czarny30 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Jak w temacie. Potrzebuję ustawić swoją nową aparature pod quadcopter. Aparatura ma oryginalny soft nówka sztuka. Ma ktoś może jakiś filmik instruktażowy lub opis krok po kroku jak poustawiać ten sprzęcik? Następne pytanie czy muszę zmieniać soft na np ER9X żeby skonfigurować ustawienia pod quadcoptera.? Czemu w większości widzę wgrany inny soft np ER9X co to daje? Proszę o pomoc w miarę możliwości łopatologiczną :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Z tego co się orientuję to w aparaturze wybierasz samolot bez żadnych mikserów, epo itd. Czysty model, a całe sterowanie przejmuje kontroler w quadcopterze. Tak przynajmniej jest w KK2.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny30 Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Ok wgrałem soft ER9X do turnigy 9x moze ma ktos jakis tutorial jak skonfigurowac ER9x do quadcoptera ? Ponizej fotka z moimi ustawieniami mixsera oraz filmik http://youtu.be/ZRqS1OmAOyE czy tak moze być ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny30 Opublikowano 2 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 ok poustawiałem sobie prawie wszystko ale zastanawia mnie jedno czemu jeden silnik nie działa w pełni. Jak sprawdzam w multiwiigui to wszystkie silniki pracują na 1800 a jeden na 1450. FC mam mini multiwii aeorc. patrzyłem też w kodzie config.h ale nic tam nie wypatrzyłem. Może mi ktoś pomóc ? EDIT: Doszedłem co jest nie tak trymowanie na aparaturze nic nie daje. Wgrałem inny config do multiwii i silniki zachowują sie inaczej. Ma ktoś sprawdzone ustawienia w programie multiwii do quadcoptera? lub gotowy program. Może jest ktoś z Radomia kto by zerknął na to na wizji i pokazał mi o co chodzi ? Dziś uruchomiłem moja maszynkę i tak jak przypuszczałem jeden silnik na wolnych obrotach nie kreci się. Proszę o pomoc !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny30 Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Zauważyłem że jak chce skręcić modelem w lewo i puszczę drązek to model nie reaguje na wyśrodkowanie drązka. Może mi ktoś podpowiedzieć gdzie w er9x ustawia się tą opcję. Lub gdzie ustawić ta opcję w kodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 To nie jest ustawienie aparatury tylko softu w tym latającym czymś. Z tego co wiem to są 2 opcje- jedna, że po puszczeniu drążka kopter się wyrówna, a druga, w której to pilot musi skontrować w drugą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny30 Opublikowano 5 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 To nie jest ustawienie aparatury tylko softu w tym latającym czymś. Z tego co wiem to są 2 opcje- jedna, że po puszczeniu drążka kopter się wyrówna, a druga, w której to pilot musi skontrować w drugą stronę. I chyba masz rację :-) Dziś wgrałem multiwii 1.7 z tego co widze to stare jak świat bo różni się cholernie nawet stylem pisania kodu. Wstępnie kilka prób i wytrymowanie drążków i całkiem nieźle sobie radził quad. Narazie nie zapeszam bo ostatnio sie ucieszyłem i dup... blada z tego wyszła. Poprostu dam znać jak poleci i się nie rozpadnie :-) Zresztą na trop naprowadził mnie jeden gość z serwisu z fajnego sklepiku :-) który podpowiedział że z kodem 2.1 są problemy przy starych płytkach polecił wgrać 1.6 albo 1.7 i chyba miał rację. Ale zobaczymy :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny30 Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Tak jak pisałem odpowiem jak juz bede pewny że wszystko jest ok I jest gość z serwisu miał rację że multiwii 2.1 dla tej płytki co mam się nie nadaje. Wgrałem 1.7 wytrymowałem pare rzeczy i poleciaaaaaał :-) i szybciej spadł bo: skręciłem sobie w prawo tak deczko i pusciłem drążek a on nadal leciał w prawo. Jak zacząłem kontrować to powstał galimatjas kontra za kontrą i srrrruuuu. Złamałem smigła :-) No to teraz może ktoś mi podpowie jak ustawić w er9x żeby po puszczeniu drążka quad prostował :-) znaczy łapał stabilność. Patrzyłem w kilka ustawień ale nic zmiana nie dała co moge zrobić z tym fantem Proszę o odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny30 Opublikowano 9 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Temat zamykam uporałem się już ze stabilizacją mojego Quadcopterka Dziękuję wszystkim za okazałą pomoc :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny30 Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 i załączam filmik z pierwszego lotu. Co prawda w garazu bo pogoda nie dopisała ale chwilke polatałem :-) Oraz filmik po zmianie kontrolera na NAZA M LITE GPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi