lech-j Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 W moim li-polu Turnigy 2200 mAh 3Cell 11,1V przez pomyłkę doszło do zwarcia dwóch kabelków plusa z minusem,po zmierzeniu cel 1 ma 3.83 2 ma 3.86 3 ma 07.6 Pytanie moje czy da się go uratować? czy to jest już złom?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wenar Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 ja swoj po takim czyms oddalem do skupu baterii.. ale czytalem o metodzie. mianowicie ze ladowac jak 2s przy bardzo malym napieciu bez balancera. po podejsciu napiecia do 3,5 ladowac normalnie. czytalem ze facet ladowal tydzien.. ale podkreslam tylko o tym czytalem.. i nie odpowiadam za to.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Wg. mnie należy jak najszybciej naładować rozładowaną celę. Najlepiej przez wtyk balansera tylko jedną celę do 3v. Dalej można cały pakiet normalnym balansowaniem ciągnąć z prądem do 200mA. Powinna być zdatna do użycia, no chyba, że zwarcie było na tyle długie, że pakiet się zagotował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Witam,jeżeli nie da się uratowac tej celi to można zrobić z tego pakiet 2s,szkoda utylizować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Jak najbardziej. Ja mam taki pakiet. Jeżeli wiesz co robisz to spokojnie będzie działał po odlutowaniu jednej celi. Tylko może trzeba będzie kabelki od balansera zmienić miejscami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech-j Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Tylko może ktoś pod powiedzieć jak naładować tą jedną cele bo nie mam pojęcia jak to zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Ładujesz przez kabel balansera. Wysłane z mojego ST17i przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech-j Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Podłączyłem tak i moja ładowarka daje sygnał że stan napięcia jest za niski i nie mogę tak ładować dodam że ładowarka moja to Multiplex LN-3008 EQU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Jak chcesz uratować ogniwo, to podłącz ładowarkę tylko do tego ogniwa, ustaw na NiMH, prąd jakieś 0,2 C i ładuj tak do osiągnięcia 3V. Niestety robisz to "manualnie" i musisz cały czas pilnować napięcia i temperatury ogniwa. Jak ogniwo będzie miało 3V podłącz cały pakiet normalnie na balansowanie. Ładuj tak jak w instrukcji, tzn zapewnij 2m pozbawione materiałów palnych . A jeszcze lepiej w ceramicznej donicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech-j Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Ok spróbuję a tak poza tym jaka ładowarka mogła by naładować ten pakiet przez gniazdo balansera nie pokazując błędu niskiego napięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Musisz zrobic tak,na wyjsciu głównym od ładowarki czyli plus- minus podpiąć przewody zakonczone pinem,czyli też plus i minus,podpinasz to do wtyczki balansowania akumulatora,to znaczy do tej celi która padła,tak jak koledzy pisali wcześniej,ustawiasz ładowarkę na tryb NiMH,ok 200ma i pilnuj napięcie.Jak jest zdolna to powinna dojść do siebie po ok.10min.Powodzenia.Aaaaa,nie podałeś czym to ładujesz,to na razie się wstrzymaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech-j Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 moja ładowarka to Multiplex LN-3008 EQU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazur Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 moja ładowarka to Multiplex LN-3008 EQU. Ładuj tak jak koledzy wcześniej proponowali z tym, że ja proponuję naładowanie tej celi do ok. 3,5 Volta ze względu na to, że wartość naładowania celi po odłączeniu szybko spada i zanim podłączysz do normalnego ładowania wartość spadnie poniżej 3 Volt i ładowarka będzie krzyczała, że za niskie napięcie. Ładując troszkę więcej masz czas na normalne podłączenie całego pakietu. Jak tak ratowałem pakiet do nadajnika. Co prawda ratowałem w ten sposób wszystkie 3 cele ładują do ok, 3,5 volta na celę a potem szybko przerzucałem ładowarkę z NiMH na Lipol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Ogólnie rzecz biorąc to jak masz na celi 0,7V to nadaje się ona tylko do wylutowania. Co z tego że naładujesz ją w taki czy inny sposób do 4V skoro ona już ma połowę swojej pojemności bo jest uszkodzona. Dodatkowo przez tą słabą celę te dwie które są jeszcze dobre dostaną bardziej po dupie i padną po kilku lotach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Jeżeli cela doszła do, powiedzmy 3,5 v,ustawiamy ładowarkę na ładowanie LiPo 1s i ładujemy,potem rozładunek i będzie wynik (światowy) ,ale spróbować można,a nuż....pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi