Chomik Opublikowano 3 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2008 Witam wszystkich !! Jakiś czas temu zapragnołem mieć Extre Znalazłem fajne plany Extry 300 i decyzja zapadła Z uwagi że latam deproniakami Extra tez jest deproniakiem (osobiście uważam że to świetny materiał na modele ) Planowo chcę ją zrobić na 450g do 500g gotowy do lotu Planowany napęd: DUALSKY XM2830CA-10T, śmigiełko 9" x 5" na zalilaniu Li-pol 11.1 (ok. 800g ciągu ) Zastanawiam się nawet czy nie zrobić dwóch serw na wysokości Pozdrawiam serdecznie i życze tylu lądowń co startów !! Extra jest dopiero wczesnej fazie budowy, ale chciałem się nią już pochwalić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extream Opublikowano 3 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2008 Wydaje mi się że dwa serwa to przesada. Model jest mały więc szkoda dokładać zbędną wagę. Można prosić o plany modelu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chomik Opublikowano 5 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Tu są plany do tej Extry 330 Pozdrawiam http://www.voila.pl/045/9vc6q/?1 W miarę postępu pracy będę zamieszczał nowe fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danylotnik Opublikowano 5 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 No ładnie Jaka rozpietość ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chomik Opublikowano 6 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 Oj, zapomniałem o tym napisać rozpiętość: 1ooo mm długość: 86o mm Jak tylko budowa ruszy dalej (chwilowe problemy na studiach :evil: ) to zamieszcze kolejne fotki z budowy Pozdrawiam !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chomik Opublikowano 6 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 Krótka chwila wczorajszego dnia i wygląda to tak Aha !! Mile widziane wszelkie pomysły i komentarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 no no Chomik samolocik 1-a klasa kiedy idziemy na oblocik ..... a jak chcesz zrobic (z czego) krawędz natarcia ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michu_94_ Opublikowano 9 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2008 model zapowiada sie na super .Ile depronu i jakiego złużyłeś do takiej exstry ?? pozdrawiam i zycze udanych oblotów. ------------------------ Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 9 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2008 depromu Czy to oznacza deprymowanie depronem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michu_94_ Opublikowano 9 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2008 chciałem sie dowiedzieć ile CHOMIK złużył depronu do budowy ----------------------------- pozdrawiam michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 9 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2008 złużył to połączenie słów zużył i służył? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekf3a Opublikowano 11 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 Co do depronków tej rozpietosci jestem wlasnie w trakcie robienia Yaka 55M do mocnego 3D, tylko moj to bedize typowy płytowiec. Wycjdzie zapewne sporo lzej iz Extra, ale nie bedzie mial tego uroku... No coz, przyjemnosc latania za wyglad. Co do Extry jest sliczna. NIe widzialem jeszcze depronka zrobionego w takim stylu. To naprawde swietna robota. Ja mam tylko pytanie. Czy depron wyginasz na cieplo, czy na zimno? ja kiedys probowalem na cieplo, nawet fajnie to wyszlo. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chomik Opublikowano 22 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Witam serdecznie !! Chwilowo z braku możliwości (model buduję w akademiku ) nie mam co pokazać nowego :| Ale mogę odpowiedzieć na pytania Więc, ilość depronu jaką wykorzystałem ?? hmmm.... sam nie wiem Sądzę że 2 płyty 6 mm (kadłub - to co widać ,wręgi, stateczniki, profile do skrzydła) i 2 płyty 3 mm karbowanego (poszycie skrzydła, zaokrąglone powierzchnie kadłuba) A wyginanie depronu, to się zgodzę z Tobą Mirku Na ciepło fajnie się wygina ale ja to stosuje na depronie 6 mm, ponieważ 3 milimetrowy karbowany jest dość giętki i zaginam go jak papier o krawędź stołu Może dziwne, ale skuteczne Po świętach zabieram się konkretnie za prace nad moją Exterką W miarę postępów wystawie fotki Pozdrawiam !! P.S. do Mirka A planowo chcę nią trochę pokręcić, oczywiście w miarę możliwości :faja: po to montuje jej silniejszy silniczek :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chomik Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam !! W końcu mam chwile by znów wrzucić kilka fotek Model ma już prawie całą elektronikę (bez silnika - używany w moim Fw 190 z GWS ), wklejone i działające stery kierunku i wysokości oraz lotki Wczoraj wkleiłem wręgę silnikową, a dziś już pracuje nad górną częścią kadłuba Zobaczcie sami :wink: Pozdrawiam !! Sorki, za wielkość tych dwóch pierwszych fotek te są mniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekrut:) Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Nie no modelik jak na razie 1 klasa!!Bardzo ładnie i estetycznie wykonany :wink: Plany pobrałem i jutro lece kupić sobie depron 3mm i...co tu dużo mówić!Tez taki chcę Oby tak dalej bo naprawdę jestem pod wrażeniem super robota :wink: Czekam z niecierpliwością na dalsze poczynania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 No Panie ten tego, no qrde, fajnie. Tylko jedna moja mała uwaga, model pomimo zwartej jak widzę konstrukcji jest słaby "na zadku", będziesz zapewne ostro akrobacił , więc po pewnym czasie tył Ci zwiotczeje. Proponowałbym o ile jeszcze masz tam dostęp, wkleić minimum dwie podłużnicę z listewek 4x4 usztywniające kadłub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chomik Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Witam !! Ja także zauważyłem ten problem, teraz już jest troszeczke za późno bo mam zaklejony tył, ale bedę musiał o tym pomyśleć. Wczoraj wieczorem wsadziłem mu akumulator przy próbnym wywarzaniu i troszeczke zaniepokoiła mnie waga :/ nie stety nie mam wagi by go zwarzyć, wiec musze poczekać na wynik jeszcze troszeczke, ale damy rade Ciesze się że się podoba moje maleństwo Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Chomik wpadnij do mnie to powarzymy tą Extre czekam na oblot :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chomik Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Witam Serdecznie !! Wczorajszego wieczora skończyłem budować moją Extre (fotki będą dziś wieczór) !! !! !! Wczoraj, z kolegami w akademiku, z ciekawości ją testowałem (w umywalni :crazy: ) Na śmigiełku GWS'a 8x4x3 (troszeczkę za małym dla mojego Dualsky'ego 2830CA-10, normalnie używam GWS 9x5, a dla uzyskania jeszcze większego ciągu APC 9x6 ) modelik targał jak szalony w pionie !! !! UDAŁO MI SIĘ !! !! jestem bardzo zadowolony z wyniku końcowego Jednak zaniepokoiła mnie jedna rzecz :/ Mianowicie bardzo duże drgania sterów ogonowych przy pełnych obrotach silnika :/ Szczerze mówiąc, trzęsą sie jak galareta :/ Myślę nad jakimś usztywnieniem lecz wpierw szukam pomocy na forum Z góry dziękuje za wszelkie pomysły !! Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Chomik dzięki za eska o 02.00 w nocy - właśnie wtedy wróciłem z pracy Dragania stateczników to tzw. flatter. Ten twój silnik za zbyt dużego kopa. Sprawę powinno załatwić naklejenie listewek balsowych na krawędzie stateczników. EDIT: Trzeba było mnie słuchać jak Ci mówiłem nt. flatteru. ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.