tomasz.smolarek Opublikowano 3 Maja 2014 Opublikowano 3 Maja 2014 Nie wiedziałem w którym dziale założyć temat, więc wybrałem pierwszy z listy ;-) Dorastam powoli do zakupu "prawdziwej" aparatury. Prawdziwej w stosunku do mojego RTFowego nadajnika z R planes w zestawie z Pioneerem. W EU warehouse w HK pojawił się Turnigy 9xr, ale do niego trzeba dokupić nieco hardware'u. I tu pojawia się mój problem: jaki wybrać moduł i jaki do niego odbiornik? Założenia są takie: - stabilny link. Słyszałem, że odbiorniki Turnigy nie są pod tym względem rewelacyjne. Czy ktoś to może potwierdzić lub zaprzeczyć? - możliwe podłączenie ficzerów, jak telemetria, nawet jeżeli na razie nie będę tego używał. Pewnie kiedyś zbuduję multikopter, ale heli latać nie będę. FPV też mnie kręci :-) - dopuszczalne dla mnie są modyfikacje software'owe aparatury; sprzętowych nie chcę wykonywać - rozsądna cena. W 500zł za komplet powinienem się zamknąć, prawda? Czytałem trochę o FrSky, o orange, o jakimś FlySky, ale na podstawie informacji które już mam, nie potrafię podjąć decyzji. Co warto kupić?? Druga sprawa - pakiet do nadajnika. Brać LiPola Turnigy, czy dowolny? Jaka jest optymalna pojemność? Pewnie rozwinie się dyskusja, to nawet dobrze
mgr Opublikowano 3 Maja 2014 Opublikowano 3 Maja 2014 Ja używam FrSky Moduł DJT. Gdy nie używałem telemetrii to brałem odbiorniki http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__14350__FrSky_V8FR_II_2_4Ghz_8CH_Receiver_HV_.html A do telemetrii LINK. Jedyny minus to że nie ma ich w magazynie EU. Pakiet brałem dedykowany do 9XR.
tomasz.smolarek Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Opublikowano 3 Maja 2014 Dzięki za odzew. Tak czy inaczej, brakuje modułu.
mgr Opublikowano 3 Maja 2014 Opublikowano 3 Maja 2014 Napisałem DJT . Link To jest zestaw moduł z telemetrią + odbiornik zwykły. - zaznaczam - zwykły odbiornik bez obsługi telemetrii.
tomasz.smolarek Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Opublikowano 3 Maja 2014 Sorry, za szybko przeczytałem ;-) Czy do używania tego modułu konieczna jest jakakolwiek przeróbka apki, czy po prostu wkładam, konfiguruję i działa?
mgr Opublikowano 3 Maja 2014 Opublikowano 3 Maja 2014 Wkładasz i działa. Przeróbki to tylko w momencie gdy będziesz chciał jakieś dodatkowe opcje w swoim 9XR. np. Telemetrię bezpośrednio na wyświetlaczu aparatury. Zauważ, że telemetria FrSky oryginalnie opiera się o wyświetlacz FLD-02.
bart07 Opublikowano 3 Maja 2014 Opublikowano 3 Maja 2014 DJT jest obecnie zastępowany przez XJT - 16 kanałowy
tomasz.smolarek Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Opublikowano 3 Maja 2014 Rozumiem. Próbuję znaleźć taki zestaw w PL, ale raczej bez szans. w HK EU też nie ma. W banggood brak. Gdzie to kupić? Chyba znalazłem: moduł DJT: http://radio-modele.pl/frsky-djt-modul-nadawczy-2-4ghz-z-telemetria,512,10095.html odbiornik V8FR-II: http://www.sklep.rc-lipol.pl/pl/p/Odbiornik-FrSky-V8FR-II-2.4Ghz-8CH/363 Czy w waszej opinii propozycja Tomka z Gdańska jest rozsądna?
Gość Columb Opublikowano 3 Maja 2014 Opublikowano 3 Maja 2014 Z hardware'u to z czystym sumieniem polecam FrSky, mnie nie zawiódł od ponad trzech lat użytkowania a dodatkowo odbiorniki i osprzęt należą do jednych z tańszych. Jak poszukasz w necie, a nawet tu na forum, to spokojnie sam sobie skonfigurujesz odpowiedni zestaw. Tylko weź poprawkę na ew. przyszłe zastosowania i skoro piszesz o telemetrii to warto teraz dołożyć trochę grosza i mieć możliwość rozwoju niż później wymienić fanty. Tak na marginesie to zastanów się nad zakupem Taranisa - nasze hobby nie należy do tanich
tomasz.smolarek Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Opublikowano 3 Maja 2014 Wreszcie zaczynam rozumieć moduły i odbiorniki do T9xr. W HK zestaw nadajnik + combo FrSky + drugi odbiornik + pakiet Turnigy wychodzi 120USD plus przesyłka 40USD. Prawie 500zł, a jak dorzucą VAT to prawie 600zł Co zyskuję kupując Taranisa a nie t9xr i dopłacając na okrągło 50% do powyższej ceny? Tak przy okazji: kupujecie pakiety w HK czy w PL?
Gość Columb Opublikowano 3 Maja 2014 Opublikowano 3 Maja 2014 No widzisz, jak tak podliczysz to różnica nie jest spora zakładając zakup z HK , choć w Twojej kwocie masz dwa odbiorniki (tylko nie wiem jakie). Taranis z przesyłką wychodzi jakieś 660 zeta (masz w tym moduł, pakiet i walizkę ), zyskujesz świetne radio ze sporymi możliwościami, z wyświetlaniem wszelkiej telemetrii, z polskim menu i oprogramowaniem, dodatkowo robiące jako logger. Poczytaj opis jednego i drugiego i zdecyduj co Ci odpowiada/wystarczy, biorąc poprawkę na budżet. W końcu to Ty masz być zadowolony z osiągniętego powyżej kompromisu.
tomasz.smolarek Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Opublikowano 3 Maja 2014 W mojej kwocie mam 2x V8FR-II, czyli bez telemetrii. W kwocie 660zł, którą podajesz, zdaje się, że brakuje jeszcze odbiornika, tak przynajmniej wynika z opisu http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__45026__FrSky_2_4GHz_ACCST_TARANIS_X9D_Digital_Telemetry_Radio_System_Mode_2_.html Trzeba więc dorzucić kilka złociszy. Czy przeróbki/modyfikacje oprogramowania w Taranisie wymagają dodatkowych nakładów, np na specjalne kable itp?
Gość Columb Opublikowano 3 Maja 2014 Opublikowano 3 Maja 2014 No i zgadza się że nie ma odbiornika (nie napisałem że jest ). Przeróbki w Taranise wymagają zwykłego kabelka usb-bodajże miniusb i wgrania odpowiedniego oprogramowania. Zapomniałem dodać że to radio podaje ci ludzkim głosem wszelkie komunikaty i alarmy, oczywiście po polsku. Obstawiam że Taranis starczy Ci do końca życia i mam nadzieję że mi też.
tomasz.smolarek Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Opublikowano 3 Maja 2014 Poczytałem. Koledzy na tym forum są zachwyceni Taranisem. Takie gadające radyjko to fajny gadżet ;-) Idę szukać gdzie jest najtaniej.
tomasz.smolarek Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Opublikowano 4 Maja 2014 Podobno do turnigy także można wgrać opentx. Czy to prawda? Jakich funkcjonalności ewentualnie będzie brakować? Sent from my GT-S7530 using Tapatalk
mgr Opublikowano 4 Maja 2014 Opublikowano 4 Maja 2014 Można. Ja używam w swoim 9XR, open-TX. Tu masz małe zestawienie: http://www.open-tx.org/radios.html Nie ma (Lista może nie być pełna nie mam Taranis-a aby porównać): * logowania na karcie SD * telemetrii na wyświetlaczu radia (potrzebna hardware-owa modyfikacja) * komunikatów głosowych (potrzebna hardware-owa modyfikacja) Listę modyfikacji masz tu: http://openrcforums.com/wiki/index.php/Hardware_Mods_%26_Other_Guides Dotyczy ona 9X, wiec dla 9xr odpadają przeróbki na podświetlenie i programator, gdyż to jest by default.
tomasz.smolarek Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Opublikowano 4 Maja 2014 Krzysztof, co wg ciebie jest największą przewagą Taranisa nad t9xr?
Luko Opublikowano 4 Maja 2014 Opublikowano 4 Maja 2014 Ostatnio wrzucilem do mojej 9x opentx, no i coz jak na chwile obecna jestem na etapie ogarniania tysiecy funkcji dostepnych w tym radiu. Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka
Gość Columb Opublikowano 4 Maja 2014 Opublikowano 4 Maja 2014 Tomasz, koledzy powyżej już z grubsza nakreślili różnice. Gdy nie było Taranisa to T9x było naprawdę ciekawą opcją. Sam rozważałem zakup Turnigy, ale jak wpadło mi w ręce to puściłem ją dalej - jakoś mnie nie zachwyciło. Teraz sam jestem ciekaw, czy koledzy którzy mają T9 kupiliby je teraz jeszcze raz gdyby przyszło im kupować radio ??? Sam wspominałeś o fpv a z tego co mi wiadomo to takie loty z frsky nie są żadnym problemem bez żadnych dopałek, przy telemetrii ważny jest logger - przecież nie jesteś w stanie się patrzeć na parametry podczas lotu a w domu spokojnie można wszystko przejrzeć i nawet zrobić podgląd trasy w google map lub pobawić się w wykresy. I tu masz kolejne ułatwienie, czyli komunikaty słowne, które możesz dowolnie programować i odpytywać na żądanie. Owszem, w T9 pewno też jest to możliwe ale wiąże się to z niemałymi przeróbkami i dodatkowymi kosztami, więc poco skoro w innym radiu już to jest. Liczę na to że Taranis zachwyci mnie bardziej niż T9 bo jak nie to puszczę dalej , z czym jak myślę nie będzie problemu, ważne jest też wsparcie techniczne jak i dostępność części (bo trzeba dodać że Taranis nie jest jakimś cudem techniki i usterki jakieś drobne się już przytrafiały jego użytkownikom, oraz ciągła praca jego twórców nad jego ulepszeniem (już w tamtym roku była zapowiedziana nowa wersja + ale zrobione jest to o tyle mądrze że i obecną wersję będzie można do niej upgradeować). Oba radia korzystają bodajże z bardzo podobnego oprogramowania, więc jeśli cena jest decydująca to wybór masz prosty. Dla mnie po prosty z Turnigy jest za dużo zabawy żeby mieć to co oferuje Taranis.
Rekomendowane odpowiedzi