Luko Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Witam, Mam taki drobny problem, mianowicie potrzebuję naprawić gwint M3 w aluminium. Dokładniej to rozchodzi się o mocowanie silnika emax do wręgi. Na poprawę gwintu samym gwintownikiem już jest za późno, sprawdziłem gwintownik leci luźno. Najprostsze rozwiązanie to przerobić go na M4, ale mało jest miejsca do uzwojenia, tak więc nie wiem nadlać go czymś? Jakaś żywica? Cyna? Przerobić na szpilki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Władować na siłę M4 i zakleić klejem do śrub dla pewności ... ? łatwiej dosolić niż odsolić .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 A jakbyś zrobił obok nowy otwór i nagwintował go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darqo Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 są jeszcze gwinty 3,5 ale czy masz dostęp do takich ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 http://allegro.pl/napraw-zerwany-gwint-m3-x-0-5-z7-2-sztuki-i4056438837.html Widziałeś takie ustrojstwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Stosuję podobny patent w pracy, ale dla M6, dla M3 czy 2.5 średnio się sprawdzi, a już na pewno nie tam, gdzie wystąpią wibracje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Skoro sprawdzałeś to pewnie wiesz co mówisz .Ja to znam tylko z teorii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Nie no ja nie neguję ! Każda uwaga słuszna i pomocna tylko przy wibracjach to wylezie raz dwa i jeszcze będzie wyrywać pozostałe gwinty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 A ja nie zaprzeczam .Nie stosowałem,wiec nie znam wad ani zalet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Wkładek "sprężynkowych" ni epolecam szczególnie w aluminium. Natomiast mogę polecić wkładki samogwintujące KerbKonus, nawiercasz odpowiednią średnicą i wkręcasz wkładkę - i wszystko. http://cbt.net.pl/pdf/wkladki1.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luko Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Właśnie myślałem o zestawie ze sprężynką, bo ogólnie na zakładzie w którym pracuje będziemy mieli coś takiego, ale czy M3 to już nie jestem pewien. Jeszcze myślałem o topniku/paście i nadlanie cyną. Ewentualnie jakaś żywica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Właśnie myślałem o zestawie ze sprężynką, bo ogólnie na zakładzie w którym pracuje będziemy mieli coś takiego, ale czy M3 to już nie jestem pewien. Jeszcze myślałem o topniku/paście i nadlanie cyną. Ewentualnie jakaś żywica. Sprężynek nie stosuj w firmie stosowaliśmy przez krótki okres - nie sprawdzają się, wkładki są ok. Nie wiem czy najlepszym pomysłem nie będą szpilki - o ile dasz radę nawiercić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luko Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Wiem czytałem o sprężynkach, ale jak by je walnąć na klej do gwintów. Wkładki, jeżeli by były samo gwintujące jest to jakieś rozwiązanie. Choć i tak lepiej by było gdyby była jakaś metoda chałupnicza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 A czy przypadkiem nie najprościej, chałupniczo, byłoby podłożyć nakrętkę od strony uzwojenia? Trzeba tylko dobrać odpowiednią długość śruby a nakrętkę, po skręceniu, można przyłapać na CA co ustawi ją solidnie na miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luko Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Mało miejsca, chyba brutalnie przerobie na M4 ... albo otworzę kosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi