Rekrut:) Opublikowano 1 Marca 2008 Opublikowano 1 Marca 2008 Postanowiłem zbudować swój pierwszy balsowy modelik i wybór padł na Speeda 400 Zakupiłem potrzebne materiały i wziąłem sie do pracy...model jest przeskalowany do rozp 1m a to co mam zamiar do niego włożyć: silnik Emax 2822 (jak na razie,potem będzie lepszy) pakiet Zippy 3S 1500 mAh 20C regulator Mag8 30A 3 serwa Vigor VS-5 oto efekt mojej dotychczasowej pracy : Jak na razie tyle,jutro skleję kadłub i mam zamiar go skończyć (kadłub oczywiście)Żeberka miałem ażurować ale chyba z tego zrezygnuje gdyż boje sie że je zepsuje a więcej balsy nie mam :| A i mocniejszy chyba będzie??
skidan Opublikowano 1 Marca 2008 Opublikowano 1 Marca 2008 Na reszcie widzę jakieś efekty. Mam nadzieję, że moja pomoc się przydała. Ja też się pochwale. Oto mój speed 400 Skrzydło, stery i stateczniki już oklejone. Podwozie też zrobione , ale brak kółek (sa zamówione), silnik też przyjdzie za kilka dni. A później tylko bezwietrznej pogody wypatrywać ;D
Rekrut:) Opublikowano 1 Marca 2008 Autor Opublikowano 1 Marca 2008 Hehe A jak masz zrobione podwozie?I jakie masz koła?Ja mam o średnicy 5cm a pręt do nich 2,5mm
motyl Opublikowano 2 Marca 2008 Opublikowano 2 Marca 2008 To ja wam powiem Przedłużcie przód modelu o 5cm
Rekrut:) Opublikowano 2 Marca 2008 Autor Opublikowano 2 Marca 2008 No właśnie co do tego przedłużania,jest ono konieczne?I jak mam już w takim stanie kadłub to wystarczy że dokleję te listwy i go wydłużę?
kamil_rc Opublikowano 2 Marca 2008 Opublikowano 2 Marca 2008 Nie jest konieczne ale będziesz musiał dać ołów w nos modelu. Możesz teraz przedłużyć tylko wzmocnij łączenia od środka.
Rekrut:) Opublikowano 2 Marca 2008 Autor Opublikowano 2 Marca 2008 To sobie go wydłużę i dam wzmocnienie z listewki Ej mam głupie pytanie...pakiet,odbiornik i regulator jest w którym miejscu?W samym przodzie ale na czym on "leży"? ;D I jak mam do niego sie dostawać?
kamil_rc Opublikowano 2 Marca 2008 Opublikowano 2 Marca 2008 Ja miałem aku i regiel w samym przodzie a odbiornikiem za skrzyłem bo jak dasz blisko regla to mogą być zakłócenia. Od spodu przykleiłem balse 1,5mm i na tym sie trzymało. A jaki sie tam dostawać?? to ja sobie zrobiłem kabinkę z góry ściągana i tam akusy wsadzałem. Ale ty możesz mieć górna cześć w całości to przy takim rozwiązaniu od dołu zrób klapkę z balsy 1,5mm zamiast zaklejać.
robraf Opublikowano 2 Marca 2008 Opublikowano 2 Marca 2008 ja mam takiego speda depronowo balsowego i ogon byl bardzo ciężki ale ja nie dluzalem dzioba tylko dalem wsztsko na przod oprocz serw model wywazony na 6,5cm od krawedzi natarcia i ciągnie go pionowo w wywazaniu pomone jestpodwozie bo dodaje pare gram na przód
Rekrut:) Opublikowano 2 Marca 2008 Autor Opublikowano 2 Marca 2008 Ja juz przedłużyłem go...dziś wstawie zdjecia kadłuba ale nie wiem jeszcze jak zrobić z tym pakietem(gdzie go bede wkładać)ale zrobie chyba tak jak pisał kamil_rc tylko nie wiem jeszcze jak bo do tego musi być podwozie przyczepione i jakie zrobić zamknięcie tego
robraf Opublikowano 2 Marca 2008 Opublikowano 2 Marca 2008 ile waży pakiet ile silnik i ile regler ja bym dal wszystko na przód a serwa pod koniec cięciwy skrzydła (poprostu wywaz go na 6,5cm od krawędzi natarcia) a pozatym lepiej miec przeważony przod to podniesiesz go sterem a jak tyl to już trudniej
Rekrut:) Opublikowano 2 Marca 2008 Autor Opublikowano 2 Marca 2008 Pakiet itp będzie z przodu jak pisałeś a dostęp do niego będę mieć od skrzydła.Dam rzepa na pakiet i będę go tam wsuwać ;D Pomysł dobry chyba i niezawodny
skidan Opublikowano 3 Marca 2008 Opublikowano 3 Marca 2008 Ja zrobiłem z przodu półkę na pakiet, tzn wkleiłem po bokach listewki 5mm co łacznie daje 1cm. Pakiet na szerokość wchodzi na styk, więc jest ok. A pod pakietem jest jeszcze trochę miejsca na regulator Podwozie zrobiłem ze szprych. Po przetarciu papierem ściernym bardzo ładni sie lutuje. Niestety nie miałem żadnych uchwytów do przymocowania i wykorzystałem cienkie opastki zaciskowe. Wyszło ok. koła zamówilem piankowe 45mm. (będą za ok tydzień).
Rekrut:) Opublikowano 3 Marca 2008 Autor Opublikowano 3 Marca 2008 W końcu mam czas wstawić na spokojnie zdjęcia Oto co udało mi sie ostatnio zrobić,jakieś postępy nawet są :wink: No na dziś tyle chociaż będę dziś robić jeszcze ale już zaczynam skrzydło...podłogę pod pakiet i mocowanie na podwozie zostawię na sam koniec jak i łoża na serwa które będą z tyłu prze sterach teraz nie mam wizji jak to zrobic żeby było dobrze a i nie wiem czy będę mieć ten dostęp do pakietu od strony skrzydła. P.S Pokój codziennie sprzątam sobie i odkurzam wiec w wiórach i pyle nie śpie mam porządeczek (zresztą rodzice by mnie przechrzcili) :rotfl: Pozdrawiam)
skidan Opublikowano 4 Marca 2008 Opublikowano 4 Marca 2008 No i zapomniałeś o czymś :devil: A pamiętam, że pisałem ci i błędach w planach. Ja zrobiłem ścięcia na ogonie, żeby ster wysokości mógł się swobodnie poruszać. Chyba, że obetniesz wystającą listewkę przy stateczniku pionowym, ale dzięki niej statecznik bedzie się lepiej trzymał.
Rekrut:) Opublikowano 4 Marca 2008 Autor Opublikowano 4 Marca 2008 Pamiętałem ale ja nie widziałem tam błędu...wystarczy troszkę coś wsunąć cos wydłużyć troszkę i już Wszystko mi gra więc bez obaw :wink: Właśnie skrzydło robiem
skidan Opublikowano 6 Marca 2008 Opublikowano 6 Marca 2008 a tak wygląda częściowo okejony: Czyż to nie jest piekne :?: :faja:
robraf Opublikowano 6 Marca 2008 Opublikowano 6 Marca 2008 Czyż to nie jest piekne :?: :faja: Potwierdzam
kamil_rc Opublikowano 6 Marca 2008 Opublikowano 6 Marca 2008 No wygląda bardzo ładnie . Widze ze moda z extrimów przeszła na speeda 400aero :wink:
Rekrut:) Opublikowano 6 Marca 2008 Autor Opublikowano 6 Marca 2008 Oj przeszła przeszła :wink: A ile osób go buduje a nie robi relacji na forum Mi pozostało dokończyć skrzydło i porobić półki na serwa itp...drobiazgi jak sie uda to w niedziele będzie gotowy do oklejenia ;D Trochę długo to trwało ale mało czasu...szkoła itp... pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.