wojt1125 Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Cześć, mam do naprawy zawias lotki w laminatowym skrzydle. Ogólnie lotka się trzyma, ale przy końcu zawias (z delaminażu lub innej tkaniny) jest przerwany na długości jakiś 10cm. Nie mam doświadczenia z takimi skrzydłami, wiecie jak to naprawić? Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Ostatnio rozmawiałem o tym z jednym z producentów modeli i jedyna propozycja to taśma klejąca lub silikon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janegab Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Cześć, mam do naprawy zawias lotki w laminatowym skrzydle. Ogólnie lotka się trzyma, ale przy końcu zawias (z delaminażu lub innej tkaniny) jest przerwany na długości jakiś 10cm. Nie mam doświadczenia z takimi skrzydłami, wiecie jak to naprawić? Pozdrawiam, Nie widzę uszkodzenia i jaki model ale podpowiem ci jak naprawiałem motylka z laminatu w falkonie - rozciałem na żadaną- nawet na + dolna i gorna częśc laminatów cieniutkim nożykiem i wsunałem nowy "zawias" ,który przygotowałem z 2-3 paseczków tkaniny szklanej sklejone żywicą Sklejone ponieważ łatwo go wepchnac w naprawiana szczelinę. Przed tą operacja naniosłem żywicę na 2 łaczone części . Nowy naprawiany zawias nie spekal na zgniocie działa do dzisiaj OK.. kombinuj coś wygrzebiesz Uważaj byś nie skleił wszystkiego ..nadmiar żywicy usuń w porę.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janegab Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Ale czy taśma jest tak trwała szczególnie w upały ...to tak doraznie w lataniu..ale kazdy robi jak mu pasuje.. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Najlepsi na świecie w f3f i b czyli piloci niemieccy mają zawiasy na kleju silikonowym. I tyleA jeden z lepszych polskich ma zawias klapy na taśmie klejącej. I dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janegab Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 ja..ja...gut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Uczmy sie od lepszych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janegab Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 jawohl...! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Jaki Jan potulny. I poliglota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janegab Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 bo nie ma pogody... ale dłubie przy klamotach.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viader Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Jurek teraz to już na obu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Jestes szybszy ode mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Taśma jest najmniej inwazyjna i najmniej kłopotliwa . Inne rozwiązania wymagają wiedzy , umiejętności i warsztatu ale można w taki sposób zamontować nowy zawias w miejsce starego ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 tylko po co się gimnastykować? i tak się znów urwie Mnie korci ten silikon, ale nie mam co naprawiać na razie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zycior Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Myślę, że zawiasy silikonowe w tym wypadku byłyby najszybsze i najprostsze do zrobienia (pomijając oczywiście zawiasy z taśmy klejącej). Obecnie we wszystkich swoich modelach robię z silikonu. W taśmie zawsze denerwowało mnie to , że z czasem lotka z jednaj bądź drugiej strony wystawała poza obrys skrzydła. Przy zawiasie silikonowym nie ma z tym problemu. Samo wykonanie takiego zawiasu nie zajmuje wiele więcej czasu niż naklejenie taśmy (oczywiście pomijając czas schnięcia samego silikonu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1125 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zaopatrzyłem się w Elastosil E41, wieczorem próby EDIT: zawias trzyma, lotka chodzi lekko, wygląda na to że silikon się sprawdził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 i jak efekty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1125 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Super, po kilkudziesięciu lotach (starty z windy, lądowania 'w punkt') zawias ciągle trzyma tak samo:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 i tak miało być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1125 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Dzięki za podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi