robak56 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Siema, posiada ktoś świadectwo kwalifikacji pilota UAVO? Chodzi mi o pomoc w doborze materiałów do nauki teorii. Co trzeba wiedzieć, z czego się uczyć? Nie uśmiecha mi się płacić 1200pln za kurs, więc postanowiłem że sam się pouczę i liczyłem też skrycie na Waszą pomoc... Na stronie ULC jest informacja "Do egzaminu należy przygotować się z pomocą załącznika nr 6 do Rozporządzenia Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 26 marca 2013 r. w sprawie wyłączenia zastosowania niektórych przepisów ustawy – Prawo lotnicze do niektórych rodzajów statków powietrznych oraz określenia warunków i wymagań dotyczących używania tych statków (Dz. U. z 2012 r. poz. 933, z późn. zm.". Załącznik to raptem jedna strona a4, chyba, że ja coś źle znalazłem... Za to nie wiem co mają na myśli mówiąc "znajomość podstawowego prawa lotniczego ", skąd to wziąć? Jeśli ktoś ma jakieś pomocne materiały, bardzo proszę o uchu udostępnicie, lub jeśli ktoś był na egzaminie na UAVO niech napisze czego się tam można spodziewać? Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Stąd: http://ulc.gov.pl/pl/prawo/prawo-krajowe/204-ustawa-prawo-lotnicze-i-akty-wykonawcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak56 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Ok, dzięki, ale to jest całe prawo lotnicze, a ja potrzebuje "podstawy"... Skąd mam wiedzieć co jest podstawą? Co jest potrzebne do zdania na UAVO? Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masło Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Chyba najlepiej będzie jak skontaktujesz się z założycielem tego tematu: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/44311-szkolenia-przygotowujace-do-egzaminu-na-operatora-bezzalogowych-statkow-latajacych-uav/ Na forum jest jeszcze kilka osób, które oferują takie szkolenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak56 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 No tak, tylko koszt takiego szkolenia to zazwyczaj 1200netto... Wolałbym te pieniądze zainwestować w sprzęt, a doszkolić się samemu... Gdybym oczywiście miał jakieś wytyczne... Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek888 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Ja mam dokładnie ten sam zestaw pytań co robak56. Spróbuję dowiedzieć się czegoś w samym ULC. Koszt samego egzaminu i uprawnień jest niewielki, a będę miał spokój przy lataniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 O ile się orientuję to "kwit" jest potrzebny przy lataniu zarobkowym, amatorów jeszcze nikt na kasę nie naciaga (na razie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak56 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Pisałem oczywiście do ULC, ale bez echa... Jak coś będziesz wiedział, daj znać Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blekis Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 O ile się orientuję to "kwit" jest potrzebny przy lataniu zarobkowym, amatorów jeszcze nikt na kasę nie naciaga (na razie). I wszystko się zgadza. Licencja i OC jest niezbędne do latania komercyjnego. Przy lataniu sportowym i rekreacyjnym licencja nie jest potrzebna. W grę wchodzi jeszcze masa modelu ale to już trochę inna para klaloszy. Kwestia OC to już każdy indywidualnie musi się nad tym zastanowić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak56 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Dostałem bardzo dobrą wiadomość, odpowiedź z ULC: " Szanowny Panie Piotrze, Dziś na nasza stronę internetową http://ulc.gov.pl/pl/bezzalogowe-statki-powietrzne powrócił uaktualniony biuletyn z informacjami na temat uzyskiwania świadectw kwalifikacji http://ulc.gov.pl/_download/personel_lotniczy/szkolenie/biuletyn_11_04_2014.pdf . Wkrótce opublikujemy również szczegółowy program szkolenia (samokształcenia), który określać będzie zagadnienia, które trzeba opanować przed egzaminem." Także coś się ruszyło w temacie i będzie można sporo oszczędzić Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mig Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Gdyby ktoś był zainteresowany zdawaniem na UAVO to relacja z ostatniego egzaminu może pomóc: http://zrobsobiedrona.blogspot.com/2015/03/relacja-z-egzaminu-na-swiadectwo.html. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Świetna relacja. Gratuluję autorowi zdanego egzaminu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mig Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Świetna relacja. Gratuluję autorowi zdanego egzaminu Dzięki wielkie. Na prawdę nie było trudno, więc zachęcam póki nie kosztuje to 3000zł tylko da się zmieścić w 500zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glasgov Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Ja również dołączam się do gratulacji I od razu krótkie pytanie: skąd podawane przez was kwoty za egzaminy po zmianie przepisów. Michał, ty na swoim blogu piszesz o 2000 tyś., tutaj o 3000 tyś. Czy to pewna informacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mig Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Ja również dołączam się do gratulacji I od razu krótkie pytanie: skąd podawane przez was kwoty za egzaminy po zmianie przepisów. Michał, ty na swoim blogu piszesz o 2000 tyś., tutaj o 3000 tyś. Czy to pewna informacja? Dzięki! Co do tych 2000zł - 3000zł to zależy czy liczyć samo szkolenie obowiązkowe (ta niższa kwota), czyli całość z badaniami, papierami itd. Obecnie kosztuje to: 1) 200 zł badania (sam kwit) + zależnie od ośrodka badanie krwi i moczu - ceny bardzo różne, ale liczmy ok. 50-80zł 2) 201 zł za komplet opłat (egzamin teoretyczny 53zł + egzamin praktyczny 105zł + 43zł wydanie UAVO) 3) 120 zł za ubezpieczenie OC Razem wychodzi około 600zł, trochę więcej niż napisałem (500zł - zapomniałem, że nie robiłem badań, a większość pewnie będzie ich potrzebować). Po wejściu ustawy trzeba będzie doliczyć kwotę za obowiązkowe szkolenie. Obecnie to jest ok. 1500zł zależnie od ośrodka, ale mam jakieś przeczucie, że jak będzie obowiązkowe to ceny pójdą w górę. Zatem jeśli teraz by już doliczyć te 600zł + za szkolenie to wyjdzie koło 2000zł. Ale nie chcę dalej uogólniać - jak się dobrze poszpera to można zrobić weekendowe szkolenie ekspresowe i kosztuje koło 1000zł, może i mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glasgov Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Zgadzam się z taką kalkulacją, pod warunkiem że nie będzie możliwe podejście do egzaminu kwalifikacyjnego eksternistycznie - bez obowiązkowego szkolenia. Jeżeli natomiast pozostanie tylko haracz za egzamin, badania i OC to ... damy radę 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mig Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Zgadzam się z taką kalkulacją, pod warunkiem że nie będzie możliwe podejście do egzaminu kwalifikacyjnego eksternistycznie - bez obowiązkowego szkolenia. Jeżeli natomiast pozostanie tylko haracz za egzamin, badania i OC to ... damy radę Ktoś, kto się zetknął wcześniej chociaż ze średnim lotnictwem (miałem okazję poprzez szybowce) ten wie, że za wszystko tu się płaci, za byle pierdołę niestety... Tabela opłat jest długa... http://www.ulc.gov.pl/pl/personel-lotniczy/licencjonowanie-personelu-lotniczego/op%C5%82aty-lotnicze. Wg tego, co mówił egzaminator w miniony piątek to ustawa może wejść na przełomie kwietnia i maja, jednak ten termin nie jest pewniakiem. Jedno jest pewne, jak się teraz zacznie zdawać np. teorię (można zdać tylko teorię nie mając nawet drona to wtedy ma się rok na zdanie praktyki i wtedy nawet jak wprowadzą w między czasie ustawę to będzie można zdać praktykę bez obowiązkowego szkolenia płatnego co jest w sumie na plus (w kieszeni . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glasgov Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 I taką właśnie opcję rozważam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mig Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Może się komuś przyda kilka praktycznych rad, jak się zabrać do zdawania: http://zrobsobiedrona.blogspot.com/2015/04/jak-zdobyc-swiadectwo-kwalifikacji-uavo.html. Pozdrawiam, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulbon Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 To może także dołączę się do tematu. Czy ktoś wie gdzie można zrobić nie drogo kurs pod egzamin UAVO? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi