Andych Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 Piszesz, że przewody masz ekranowane i faktycznie na fotkach widać niezłą pajęczynę. Gdzie łączysz ekrany? Konkretnie, co stanowi wspólną masę dla ekranów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek_k1 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 ekrany są połączone przy odbiorniku i są podpięte pod "minus" pakietu zasilającego odbiornik. krzysiek_k1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 No to chyba wypada napisac slowo,jako posredniemu sprawcy tego systemu. Najpierw gratulacje.Lot pewny,stabilny,taki jak ma byc - czyli bez wirujacej plamy na ekranie (kolorowej). Pomysl z gps (nie moj) jest wrecz genialny w swojej prostocie,choc waga i miejsce jego montazu wymagaja teraz uwagi przy ladowaniu. Sam zestaw,a znam go na tyle ze moge to okreslic nawet na podstawie filmu bez dzwieku i opisu,dziala b. dobrze.Krzysku,chyba sie nie myle,lot byl na diversity tunerze Yellow Jacket i dwa patch antenna 8dB ?. Ja nawet slysze przelacznie,taki cichy metaliczny dzwiek-moment przelaczania. Filmik,jak bylo do przewidzenia,zadnych problemow z zasiegiem,zakloceniami,choc te zapewne wyciela kamera,bo i taki moment tez wychwycilem.Ale z tym sie da zyc. Patrzac na film , moge powiedziec ze Krzysiek smialo moze sie wypuscic na 1,5-2 km,najlepiej etapami,bo przy elektryku nie wiem jak zachowa sie RX RC.Tu musialbys nam powiedziec,czy i w jakiej odelglosci napotkales zaklocenia,drganie kamerki albo zaniki kontroli RC ? No i wrazenia ze startow,bo teraz ta piekna pokraka , to na pewno sporo wazy :devil: Zamiast na odleglosc,probowalbym leciec do gory w celu okreslenia zasiegu kontroli RC, bo o wideo jestem juz spokojny. Slowem,napisz jak pracuje calosc ? I czy sa zaniki wideo,w jakich pozycjach/odleglosci i jak dlugie. No i czy magiczne polaczenia poprawily zasieg,jesli masz juz jakies porownanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek_k1 Opublikowano 29 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 PETER GPS nie jest tak ciężki jego waga to 65 g (bez baterii); 96 g (z bateriami), a miejsce jego montażu to jedno z bezpieczniejszych w modelu:) Wielka zasługa PETERA to zestrojenie tego zestawu - nie napisałem wcześniej ale nie było nawet najmniejszych problemów z obrazem - a jego przeskoki na filmie to efekt wycięcia mniej ciekawych fragmentów. Jedyny zanik obrazu występuje na ułamek sekundy w momencie przyziemienia. Tak jak zgadł PETER lot był na diversity tunerze Yellow Jacket i dwóch antenach patch 8dB Zestaw zyskał na wadze bo mam: -dwa pakiety po 2170 mAh -jeden pakiet 800 mAh -GPS -system wycia uruchamiany z nadajnika -kilka metrów ekranowanych kabli no i oczywiście kamerę i nadajnik O dziwo starty nie nastręczyły mi w tym zestawie problemów - na 3 udały sie idealnie 2 - przy trzecim zabrakło pół metra i zawadziłem o drzewo. No i najważniejsze !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dziś po wymianie kabli w "okularkach" odbył sie pierwszy lot w goglach Oczywiście jak PETER czyli samotnie. Powiem tyle że stresa miałem niezłego, gdyby nie GPS to zgubił bym się w 2 minuty, wow nieźle było. tu obrazek z mapki dla potwierdzenia wskazań GPS - zdjąłem z GPS współrzędne najbardziej oddalonego punku od bazy - dla porównania ze wskazaniami odległości na GPS: A tu filmik: Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje PETEROWI bez którego pomocy nie udało by się to pewnie w tak łatwy sposób. krzysiek_k1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 bez pomocy nie udało by się to pewnie w tak łatwy sposób. Twoj samolot/platforma to bardzo dobry przyklad jak zrobic to bezbolesnie,czyli oparcie sie na sprawdzonych rozwiazaniach.Moze nie wyszlo tanio,ale dobrze. No,w koncu latasz jak pilot samolotu,tam gdzie chcesz,czyli marzenia sie spelniaja Moje szczere gratulacje. Jako zlosliwiec, musze tez cos powiedziec,czy ladowales z wiatrem ? Zaklocenia rc,takie pojedyncze szarpniecie (kamerka),zwlaszcza blisko to normalne,zwlaszcza jak jestes nisko.Nie wyczailem tego do tej pory,ale moze to powod odbic/zdudnien.Jesli serwa od kamerki reaguja w ten sposob,masz juz gotowy wskaznik zasiegu-pierwsze zaklocenia,ruch kamerki.W elektryku,z zalozenia (zaklocenia od ESC) zasieg rc bedzie mniejszy,choc jego wplyw na rx jest ograniczony do minimum.Zrob test w czasie lotu dalekiego,dotknij konca anteny reka (koncowki),jesli pojawia sie zaklocenia w sterowniu rc,jestes juz dosc blisko konca zasiegu,choc to tez nie jest regula,ale daje pewien obraz sytuacji. Po drodze nie zauwazylem innych zaklocen rc,wiec pewnie spokojnie mozna poleciec (wysoko,pow 300-400m) na odleglosc 2 km,choc najpierw probowalbym jak najwyzej . i co wazniejsze pod wiatr. Filmik to juz pelna profeska,spokojny lot plus wskaznik drogi do domu.Bardzo mi sie podoba,taki spokojny lot,bez nerwowki.Slowem,leci jak po sznurku Ten pomysl z gps jest naprawde niezly.Gogle, zgodnie z przewidywaniami,wymagaly jednak przerobki kabla,ale teraz powinny dzialac dlugo nie sprawiajac problemow. Teraz dodac tylko kamerke HD zamiast aparatu i bedzie jak w kinie 8) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek_k1 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 a tu Cię zaskoczę, lądowanie było pod wiatr:) ale za to lot był z wiatrem a powrót pod wiatr model teraz dość szybko lata krzysiek_k1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek_k1 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 a to taki mały dodatek do ostatniego lotu: Pozdrawiam krzysiek_k1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SCRUBBY Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Krzychu, ależ sie nakręciłeś... ;-) Rzeczywiście bez GPS'a mógłbyś mieć problem w locie do domu. Widać natomiast, że stabilnie trzymałeś wysokość i ... gratuluję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek_k1 Opublikowano 3 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 Na prośbę Darka kilka fotek z upychania sprzętu do EASY STARa Pakujemy 2 akusy 2170 mAh i je łączymy ze sobą: Dokładamy system "wyjący": Dokładamy Akusa 800 mAh do zasilania kamerki i nadajnika, upychamy kable i do całości przyklejamy GPS na taśmę klejącą: No i kilka fotek bazy: A to z dzisiejszego lotu: Filmik : Pozdrawiam krzysiek_k1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 3 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 Filmik : Obserwuje od pewnego czasu ewolucje modelu i jestem coraz bardziej (pozytywnie) zaskoczony Twoja kreatywnoscia. Najpierw GPS,teraz kamerka.Ciekawe co bedzie nastepne :shock: ? Widze ze jeszcze sie troche czaisz na lot wysoki (pow. 1 km pulap) ale patrzac na te szachownice,faktycznie,mozna tam stracic orientacje. Ale loty masz coraz lepsze,pewne,stabilne. Az milo popatrzec. Modelarze z dzialu elektronika , powinni czytac Twoj temat-odnosnie zaklocen RC,jakos dziwnym trafem nie zauwazylem zadnych . A jak wyglada sprawa wideo,kamerka/nagrywarka ,,wycina'' , ale czy pojawiaja sie czasem ? Tak z marszu,obejrzawszy filmik,widze tylko przelaczanie YJ i nic poza tym (zaklocenia) Dlatego pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek_k1 Opublikowano 4 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2008 he he he nie zdarzyła mi sie jeszcze utrata sygnału video nawet na ułamek sekundy - ostatnio poleciałem ok 200 m za anteny - efekt minimalny szum w słuchawkach - nawet śnieżenia nie było:) No i jest jedna zmiana w mocowaniu anteny odbiornika linka łączy ją z masztem - dzięki temu odgina sie przez opór powietrza minimalnie:) krzysiek_k1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 4 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2008 No i jest jedna zmiana w mocowaniu anteny odbiornika linka łączy ją z masztem - dzięki temu odgina sie przez opór powietrza minimalnie:) No coraz ladniejsza ta pokraka :oops: Myslalem kiedys nad tym (odciagiem), ale braklo mi odwagi zrobic/pokazac. ps.Krzysiek,chyba jeszcze masz fotki/schemat stabilizatora 5V (ten z dodatkowymi pojemnosciami) Zimi czeka na Twoje wskazowki jak to ulepic w tym temacie. http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=8506 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek_k1 Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 No to trochę Was nakręcę W sobotę odbył się lot na dystansie 5,7 km w jedną stronę - wieczorem dodam materiały:) krzysiek_k1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SCRUBBY Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 5,7km od bazy w jednym kierunku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek_k1 Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 więc TAK - 5,7 km od bazy he he he nie było jednak tak różowo bo jednak straciłem zasięg i model uciekł - a było to tak: Lot dość daleki i nagle pada GPS - spanikowałem, nie mogłem się odnaleźć - nigdy tak daleko nie byłem. dalej to już zobaczycie na filmie: filmik celowo jest w całości i bez muzyki ( może będzie trochę nudny przez to ) ale będzie widać jak działają systemy i kiedy zaczynają się kłopoty z zasięgiem. A tu mapka z legendami: Jak wynika z tego "eksperymentu" udało się zachować sterowność i obraz do odległości ok. 5,7 km To tyle jeśli chodzi o propagandę sukcesu Teraz troszkę wniosków z porażki: jak utraciłem kontrolę to byłem tak spanikowany że nie miałem pojęcia gdzie szukać modelu, zrobiłem rundę autem z włączonym odbiornikiem video i antenami na dachu, ale jak sie później okazało szukałem dużo za blisko. Musiałem wrócić do domu ( 20 km ) - przeanalizować ten filmik, wyciągnąć mapy topograficzne terenu, określić teren poszukiwań i wrócić na miejsce. jeździłem po okolicy ( było już dobrze po 22:00 ) co 300-400 m zatrzymywałem się, włączałem aparaturę i odpalałem syrenę w modelu - słuchałem czy coś słychać i jechałem dalej. Po ok 40 min usłyszałem krótki i cichy sygnał byłem w domu, przeszedłem ok 600 m na przełaj przez pola ( bez latarki - niemal po omacku ) kierując się na dźwięk. Najgorsza była plantacja malin ( chyba ) - pola owsa to niemal jak deptak:) żyto po ramiona. A model leżał na jedynym w okolicy wykoszonym już polu. Okazało się że system z syreną nie zadziałał idealnie - raz piszczał raz nie - tak naprawdę to szedłem na sygnał z mojego kontrolera pakietu który zaczyna piszczeń po spadku napięcia na akumulatorze. Miałem go wywalić bo jego wskazania są do dup....., ale uratował mi model:) więc zostaje. Uszkodzenia: urwane mocowanie kamery i .... tyle :jupi: nic więcej - mocowanie i tak było do wymiany bo miało poważny błąd konstrukcyjny ( przez to już 2x się urwało) Nie wiem jak pakiet od nadajnika video - głęboko się rozładował, dał się naładować - zobaczymy czy mu to nie zaszkodziło. W pakietach zasilających zostało jeszcze ok 40 % mocy. Mój wniosek z tej przygody to konieczność posiadania dokładnych map topograficznych terenu gdzie latam - papierowych lub na laptopie/palmtopie. Na podstawie filmu i kierunku wiatru udało mi się dość dokładnie określić miejsce upadku modelu - a pamiętajcie że to było 6,2 km od bazy!!!!!!! Powodem wyłączenia GPS okazał się wadliwy akumulator:( kupiłem je kilka dni temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 kiedy zaczynają się kłopoty z zasięgiem. Tu lezy problem,wyczuc kiedy jest sie juz za daleko ? Pewnie panika,strata orientantacji spowodowala brak uwagi na te elementy. Swoja droga,to az nieprawdopodobne ze osiagnales (sterownie) taka odleglosc,bo czytajac dzial elektronika,to co drugi rx w Polsce jest do :ass: ,czyli lapie zaklocenia i modele spadaja przez to w zasiegu wzroku,he,he,he,czyli nie dalej jak 600-800m. Prorokowalem ze mnie i Nas zaskoczysz,ale ten numer - 5,7 km to juz ja wysiadam. O system wideo 2,4 Ghz to jestem spokojny,jak pisalem,na luzie osiagnie taka i wieksza odleglosc,ale co do RX 35 MHz okreslilem zasieg na ok 2 km,a tu prosze,ponad 5 km.Czyli jednak te sztuczki dzialaja (kable,krazki,bajery). Patrzac na Twoje loty,to chyba Krzysku zapominasz,ze to nie prawdziwy szybowiec,bo latasz coraz wyzej i dalej....tak jak prawdziwym :shock: A o bateriach,nawet nowych,to juz chyba pisalem 2 x wieksza pojemnosc,to norma. Ja jestem w leciutkim szoku,ze w Polsce juz tak latamy. Filmy sa coraz lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek_k1 Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 Peter- ale filmy z mojej kamerki są podłe jeśli chodzi o kolorystykę, jest na to jakaś rada?? krzysiek_k1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 Peter- ale filmy z mojej kamerki są podłe jeśli chodzi o kolorystykę, jest na to jakaś rada?? Tak,jest na to rada. Kamerka dv,to wiadomo,nagra nam zylete,jesli doleci do niej taki sygnal (wideo) Problemem jest sam przetwornik,czyli kamerka. Z kilku widzianych (takich ktore moglem obejrzec na zywca) najlepiej wypadla Sony 550 lini,pojawily sie ponownie u pana Wade'a w US.Mysle ze jak napisze mu mily list,moze przysle wlasciwa i w zakladanym terminie :wink: . Tylko ta (jesli chodzi o plytkowe) dziala wg. mnie dobrze (kompensacja swiatla,brak olsnien,kolory). Czy w goglach,przy tej kamerce jaka masz teraz,masz obraz na tyle szczegolowy,ze widzisz np. samochod z odleglosci 1 km ??? Jesli nie,zmien kamerke na w/w. Ale to wciaz nie bedzie HD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 TAK - 5,7 km od bazy W zasadzie chcialem skomentowac - ale chwilowo odebralo mi mowe , musze przetrawic te rewelacje i jeszcze ze dwa , trzy razy poczytac watek o Twoim setupie . Co do zgubienia sie - to uczucie niedowierzania , bezradnosci , szybkiego myslenia , poniesienie tetna , szybki oddech , cisnienie - adrenalina - "O k..wa" - to doskonale rozumiem hehe:) - i dlatego chyba latamy , bo sukcesem jest jak sie nic nie wydarzy - ale jak juz sie wydarzy - tez fajnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Strasznie mi sie podobaja pana filmy i ogulnie loty..A naklejka na skrzydle z informacja od NASA :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: tylko czekac kiedy beda loty z warszawy do katowic modelami...Zawiezc list polecony w 3 godzinki w rocic po nastepny hehehe.A mam jedno male pytanko jaka predkosc osiaga model w locie??Bo jak ma pan GPS na pokladnie to chyba tam pisze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.