem .
Shock Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Powoli zbliża się nieuchronny oblot ... Łukasz coś nie bardzo chce się pochwalić lotami , bedę musiał sam zweryfikować własności lotne modelu . Oczywiście na koniec montażu, mega pech ,podczas zaciągania trytytki na króćcu od przewodu paliwowego przy gażniku ,urwałem króciec....plastikowy,szlag by ... Wizyta w serwisie kosiarek uratowała sprawę ,dostałem za free króćce z zużytych gażników Walbro- do wyboru ,do koloru,metalowe ,z tworzywa ,jest jak oryginał . Kilka fot,z ostatnich szlifów,zostało zamocowanie owiewek kół,spory dylemat jak zrobić to profi nie wiercąc ramion podwozia ??? Ostateczna kosmetyka to jakieś naklejki ,szczególnie na tył . Planowany oblot sobota/niedziela stoi pod znakiem zapytania ,pogoda ma być średnia..
Kubutek Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Cieszy oko taka fotorelacja:) Te serwo na kierunku to 21kg przy 6V? I przy pomocy tej "jasnozielonej przejściówki" (nie wiem jak to sie fachowo nazywa) ma to byc wystarczające na ster o tej powierzchni?
diabolo Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Cieszy oko taka fotorelacja:) Te serwo na kierunku to 21kg przy 6V? I przy pomocy tej "jasnozielonej przejściówki" (nie wiem jak to sie fachowo nazywa) ma to byc wystarczające na ster o tej powierzchni? znacznie odciąża serwo (jest chyba na łożysku)
Shock Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Te serwo na kierunku to 21kg przy 6V? I przy pomocy tej "jasnozielonej przejściówki" (nie wiem jak to sie fachowo nazywa) ma to byc wystarczające na ster o tej powierzchni? Tak ,na "dzień dobry" takie serwo zupełnie wystarczy ,na okres zapoznawania się z modelem,docieraniem silnika spokojnie da radę. No niestety nie latam coś a'la zawodnicy w Znojmo więc nie ma co robić przerostu formy nad treścią..chociaż, docelowo siądzie tam serwo o sile ok 25-30 kg na które poluję i jeśli trafię w dobrej cenie to na pewno wymienię tym bardziej iż wymiana w kilka minut i łatwiutka. "Jasno zielona przejściówka" jest faktycznie na łożysku i bardzo odciąża serwo,dżwignia chodzi szybko i bardzo mocno -próba uchwycenia ręką wskazuje na sporą siłę. Można zakupić taki gadżet ,o np. tu (w modelu jest seryjnie) http://www.modelemax.pl/product_info.php?products_id=11899
Radek Oleksy Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 co to za białe wtyczki na bokach kadłuba ... łącza serw skrzydłowych ?
Shock Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Tak to łącza serw skrzydeł z kadłubem-power boxem. To trzecie i ostateczne wtyczki jakie próbowałem zastosować.Po pierwsze piny są osobno co bardzo ułatwia lutowanie ,potem na wcisk ,po drugie wtyczki maja ząbek i zaczep -mam pewność co do tego że nic się nie rozsunie po trzecie mają sześć wejść akurat pod 2 serwa . Oczywiście w kadłubie wklejone ,w skrzydłach lużna końcówka. Kupione w sklepie elektronicznym ,za parę złotych-prawdopodobnie to jakieś złącza samochodowe. Dziś pierwsze jazdy po lotnisku...jak nic nie odpadnie to i być może jakiś pierwszy lot edit. Jedna z ważniejszych podstawowych info.- model zmieścił się do Astry II kombi .
choina Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Powoli zbliża się nieuchronny oblot ... Łukasz coś nie bardzo chce się pochwalić lotami , bedę musiał sam zweryfikować własności lotne modelu . Ok. Dalszy ciąg Kilka dni od oblotu, 12l paliwa wylatane i nagle silnik zamilkł na małej wysokości, model musiał lądować harierem poza lotniskiem. Efekt poniżej na zdjęciu. Ale spokojnie extra już naprawiona i znowu lata. Nie mam co za bardzo pisać o właściwościach bo i nie polatałem sobie za wiele i nie mam też takiego doświadczenia z modelami, żeby oceniać i wyszukiwać plusy i minusy Jedyne co mogę napisać to to, że jest bardziej czuła na wiatr w porównaniu do Extry 260 TopModel. Pieknie za to wchodzi w płaski korkociąg, no i jest jakby to nazwać - bardziej zwinna, przynajmniej w moim odczuciu. Filmu raczej się nie doczekamy bo jakoś nie ma chętnego, żeby biegał z kamerą po lotnisku a i patrzeć by nie było na co Obecnie model po kilku zmianach ale o tym napisze następnym razem. Aha Extra Extreme Flight już lata Na razie takie tam pyrkanie docieranie i regulowanie.
Shock Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Ałaaa..ale boli.No niestety takie jest modelarstwo i trzeba brać pod uwagę takie "efekty," ale prawdziwy modelarz się nie poddaje i wszystko można odbudować, tym bardziej w krillu kupić każdy element osobno... Ja swoją oblatałem chociaż ciężko nazwać to oblotem z ustawieniami,wyczuciem modelu, a raczej walkę z wiatrem. Ładnie i bezwietrznie zapowiadający się dzień po południu zamienił się w zimny,mocno wiejący wiatr na dodatek w poprzek lotniska Lot jednak wykonałem,silnik trochę popracował wcześniej,bardzo ładnie się wkręca,mocy jest ogrom -trzeba nabrać do niego zaufania aby nisko zacząć latać Ciężko coś powiedzieć na razie o własnościach ale lot laminatem to jednak wielka przyjemność. Trzeba się wlatać w model,kilka następnych lotów to ustawienia pod siebie,obserwowanie modelu,zachowań. Wstępne ustawienie środka jest ok ,na pewno będę go delikatnie przesuwał do tyłu ale to po oblocie w ciszy. Wstępne ważenie bez paliwa pokazało wagę ok 11,700 kg ,uważam za ok . Oczywiście straty muszą być,zgubiona sprężynka od sterowania tylnym kołem oraz uleciana owiewka koła -trawiaste lotniska to tragedia dla takich gadżetów..
Rekomendowane odpowiedzi