zolty Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Witam Niedawno otrzymałem zestaw do samodzielnego złożenia od Mirka z Lublina. Nie spodziewałem się że aż tyle będzie części ale z drugiej strony będzie ciekawie Na początek wkleiłem loże skrzydeł i ramki wzmocnienia mocowań pod serwa a następnie na "sucho" złożyłem półke z wręgami Prace będą szły powoli bo praca, dzieci, żona itp.ale powoli i do przodu dobrnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zolty Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Dzisiaj trochę posiedziałem nad modelem niestety z powodu braku miejsca wydzielonego na tak zwana "modelarnie krzątam się z kuchni do salonu pod szlifowałem dzisiaj wszystkie wpustki i wypustki tak by łatwo się składało ale nie za luźno oraz wyciąłem wszystkie elementy kadłuba. Po przymiarce zaczyna wyglądać jakoś. już nie mogę się doczekać efektu końcowego Jak tylko znajdę więcej czasu w środku dnia to chciałbym skleić kadłub (tak jak w instrukcji napisane) i tu nasuwa mi się małe pytanie: Ile mam czasu po nałożeniu CA by dopasować element? lub czy jak dopasuje elementy i położę CA w tzw. narożnik to starczy ?? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Składaj na sucho i przesączaj rzadkim CA, ten model to puzzle na 3 godzinki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zolty Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Dzieki Kuba , dla ciebie na 3 godzinki ale ja sie nie spiesze czekam na serwa, silnik i regiel ale z powodu problemow w Malezi paczka sie przeciaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zolty Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Aż wstyd że tak dłuuuuugo mi to idzie No coż sprawy rodzinne, firmowe, itp. przepchneły model na trzeci (a nawet czwarty plan ). Dorobiłem się swojego kącika do dłubania zwanego umownie moją "modelarnią" i powróciłem do składania Michasia - a to już dobry znak. Zdięć narazie nie mam ale postaram się " cośtam" wrzucić. Natomiast mam kilka pytan odnosnie: 1. żeberka srodkowe (łaczące dwa płaty w całość ) maja już kąt ustalowny do wklejenia (wznios) czy samemu musze wkleic pod kątem. 2. Jak/ czym przymocować silnik do wręgi ( może i głupie pytanie ale nie mam pomysłu do końca) 3. czy płaszczyzna wręgi silmikowej jest prostopadle ustawiona do osi kadluba czy ma juz jakis " skłon" i "wykłon" pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 1. musisz sam ustawić wznios przy sklejaniu dwóch połówek płata 2. śrubkami 3. trzeba ustawić skłon i wykłon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zolty Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 skończone kleje Waga samego samolotu 183, teraz czekam na Folie i żelazko. Marcin wznios był odgórnie ustalony z czego się ciesze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zolty Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 W oczekiwaniu na "żelazko" i folie ( mam nadzieje ze przyjdzie ) przeglądam i przeglądam forum by znaleźć schemat podłączenia całej elektroniki w samolocie, niestety albo mój język nie jest z byt fachowy ( na 99% na pewno) albo mam problemy ze znalezieniem ( 1%) znalazłem taki schemacik: https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQHTFxEKI1hZdCXNlnLmbaL3Nwo3LxtHIDaoM8WE5a1wsVP3Z0K i taki : http://pfmrc.eu/index.php?/topic/26701-jaki-to-silnik-szczotkowy-czy-bez-i-jak-go-podlaczyc/ drugi post drugi schemat ma BEC czy jest on konieczny ?? z góry przepraszam za dziecinne/śmieszne/głupie pytanie ale "KTO NIE PYTA TEN BŁĄDZI" pOZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgr Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 W oczekiwaniu na "żelazko" i folie ( mam nadzieje ze przyjdzie ) przeglądam i przeglądam forum by znaleźć schemat podłączenia całej elektroniki w samolocie, niestety albo mój język nie jest z byt fachowy ( na 99% na pewno) albo mam problemy ze znalezieniem ( 1%) znalazłem taki schemacik: https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQHTFxEKI1hZdCXNlnLmbaL3Nwo3LxtHIDaoM8WE5a1wsVP3Z0K i taki : http://pfmrc.eu/index.php?/topic/26701-jaki-to-silnik-szczotkowy-czy-bez-i-jak-go-podlaczyc/ drugi post drugi schemat ma BEC czy jest on konieczny ?? z góry przepraszam za dziecinne/śmieszne/głupie pytanie ale "KTO NIE PYTA TEN BŁĄDZI" pOZDRAWIAM Czy dodatkowy BEC jest potrzebny zależy od tego jaki masz ESC. Są ESC z i bez BEC-a. Czasem wbudowany w ESC BEC, jest za mały (nie jest odpowiednio wydajny prądowo do stosowanego typu / ilości serw). Czasem stosuję się też oddzielne zasilanie odbiornika / serw względem zasilania silnika - wtedy dodatkowy BEC się przydaje. Podsumowując, zależy jaką elektronikę masz i co chcesz osiągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zolty Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 witam kolejne pytanie co do przygotowania sie do oklejania : 1. czy statecznik poziomy jest wklejany do kadłuba przed oklejaniem czy po ?? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Po oklejeniu folia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zolty Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 od 20 do 22:50 ( czasu angielskiego ) oklejanie stateczników i sterów ogonowych, strasznie pracochłonne i upierdliwe ale do przeżycia. I właśnie widze jakie błędy popełniłem podczas składania Dobranoc all Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zolty Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 no to w "zeszłym" roku jeszcze dałem rade okleić model jak na pierwszy raz uważam za "dobrze" oklejony ale już wiem jakie błedy popełniłem podczas tej czynności, i następnym razem będzie duuuuużo lepiej. (w tle mam nadzieje że przyszły pilot ) dziś dokonałem zważenia modelu ( kadłub + 4 serwa ) wyszło 294g myśle że jak na początek to dobry wynik przepraszam za jakosc w rzucane przez FB pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zolty Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Mało kto tu zagląda ale na wszelki wypadek może kiedyś ktoś przeczyta dzisiaj "wkleiłem" zawiasy, robiąc to po raz pierwszy chyba zrobiłem od d....y strony, ponieważ po oklejeniu modelu. Przyszłościowo już wiem, że najlepiej zrobić loże/dziurki/otwory przed oklejeniem oraz przed oszlifowaniem krawędzi natarcia na okrągło. Budowa przebiega powoli iż staram się chłonąć wiedzę kolegów zanim coś pójdzie nie tak. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darqo Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Mało kto tu zagląda ale na wszelki wypadek może kiedyś ktoś przeczyta dzisiaj "wkleiłem" zawiasy, robiąc to po raz pierwszy chyba zrobiłem od d....y strony, ponieważ po oklejeniu modelu. Przyszłościowo już wiem, że najlepiej zrobić loże/dziurki/otwory przed oklejeniem oraz przed oszlifowaniem krawędzi natarcia na okrągło. Niepotrzebie, mogłeś zawiasy zrobić z tasmy samoprzylepnej i w zupełności by wystarczyło , ładnie wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zolty Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Moglem ale zaokraglilem czolo lotki. Zato by bylo latwiej uzylem vinylowych "zawiasow". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zolty Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 no dobra panowie bo mnie juz trafia potrzebuje pomocy z podłączeniem calości do kupu silnik emax 2822 regiel turnigy plush 30a ( czerwony ) z bec odbiornik d8r frsky serwa 4sztuki( wys, kier i lotki na osobnych kanalach ) z gory dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 hmmmm ... ile Ci wyszła masa modelu ? nie chcę być złym prorokiem, ale wydaje mi się, że 2822 będzie dosłownie na styk. W razie sytuacji podbramkowej nie uratujesz modelu na tym silniku. Co do reszty .. konkretnie z czym się borykasz ? EDIT: dawaj Skypa na prv to Ci podpowiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zolty Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 sam model ma 295 plus zawiasy i rogi sterujace, wydaje mi sie ze silnik jest nadwymiar jak cos mam inny co 900g ma pociagnac ( pisali 1100g ) po 1 niewiem jak podlaczyc wszystko do odbiornika w szczegulnosci silnik ( reg ), gdzies przeczytalemze do trzeciego kanalu i tak zrobilem po podlaczeniu zasilania jest melodyjka drazek w gore/dol i zaczyna bikac w 1 sekundowych odstach po 2 podlaczenie lotek na dwa kanaly jak by ktos mi to ladnie opisal byl bym wdzieczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 no tak .. pomyliłem z Michasiem Max. Spokojnie da radę, i 750 - 800 gram śmiga jasz szalone na 2822. To wieczorkiem się odezwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi