Pilot84 Opublikowano 21 Marca 2014 Opublikowano 21 Marca 2014 (edytowane) Ponawiam temat upragnionego przeze mnie modelu mimi. Tylko jest problem taki że po wydrukowaniu pojedynczych arkuszy i ich poskładaniu skrzydła powinny mieć całkowitą długość 1000 mm a u mnie wg planów mają 96 cm, coś jest nie tak.Natomiast ich szerokość po środku, zamiast 17 cm, maja 16 cm. Wydaje mi się że jest coś nie tak, chyba że tak ma być. Prosze o rozwiązanie mojego problemu.Tutaj załączone plany Twórca planów zgłosił protest do publikacji planów bez jego zgody. Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez bart07
otp2 Opublikowano 21 Marca 2014 Opublikowano 21 Marca 2014 A czy w opcjach drukowania odznaczyłeś "nie skaluj" ?
Pilot84 Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Opublikowano 21 Marca 2014 gdzie ta opcja nie skaluj się znajduje?
otp2 Opublikowano 21 Marca 2014 Opublikowano 21 Marca 2014 Napisz jak i w jakim programie drukujesz jak kolega Robertus zapytał. U mnie w Adobe Reader w opcjach drukowania " faktyczny rozmiar" ,może to nie to ale nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Pilot84 Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Opublikowano 21 Marca 2014 drukuje w adobe reader ustawiam jako plakat i drukuje, ale przed chwilą zauważyłem właśnie jeden problem.Tym problemem to chyba te marginesy. Poczytałem że można to zmienić, więc wchodzę do Plik, właściwości,zaawansowane,predefiniowane ustawienia drukowania, ale nic nie moge zmienić temat do zamknięcia, wydrukowałem sobie w skali 110 %, będzie ciut większy czyli w każdym punkcie o 5 mm. Wydaje mi się że nie będzie to odznaczało się większym problemem
robertus Opublikowano 21 Marca 2014 Opublikowano 21 Marca 2014 Mówiąc o marginesach pewnie masz na mysli Nakładkę? Nakładka nie zmienia rozmiaru, robi znaczniki na docięcie kartki i na złożenie. Jest prawdopodobne, że plany są źle zrobione i nie maja 100%. Dopiero w poniedziałek bedę mógł sprawdzić, czy u mnie tez nie trzyma wymiarów. Chba, ze ktoś sprawdzi wcześniej.
vowthyn Opublikowano 21 Marca 2014 Opublikowano 21 Marca 2014 Według tych planów połówka skrzydła ma długość 51cm a cięciwa w najszerszym miejscu wynosi 17cm.
Pilot84 Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Opublikowano 21 Marca 2014 Problem rozwiązany: W opcjach zaznaczyłem znaczniki cięcia i nakładki zmieniłem na 0,000 cala Teraz plany są 100 %. Dziękuje za wszelką pomoc.
robertus Opublikowano 22 Marca 2014 Opublikowano 22 Marca 2014 Napisz mi jeszcze, czy przy takim ustawieniu znaczniki cięcia masz widoczne i w jakiej odległości od krawędzi, bo powinieneś teraz je widzieć na samej krawędzi kartki. Jeśli nie to sterownik drukarki Ci skaluje.
robertus Opublikowano 22 Marca 2014 Opublikowano 22 Marca 2014 To tak jak mówiłem. Sterownik drukarki dopisuje swoje trzy grosze, czyli marginesy. Wiesz teraz wiesz jak sobie z tym radzić.
Rekomendowane odpowiedzi