marek rokowski Opublikowano 10 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Wakacyjny konkurs ESA 2014 napolskimniebie.plZbuduj model ESA i poczuj emocje pilota myśliwca!Celem konkursu jest popularyzacja dyscypliny ESA AirCombat i modeli produkowanych przez www.napolskimniebie.pl oraz stworzenie dokumentacji/poradnika jako kompendium wiedzy na temat budowy, malowania i lotów ESAKonkurs dzieli sie na dwie kategorie wiekowe:- JUNIOR - do 15 roku życia (liczy się rocznik: czyli urodzeni do k. grudnia 1999)- SENIOR - powyżej 16 lat.Konkurs przebiegać będzie w dwóch etapach:1.Zgłoszenie udziału2.Prezentacja z etapów budowy modelu, oblotu i pierwszej walkiad1. Zgłoszenia do konkursu odbywać się będzie do dnia 31 października 2014 poprzez założenie swojego wątku na forum „pfmrc” w specjalnie do tego przygotowanej zakładce „konkurs”- Uczestnik konkursu deklaruje w zgłoszeniu rodzaj wykonywanego przez siebie modelu produkcji www.napolskimniebie.pl (np. Jan Kowalski/kowal/, kat."JUNIOR" – model FW 190). Jeśli dany typ nie występuje w ofercie, zostanie wycięty przeze mnie BEZ DOPŁATY. Zamówienia/pytania proszę kierować na marek@napolskimniebie.pl- założenie wątku (wybór modelu) powinno zawierać krótkie uzasadnienie wyboru, rys historyczny, prezentację sylwetki modelu w 3 rzutach: bok, góra, przódAd 2. Wykonanie modelu to dokumentowana zdjęciami i opisem wykonywanych prac relacja z budowy w czasie rzeczywistym „step by step” lub własna wersja dynamicznej prezentacji postępów budowy.- Budowa modelu powinna być kontynuacją zgłoszenia w której należy zaprezentować schemat malowania i ewentualnie udokumentować planowane indywidualne oznakowania wybranego pilota.- Dokumentacja fotograficzna powinna zawierać indywidualne rozwiązania, zastosowane ulepszenia oraz sztuczki techniczne (senior) lub poprawność montażu (junior)- Relacja z budowy musi się zakończyć:a)filmem lub zdjęciami z oblotu (w tym film z walki modelem -choćby w starciu „jeden na jeden”)b)opisem wrażeń z lotu modelu z doczepioną tasiemką, opisem jego zachowania się w powietrzu i ewentualnie własnych wrażeń z pierwszej walkiCzas trwania konkursu: do dnia 30 listopada 2014Ogłoszenie wyników: 6 grudnia 2014.Jury: Marek Rokowski oraz Skidan, Mirek/abcrc/, Mirolekklasyfikacja:1. po zamknięciu konkursu (zakończeniu relacji z budowy wszystkich zgłoszonych modeli lub po upływie wyznaczonego terminu) członkowie jury wyłonią zwycięzców, poprzez oddanie głosów na wybrane realizacje, w obu kategoriach wiekowych.2. Każdy z jurorów odda 3 głosy: o wartości 1,2,3 punkty3. Wygra projekt z najwyższą liczbą punktów. Punktacja zostanie zamieszczona pod każdym opisem budowy jako post zamykający.Kryteria oceny:- oryginalność wyboru - zebrana dokumentacja: wersja samolotu, schematy malowania, etc- sposób i jakość wykonania, wkład pracy itp.- pomysłowość (senior) poprawność wykonania (junior)- przejrzystość i systematyczność w relacji z budowy, oblotów etc - ortografia i poprawność w nazewnictwie elementów płatowca- czystość i staranność wykonania - bycie myśliwcem zobowiązuje!Założenia konkursowe:1. Model musi spełniać wszystkie wymagania regulaminu ESA: (waga, rozpiętość, użyty materiał, napęd, zasilanie etc)2. W budowie mogą "juniorom" podpowiadać starsi koledzy, ale prace modelarskie należy wykonywać samodzielnie. UWAGA! NIE KOMENTUJEMY postów uczestników- są to ich dzienniki budowy!3. Wszyscy uczestnicy którzy ukończą regulaminowo relacje z budowy modelu otrzymają 40% bonus na zakup kolejnego modelu ESA w www.napolskimniebie.plOprócz tego nagrodzone zostaną trzy relacje z budowy w kategorii juniorów i seniorów. Cenne nagrody czekają Sponsorzy:-napolskimniebie.pl,-abc-rc.pl-pfmrc.eu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Otrzymaliśmy takie oto zgłoszenie : "Witam, jako senior- emeryt czy taka kwalifikacja nie powinna powstać? Zgłaszam model Messerchmitta Br-110. Pozdrawiam. " Myślę, że warto o tym pomyśleć. Pozdrawiam ! Kacper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 31 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Emeryt = na 100% senior - nie ulega kwestii Br-110 = Bf 110 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 a emeryt to juz nie SENIOR? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Jak dla mnie to samo, ale otrzymałem takie zgłoszenie pod koniec lipca, czułem się zobowiązany przekazać dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 PRZEDŁUŻENIE DATY KONKURSU przyznam że jestem..mocno zdziwiony brakiem ochoty do zmagań warsztatowych :/ zwłaszcza wśród młodych... - bo to miał być tak naprawdę konkurs dla nich ponieważ"konkurs" tarciłby sens przy takiej liczbei uczestników - wiec wydłużam czas zgłoszeń i samego konkursu: Zgłoszenia do 3`1 października 2014 Czas trwania konkursu: do dnia 30 listopada 2014Ogłoszenie wyników: 6 grudnia 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 no to już lepiej, mnie własnie 'szybka data' zniechęciła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Marku - obiecujemy poprawę i po powrotach z urlopów bierzemy się do roboty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Dobra wiadomość to ja wracam do wybierania modelu ✈ Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 zatem... URRRAAA! do boju! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Kurcze dlaczego ja nie mam takiego zasięgu ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japko95 Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 a emeryt to juz nie SENIOR? W sportach walki jest taka kategoria jak Old Boy, może warto by się zastanowić na przyszły rok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Kurcze dlaczego ja nie mam takiego zasięgu ..... bo może za krótki jesteś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Buachachacha Sent from my iPhone using Tapatalkl W sportach walki jest taka kategoria jak Old Boy, może warto by się zastanowić na przyszły rok? w jakich ? Sent from my iPhone using Tapatalkl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japko95 Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Karate Kyokushin (nie wiem jak w tradycyjnym i innych stylach) i w Aikido, powyżej 35roku życia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Kochani! Z przyczyn niezależnych ogłoszenie wyników w poniedziałek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 wiem, wiem! poniedizełk minął,,, ale jeden z sędziów prosił jeszce o jeden dzien - wiec musimy troche poczekać z wynikami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Uwaga, uwaga! punktacja członków JURY: Mirek (Mirolek): S. Paszkiewicz Albatros DII -3pkt, M.Drozd Fokker DR1 -2pkt, T.Betka Pfalz D III -1pkt Skidan: M. Drozd Fokker DR1 -3pkt, K. Król Spitfire LFXVIE -2pkt, S. Paszkiewicz Albatros DII -1pkt Marek R: S. Paszkiewicz Albatros DII -3pkt, M.Drozd Fokker DR1 -2pkt, P.Berus S. Schuckert D III -1pkt abc-rc.pl: S. Paszkiewicz Albatros DII -3pkt, K. Król Spitfire LFXVIE -2p, M.Hudyka L.F.G. Roland C. II a-1pkt a wiec Panie! Panowie!: miejsce pierwsze: Stefan Paszkiewicz i jego Albatros DII nagroda: dowolny model ESA marki NPN, plus regulator i silnik i dwa serwa od abcrc.pl miejsce drugie: Michał Drozd i jego Fokker DR1 nagroda: regulator i silnik od abcrc.pl miejsce trzecie: Krzysztof Król i jego Spitfire LFXVIE nagroda: dowolny model ESA marki NPN plus dwa serwa od abcrc.pl nagroda specjalna, ufundowana przez Mirolka dla: Piotra Tarnowskiego za ładną realizację modelu P-47M oraz dla najmłodszego uczestnika -pakiet 1300mAh/3s wyróżnienia: T.Betka za model Pfalz D III Piotr Berus za model Siemens Schuckert D III Marcin Hudyka za model - L.F.G. Roland C. II a Kamil Dudek za model Jak 3 Jacek Karolczak za model Pfalz D III osoby uprawnione do 40% bonusu na zakup dowolnego modelu ESA produkowanego przez NPN - LUB wybranego przez siebie: do wycięcia Stefan Paszkiewicz Piotr Tarnowski Piotr Berus Tomasz Betka Krzysztof Król Marcin Hudyka Jacek Karolczak Kamil Dudek Michał Drozd w imieniu JURY i SPONSORÓW - gratuluję wszystkim zawodnikom, przyznam szczerze że mieliśmy bardzo trudne zadanie z selekcją Waszych prac. Poziom był niesamowicie wyrównany i wysoki! brawo Panowie! Tak piękne modele ubarwią niejedne zawody i będą prawdziwą gratką dla widzów! Dzięki Wam - znowu ożyła/ożyje/ odrobina historii... Do zobaczenia na zawodach! PS. Już dziś zapraszam wszystkich na przyszłoroczną edycję konkursu na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek67 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Witam. Ogromnie się cieszę, że stanąłem na podjum, w co prawdę mówiąc szczerze wątpiłem widząc wspaniale wykonane modele kolegów, a w szczególności piękne modele dwupłatów WWI. Bardzo dziękuję Jurorom za pochlebne oceny, a kolegom modelarzom za to że mogłem stanąć z Wami w szranki. Mam nadzieję, że jeżeli okoliczności pozwolą będziemy mogli powalczyć znowu za rok. Pozdrawiam Krzysiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Gratuluję zwycięzcom, zrobiliście piękne modele, udało mi się dużo nauczyć na Waszych relacjach za co dziękuję. Pozdrawiam serdecznie Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi