Michu_94_ Opublikowano 12 Marca 2008 Opublikowano 12 Marca 2008 Witam i pozdrawiam wszystkich użytkowników forum.Miała być piękna cessna a skończyło sie na czymś co tylko trochę przypomina samolot rc (skutek "opaczności") :jupi: Samolot kosztował mnie około 350 zł (w porównaniu do cessny zaoszczędziłem 200 zł) fundusze zbierałem około pół roku wiec dla mnie to dużo. ;D Opis samolotu: -4 kanałowa aparatura -szer. 870 dł. 528 -silnik 370s z przekładnią -3 serwa 8g -regulator obrotów silnika -odbiornik 4/5 kanał -smigło 9070 -bateria 9.6 v Ni-MHa 650 mAh -Waga gotowca do lotu około 450 g -częstotliwość 35 Samolocik ma służyć do nauki.Dlatego jego chwile są policzone :rotfl: W miedzy czasie zaczołem budowac RWD5 skazzo (depron) gdy tylko Nemo straci "właściwości lotne" natychmiast wszystko co sie da mątuje do RWD-5 i mam nadzieję że będe latał dalej.Pierwsze loty 2x5min wykonał mój starszy brat , nigdy nie latał na rc zato dużo na różnych symulatorach.Pierwsze 5min to była prawdziwa walka o życie (silny wiatr)potem było już lepiej model ocalał (udało się bezpiecznie wylądować).Mam z tych lotów filmik i postaram sie go później udostępnić chociaż niewiele na nim widać (zapadające ciemności i mój stres).Samolot wymagał pewnych poprawek które zajeły mi i tacie dwa popołudnia.Wytrymowania dokonali brat z tatą. O to zdjęcia : Model wymagał kilku poprawek min. zamontowałem wyłącznik zasilania Model gotowy do lotów (bez naklejek z których zrezygnowałem później wykonam jakieś malowanie) Oto filmik przedstawiający skrót z pierwszego oblotu : http://pl.youtube.com/watch?v=8wmykvZwcW0 -------------------------------------- Pozdrawiam Michu_94_
Barlu Opublikowano 12 Marca 2008 Opublikowano 12 Marca 2008 Przyznam Ci że dobry model na początek z tego co się orientuję. lekki i nie za szybki górnopłat, z całym kompletem e-sky. Serwa masz tam esky 8g, zgadza się? Wszystko ich produkcji z możliwością wymiany? (nie to co w chińskich zabawkach, rozbierasz a tam nie ma serwa :devil: :devil: :devil: ) Gratuluję oblotu (przez brata) i życzę powodzenia :wink: Starannie wykonany widać :faja: Przynajmniej orientujesz się a nie to co niektórzy, f-16 na dzień dobry sobie kupują :devil: :devil: :devil:
Michu_94_ Opublikowano 12 Marca 2008 Autor Opublikowano 12 Marca 2008 Dzięki za opinie przyznam Ci że samolocik zaczyna mi sie coraz bardziej podobać. Mam problem z wstawieniem filmiku,kiedyś na forum widziałem link do instrukcji wstawianie filmików ale nie moge go znaleść.Może ty masz taki adres??? Gratuluję oblotu (przez brata) W czasie drugiego lotu brat wystartował i wylądował a w międzyczasie ja sie troche pobawiłem,udało mi sie nawet jakoś zrobić świece --------------------------------------------------------- Pozdrawiam Michał
piejar Opublikowano 13 Marca 2008 Opublikowano 13 Marca 2008 Ja też zastanawiałem się kiedyś nad zakupem Nemo ale mam Cessnę. Szukając informacji o Nemo, znalazłem taki wątek (po angielsku ) http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=721209&page=18 Może znajdziesz tam coś interesującego. Powodzenia.
Barlu Opublikowano 13 Marca 2008 Opublikowano 13 Marca 2008 Hmm... Wrzucasz film na www.youtube.com i kopiujesz link, wklejasz i już... To ja tak kolegom dawałem latać Tzagim, tyle że lądowanie należało do nich, jeden walił się zawsze na skrzydło ( :evil: ) a drugi poleciał mi hen hen daleko że widać nie było prawie, wylądował dobrze przez przypadek, i to na orance, oddalonej jakiś km. od nas :shock: edit: Ten nemo jest na silnik szczotkowy czy bez szczotkowy ? Chyba szczotkę ma z tego co widzę :faja:
cobra Opublikowano 13 Marca 2008 Opublikowano 13 Marca 2008 -silnik 370s z przekładnią jak najbardziej szczotkowy.
Barlu Opublikowano 13 Marca 2008 Opublikowano 13 Marca 2008 A no rzeczywiście, ślepy jestem i mam sklerozę. Przecież czytałem to całe :twisted:
Michu_94_ Opublikowano 13 Marca 2008 Autor Opublikowano 13 Marca 2008 jak najbardziej szczotkowy Tak silnik 370s szczotkowy z przekładnia ale niewiem jakiej wielkości jest ta przekładnia (nie pisze) Z powodu złej pogody nie mam możliwości na latanie więc wziołem sie z tatą na małe poprawki estetyczne już nie długo bedą fotki. :twisted: :mrgreen: ------------------------------------------ Pozdrawiam Michał
Michu_94_ Opublikowano 13 Marca 2008 Autor Opublikowano 13 Marca 2008 Filmik z pierwszego oblotu już dodałem jest on dostępny w pierwszym poście tego tematu i w tym poście po niżej... http://pl.youtube.com/watch?v=8wmykvZwcW0
adi-000 Opublikowano 14 Marca 2008 Opublikowano 14 Marca 2008 Michu_94_, latałeś ty czy tata jeżeli ty to czy był to twój pierwszy lot w życiu??
meteor Opublikowano 14 Marca 2008 Opublikowano 14 Marca 2008 model lata dosyć nerwowo, albo mam takie wrażenie PS- lubię Cię za tą piosenkę Dżemu w filmiku ;D
Michu_94_ Opublikowano 14 Marca 2008 Autor Opublikowano 14 Marca 2008 Michu_94_, latałeś ty czy tatajeżeli ty to czy był to twój pierwszy lot w życiu?? Tata w tamtym filmiku służył jako starter ja filmowałem a latał mój starszy brat (był to jego pierwszy lot na rc ) doskonale sobie poradził ponieważ bardzo dużo latał na różnych symulatorach bitew powietrznych takich jak np. WarBirs od dzieciństwa , natomiast jak zakupiliśmy model latał na fms... Przekazał mi pare istotnych wskazówek ale dziś latałem zupełnie sam pierwszy raz w życiu na rc i jestem happy bo nie rozwaliłem swojego modelu (tata dziś filmował) w krótce filmik z dzisiejszych lotów...
Michu_94_ Opublikowano 14 Marca 2008 Autor Opublikowano 14 Marca 2008 model lata dosyć nerwowo, albo mam takie wrażenie PS- lubię Cię za tą piosenkę Dżemu w filmiku ;D Samolot latał nerwowo ponieważ był silny wiatr a brat latał pierwszy raz w życiu na rc. W kolejnym filmiku specjalnie dla Ciebie bedzie też troche Dżemu . Muzyke tą lubią wszyscy w mojej rodzinie w tym ja też
Michu_94_ Opublikowano 14 Marca 2008 Autor Opublikowano 14 Marca 2008 Wczoraj gdy był zła pogoda razem z tatą pomalowaliśmy Nemo tak aby troche przypominał samolot Oto co z tego wynikło W nowych barwach Nemo przybrał 16g :shock:
Michu_94_ Opublikowano 14 Marca 2008 Autor Opublikowano 14 Marca 2008 Dziś wieczorem ucichł wiatr a co z tego wynikło można obejrzeć tu : http://pl.youtube.com/watch?v=FWlk6VxqaGY Moim zdaniem nemo to bardzo dobry samolot dla początkujących łatwo się nim lata... Polecam ! Malowanie fajne, tylko te stery :roll: Stery zostawiłem tak jak są bo były już orginalnie pomalowane może kiedyś to zmienie :roll: Dzisiejszy dzień będę pamiętał długo LATANIE RC JEST SUPER !!!
profesorek92 Opublikowano 14 Marca 2008 Opublikowano 14 Marca 2008 Gratulacje, bardzo ładny lot. Nemo sam w sobie też nieźle wyszedł. Ja swojego pierwszego razu jeszcze nie przeżyłem ( :twisted: ), ale mam nadzieję, że będzie wyglądał tak jak Twój. Pozdrawiam
Michu_94_ Opublikowano 14 Marca 2008 Autor Opublikowano 14 Marca 2008 Dzięki za uznanie :)Wydaje mi sie że Nemo jest bardzo łatwy w pilotażu ponieważ łatwo mi sie nim latało aż do wykończnia bateri.Musze jeszcze dokupic jeden pakiet bateri ponieważ na tej moge latać tylko 12-14 minut.Jeśli jutro bedzie pogoda to bede latał z komórką pod kadłubem i nakręce filmik
Doman Opublikowano 15 Marca 2008 Opublikowano 15 Marca 2008 Dzisiejszy dzień będę pamiętał długo LATANIE RC JEST SUPER !!! Gratuluję udanego lotu! I witam wśród tych, których złapał bakcyl RC i nie chce puścić 8) Tyle startów, co lądowań!
Michu_94_ Opublikowano 15 Marca 2008 Autor Opublikowano 15 Marca 2008 Gratuluję udanego lotu! I witam wśród tych, których złapał bakcyl RC i nie chce puścić Tyle startów, co lądowań Dzięki. Dziś u mnie jes też ładna pogoda na latanie więc bedą filmiki z lotu ptaka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.