Grubyzzz Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Witam powolutku składam swojego pierwszego balsiaka kadłub mam już gotowy, wziąłem się za ster kierunku stateczniki itp. oklejać będę chyba oracalem 551 bo oracover strasznie drogi ale z tym to chyba sobie poradzę. Piszę w sprawie elektryki ponieważ jestem trochę zielony w tych sprawach, czy mogli by mi koledzy zaproponować jaki silnik,regulator ,serwa, wyposażyć to latadło oczywiście w rozsądnych pieniądzach na forach czytałem żeby zkładać serwa mini inni zaś polecają standard sam już nie wiem, a co do regulatora to co to jest ten bec bo są z wbudowanym i osobno i tutaj tez nie wiem w którą strone iść więc proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Witam. Silnik wielkości Turnigy 3536 1200 obrotów na Volt , Regulator 40A z SBEC 5A , Pakiet LiPo 3S 2200 mAh , Serwa wielkości Hitec Hs-81 . Śmigło 13/6 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grubyzzz Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 czyli serwa micro? i czy na pewno wystarczą a co do regulatora to czy on poradzi sobie z 4s w przyszłości? I wutlumaczcie mi jeszcze dlaczego domek pod silnik ma jedną wrege krótsza a drugą dluzszą przeciez jak przykrece silnik to on po prostu nedzie krzywo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Hs 81 to nie są serwa mikro , jak kupisz regulator obsługujący 4 S to będzie działał na 4S . Domek jest krzywo bo producent zaplanował już wykłon silnika w modelu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grubyzzz Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 a można wiedzieć po co ten wykłon? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 każdy samolot napędzany śmigłem z przodu (nie ważne,duży lub model) ma dobrany odpowiednio wykłon silnika w prawo patrząc od ogona po to aby zrównoważyć moment skręcający który wytwarza obracające się śmigło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grubyzzz Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 ok dzieki. w weekend zabiorę się za dalsze składanie więc w razie jakiś problemów napiszę myslę że juz go w weekend okleje (czego sie strasznie boję) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 nie ma się czego bać ,na pewno sobie poradzisz . w necie jest pełno opisów i filmików pokazujących całą procedurę oklejania folią.wystarczy tylko poszukać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 oracal czyli folia samoprzylepna??? okleja się super, ale ciężko wychodzi. swoją katanę z artexu też miałem zrobioną oracalem https://imageshack.com/i/n7p1030974j Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grubyzzz Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 a mógłbyś mi w skrócie opisać jak to robiłeś. na zimno czy na gorąco i jakiego oracala użyłeś oraz jak poradziłeś sobie z krawedziami i kantami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 lekko przyklejasz na zimno żeby się folia modelu trzymała, grzejesz suszarką i przeciągasz palcem po folii w kierunku na zew. pozbywając się bąbelków powietrza. jak się mocno nagrzeje to zmarszczki same się ściągną. ta folia ma wadę bo jest ciężka i od słońca się ponownie marszczy w miejscach gdzie "wisi w powietrzu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grubyzzz Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 ale w jakim sensi sie marszczy od słońca bo nie ukrywam że mnie trochę zmartwiłeś i teraz się boję że jak okleję to po tygodniu będę miał flaki na skrzydłach i podpowiedzcie mi jeszcze jakie macie patenty na mpcowanie skrzydel oprocz tej rurki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 czyli serwa micro? i czy na pewno wystarczą a co do regulatora to czy on poradzi sobie z 4s w przyszłości? I wutlumaczcie mi jeszcze dlaczego domek pod silnik ma jedną wrege krótsza a drugą dluzszą przeciez jak przykrece silnik to on po prostu nedzie krzywo Uważam, że do tego modelu KV w granicach 950-990 i 3S -śmigło ok. 13x4 -13x6. Z tym KV da się jeszcze pośmigać na 4S, ale z KV 1200 to byłoby już ciężko. Konieczne byłoby mniejsze śmigło. Napęd byłby szybki a nie z większym momentem, czego potrzebują akrobaty i 3D. Jeżeli chcesz się oswoić z modelem na pakiecie 3S i szybko przejść na 4S to celuj w silniki ok 850 KV i śmigło ok 12x6. Co do oklejania tu masz instrukcję (pod literką O): http://www.modelemax.pl/instrukcje.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grubyzzz Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Co powiecie o tym silniku? http://www.bocianmix.pl/2359,produkt,modele.html albo o tym http://www.bocianmix.pl/2359,produkt,modele.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafitxt Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Robercie, pójdź do modelarni która znajduje się w MCK w Żywcu naprzeciw boiska Koszarawy tam instruktor z doświadczeniem wszystko Ci wytłumaczy, pokaże, doradzi i na miejscu rozwije wątpliwości. Ja oklejam oracalem czyli folią reklamową na papier, najpierw skrzydło oklejam papierem a na to folia z tym że wszystkie wykonane przeze mnie skrzydła z powodów ekonomicznych są styropianowe a ostatnio zamiast folią oklejam kolorową taśmą pakową którą kupuję w papierniczym na Komorowskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grubyzzz Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Dzieki wielkie za info bo ja myslałem ze to kółko modelarskie sie juz dawno rozsypało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grubyzzz Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 A powiecie mijeszcze jakie patenty macie na montaz skrzydeł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi