robraf Opublikowano 22 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2008 witam chciałbym się zapytać w tym dziale jakie wymiary ( długość , środnica kształt itp.) powinna miec rura rezonansowa do silnika mvvs 3,5ccm a jaka do asp 7,5ccm do mvvsa nie chodzi mi o tą czarną rurę tylko chce zrobić własną dłuższą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 22 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2008 Hmm.. własna, dłuższa... Coś mi tu nie gra... z jednej strony pytasz o wymiary rury, co oznacza, że nie wiesz/nie umiesz policzyć sobie wymiarów rury rezonasowej, która z definicji rezonuje w pewnym zakresie obrotów. A z drugiej strony chcesz robić swoją własną... jakbyś wiedział co i z czym się je.. Powiem tak - jeżeli chcesz robić swoją rurę, to najpierw poczytaj teorię - są w Internecie nawet aplety JAVA napisane do "projektowania" rur do dwusuwów. Bez tego ani rusz. Jeżeli już będziesz umiał zaprojektować rurę to nie będziesz pytał o ich wymiary - sam będziesz wiedział jakie powinny być. EDIT: oto namiar na aplet do projektowania rur: http://www.mh-aerotools.de/airfoils/javapipe_en.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 22 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2008 japim, dzięki poprostu chciałem coś dłuższego od tej czarnej rury ale bez przesady wędruje do ciebie "Pomógł" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 22 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2008 MVVS daje normalnie 3 typy tłumików: 1. normalny srebrny 2. cichy srebrny 3. czarna rura rezonansowa - która znacznie podnosi osiągi Można eksperymentować z innymi tłumikami i rurami, ale wymagać to będzie odpowiedniej ilości gotówki, czasu i paliwa... Nie wiem po co Ci dłuższa rura. Rurę przecież stosuje się, aby podnieść osiągi. Owszem - ja kiedyś sam zrobiłem taką profanację i do ST 61 zastosowałem rurę rezonansową od MVVSa, bo oryginalny wypadał mi dokładnie w kadłubie i ze 3 razy go porysowałem zanim go ułamałem definitywnie. Po jednej z kraks Po zmianie na rurę Czytałem gdzieś o tłumikach robionych po puszkach po dezodorancie Nivea Trzeba poszukać w googlach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 22 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2008 a czyt jest jakiś aplet do projektowania tłumików zwykłych ? bo mamyna modelanii super tigre 10ccm starej produkcji ale bez tłumika i chciałbym się dowiedzieć jakie mam mieć wymiary i średnice to jakoś moze wyjdzie ten tłumik EDIT: po wydrukowaniu na kartce pojawiły sie 2 obrazki ( po wycieciu to jakieś tulejki chyba) czy to są te tulejki do rury rezonansowej???? na jednej napisane jest diffuser a na drugiej Reflector i gdzie dać jedno a gdzie drugie? czy to moze jakieś tuleje które daje się do środka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Te dwie części to stożkowe elementy rury. Wystarczy zrobić szablon z blachy i można zacząć spawać Diffuser to część rozszerzająca się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 23 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 moja blacha jest za twarda i chyba zrezygnuje zrobie tłumik pod super tigre 10ccm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 25 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 może ktoś pomóc w wykonaniu obliczeń i ew. doradzić jak wykonac rure do silnika 120 (20ccm ) chyba że namiar gdzie kupie gotową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.