Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wakacyjny konkurs ESA 2014 napolskimniebie.pl
Zbuduj model ESA i poczuj emocje pilota myśliwca!

Celem konkursu jest popularyzacja dyscypliny ESA AirCombat i modeli produkowanych przez www.napolskimniebie.pl oraz stworzenie dokumentacji/poradnika jako kompendium wiedzy na temat budowy, malowania i lotów ESA

Konkurs dzieli sie na dwie kategorie wiekowe:
- JUNIOR - do 15 roku życia (liczy się rocznik: czyli urodzeni do k. grudnia 1999)
- SENIOR - powyżej 16 lat.

Konkurs przebiegać będzie w dwóch etapach:
1.Zgłoszenie udziału
2.Prezentacja z etapów budowy modelu, oblotu i pierwszej walki

ad1. Zgłoszenia do konkursu odbywać się będzie do dnia 31 października 2014 poprzez założenie swojego wątku na forum „pfmrc” w specjalnie do tego przygotowanej zakładce „konkurs”
- Uczestnik konkursu deklaruje w zgłoszeniu rodzaj wykonywanego przez siebie modelu produkcji www.napolskimniebie.pl (np. Jan Kowalski/kowal/, kat."JUNIOR" – model FW 190). Jeśli dany typ nie występuje w ofercie, zostanie wycięty przeze mnie BEZ DOPŁATY. Zamówienia/pytania proszę kierować na marek@napolskimniebie.pl

- założenie wątku (wybór modelu) powinno zawierać krótkie uzasadnienie wyboru, rys historyczny, prezentację sylwetki modelu w 3 rzutach: bok, góra, przód

Ad 2. Wykonanie modelu to dokumentowana zdjęciami i opisem wykonywanych prac relacja z budowy w czasie rzeczywistym „step by step” lub własna wersja dynamicznej prezentacji postępów budowy.

- Budowa modelu powinna być kontynuacją zgłoszenia w której należy zaprezentować schemat malowania i ewentualnie udokumentować planowane indywidualne oznakowania wybranego pilota.
- Dokumentacja fotograficzna powinna zawierać indywidualne rozwiązania, zastosowane ulepszenia oraz sztuczki techniczne (senior) lub poprawność montażu (junior)
- Relacja z budowy musi się zakończyć:
a)filmem lub zdjęciami z oblotu (w tym film z walki modelem -choćby w starciu „jeden na jeden”)
b)opisem wrażeń z lotu modelu z doczepioną tasiemką, opisem jego zachowania się w powietrzu i ewentualnie własnych wrażeń z pierwszej walki

Czas trwania konkursu: do dnia 30 listopada 2014
Ogłoszenie wyników: 6 grudnia 2014.

Jury: Marek Rokowski oraz Skidan, Mirek/abcrc/, Mirolek

klasyfikacja:
1. po zamknięciu konkursu (zakończeniu relacji z budowy wszystkich zgłoszonych modeli lub po upływie wyznaczonego terminu) członkowie jury wyłonią zwycięzców, poprzez oddanie głosów na wybrane realizacje, w obu kategoriach wiekowych.
2. Każdy z jurorów odda 3 głosy: o wartości 1,2,3 punkty

3. Wygra projekt z najwyższą liczbą punktów. Punktacja zostanie zamieszczona pod każdym opisem budowy jako post zamykający.

Kryteria oceny:

- oryginalność wyboru - zebrana dokumentacja: wersja samolotu, schematy malowania, etc
- sposób i jakość wykonania, wkład pracy itp.
- pomysłowość (senior) poprawność wykonania (junior)
- przejrzystość i systematyczność w relacji z budowy, oblotów etc - ortografia i poprawność w nazewnictwie elementów płatowca
- czystość i staranność wykonania - bycie myśliwcem zobowiązuje!

Założenia konkursowe:
1. Model musi spełniać wszystkie wymagania regulaminu ESA: (waga, rozpiętość, użyty materiał, napęd, zasilanie etc)

2. W budowie mogą "juniorom" podpowiadać starsi koledzy, ale prace modelarskie należy wykonywać samodzielnie. UWAGA! NIE KOMENTUJEMY postów uczestników- są to ich dzienniki budowy!
3. Wszyscy uczestnicy którzy ukończą regulaminowo relacje z budowy modelu otrzymają 40% bonus na zakup kolejnego modelu ESA w www.napolskimniebie.pl

Oprócz tego nagrodzone zostaną trzy relacje z budowy w kategorii juniorów i seniorów. Cenne nagrody czekają :)

Sponsorzy:
-napolskimniebie.pl,
-abc-rc.pl
-pfmrc.eu

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Otrzymaliśmy takie oto zgłoszenie :

"Witam, jako senior- emeryt czy taka kwalifikacja nie powinna powstać? Zgłaszam model Messerchmitta Br-110. Pozdrawiam. "

Myślę, że warto o tym pomyśleć.

Pozdrawiam !

Kacper

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jak dla mnie to samo, ale otrzymałem takie zgłoszenie pod koniec lipca, czułem się zobowiązany przekazać dalej ;)

Opublikowano

PRZEDŁUŻENIE DATY KONKURSU

przyznam że jestem..mocno zdziwiony brakiem ochoty do zmagań warsztatowych :/

zwłaszcza wśród młodych... - bo to miał być tak naprawdę konkurs dla nich

ponieważ"konkurs" tarciłby sens przy takiej liczbei uczestników - wiec wydłużam czas zgłoszeń i samego konkursu:

Zgłoszenia do 3`1 października 2014

Czas trwania konkursu: do dnia 30 listopada 2014
Ogłoszenie wyników: 6 grudnia 2014

Opublikowano

Dobra wiadomość to ja wracam do wybierania modelu ✈

Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Buachachacha

Sent from my iPhone using Tapatalkl

W sportach walki jest taka kategoria jak Old Boy, może warto by się zastanowić na przyszły rok? :)

w jakich ?

Sent from my iPhone using Tapatalkl

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Uwaga, uwaga!

punktacja członków JURY:

Mirek (Mirolek):  S. Paszkiewicz  Albatros DII -3pkt,        M.Drozd Fokker DR1 -2pkt,                         T.Betka Pfalz D III  -1pkt

Skidan:                    M. Drozd Fokker DR1 -3pkt,           K. Król Spitfire LFXVIE -2pkt,          S. Paszkiewicz  Albatros DII -1pkt

Marek R:               S. Paszkiewicz  Albatros DII -3pkt,        M.Drozd Fokker DR1 -2pkt,            P.Berus S. Schuckert D III -1pkt

abc-rc.pl:              S. Paszkiewicz  Albatros DII -3pkt,       K. Król Spitfire LFXVIE -2p,       M.Hudyka L.F.G. Roland C. II a-1pkt     

a wiec Panie! Panowie!:

miejsce pierwsze: Stefan Paszkiewicz i jego  Albatros DII

nagroda:

dowolny model ESA marki NPN, plus regulator i silnik i dwa serwa od abcrc.pl

miejsce drugie:  Michał Drozd i jego Fokker DR1

nagroda:

regulator i silnik od abcrc.pl

miejsce trzecie:  Krzysztof Król i jego Spitfire LFXVIE

nagroda:

dowolny model ESA marki NPN plus dwa serwa od abcrc.pl 

nagroda specjalna, ufundowana przez Mirolka dla: Piotra Tarnowskiego za ładną realizację  modelu P-47M oraz dla najmłodszego uczestnika :) -pakiet 1300mAh/3s

wyróżnienia:

T.Betka za model Pfalz D III

Piotr Berus za model Siemens Schuckert D III

Marcin Hudyka za  model - L.F.G. Roland C. II a

Kamil Dudek za model Jak 3

Jacek Karolczak za model Pfalz D III

osoby uprawnione do 40% bonusu na zakup dowolnego modelu ESA produkowanego przez NPN - LUB wybranego przez siebie: do wycięcia :)

Stefan Paszkiewicz    
Piotr Tarnowski     
Piotr Berus    
Tomasz Betka
Krzysztof Król    
Marcin Hudyka    
Jacek Karolczak
Kamil Dudek    
Michał Drozd

w imieniu JURY i SPONSORÓW - gratuluję wszystkim zawodnikom, przyznam szczerze że mieliśmy bardzo trudne zadanie z selekcją Waszych prac. Poziom był niesamowicie wyrównany i wysoki!

brawo Panowie! Tak piękne modele ubarwią niejedne zawody i będą  prawdziwą gratką dla widzów! :)

Dzięki Wam - znowu ożyła/ożyje/ odrobina historii...

Do zobaczenia na zawodach!

PS. Już dziś zapraszam wszystkich na przyszłoroczną edycję konkursu na forum :)

Opublikowano

Witam.

Ogromnie się cieszę, że stanąłem na podjum, w co prawdę mówiąc szczerze wątpiłem widząc wspaniale wykonane modele kolegów, a w szczególności piękne modele dwupłatów WWI. 

Bardzo dziękuję Jurorom za pochlebne oceny, a kolegom modelarzom za to że mogłem stanąć z Wami w szranki. Mam nadzieję, że jeżeli okoliczności pozwolą będziemy mogli powalczyć znowu za rok.

Pozdrawiam Krzysiek.

Opublikowano

Gratuluję zwycięzcom, zrobiliście piękne modele, udało mi się dużo nauczyć na Waszych relacjach za co dziękuję.

Pozdrawiam serdecznie

Kamil

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.