Kry Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Koledzy mam problem- mój Bixler 2 (motoszybowiec) w skutek nieprzewidzianego podmuchu wiatru osiadł na wysokim (13 m) drzewie. Próbowałem tam wleźć- bezskutecznie, dorzucić kamieniem i patykiem- bezskutecznie,sznurkiem z żelaznym balastem- nie da się. Wymyśliłem zrobienie 10 m patyka z rur PCV do instalacji elektrycznych, są zbyt giętkie i się wybaczają.Podobnie z metalowym gwintowanym prętem (fi = 10). Macie pomysł jak dosięgnąć ten model? Myślicie, że straż pożarna zgodzi się pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Kup 0,7 i powiedz że w modelu siedzi kot . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Proca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 hehe, mi ostatnii musiała pomóc OSP kosztowało mnie to o ile pamiętam 200 zł .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donaro Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Hmm... a może łuk i pseudo strzała i żyłka? Wiem że pomysł trochę głupi, ale osobiście wolałbym go przebić niż żeby tam wisiał kilka dni. Może też ktoś z multikopterem spróbuje go jakoś zahaczyć linką czy żyłką z haczykiem. Współczuje straty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Ta zahaczysz multikopterem tak ze bedzisz sciagal 2 modele zamiast jednego. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kry Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 (edytowane) Model z elektroniką jest warty ok. 320- 350 zł. Nie wiem czy jest sens doinwestowywać 200 zł dla akcji OSP. Dodano: Aktualnie mieszkam w Jedlinie Zdroju pod Wałbrzychem. Przeprowadziłem się tutaj około miesiąca temu. Nie znam jeszcze nikogo z kręgu lokalnych modelarzy. Zna ktoś z Was jakiegoś wprawnego operatora wielowirnikowca z okolic Wałbrzycha? Zapłacę za taką usługę, oczywiście o ile to będzie opłacalne. Proszę o kontakt na prywatną wiadomość lub telefonicznie 696-475-012! Dodano2: Donaro pomysł z łukiem nie jest głupi, jutro poszukam odpowiedniego drzewa do tego celu. Najgorszym w tej historii jest fakt, że to jest stare podziurawione przez korniki drzewo. Rozpada się z zewnątrz, ale w środku nadal ma stabilny rdzeń. Nie posunę się do ścięcia drzewa. Z całego modelu najbardziej mi szkoda elektroniki... Edytowane 17 Lipca 2014 przez Kry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 no niestety, też mi było żal i wartość modelu była ok. 550 zł.. ale ... nie mogłem sobie wydarować, żeby tak się marnował na drzewie a szczególnie odbiornik / pakiet i serwa bo wilgotność powietrza w nocy była zabójcza. Spróbuj, zadzwoń jak się uda to i "za flaszkę" Ci go zdejmą. Ja trafiłem akurat w bardziej "zajętym" terminie 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Ja ci moge pozyczyc multikopter to sobie sciagniesz. Ale dajesz najpierw 1000 pln w zastaw jak powiesisz quada na drzewie to ja biore 1000 a ty zostajesz z dwoma sprzetami na drzewie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donaro Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Pomysł z łukiem nie jest do końca pewny ale może się udać. Ściągaliśmy tak latawiec z drzewa ale nie z 13 m. Efekt był taki że ostatecznie latawiec spadł ale porwany. Wszystko zależy od tego jak jest zaczepiony model. Być może spadnie po pierwszej wichurze a być może nawet tak nie uda sie go sciągnąć. Polecam żyłkę o dużej wytrzymałości. P.S: zyczę celnego oka my celowaliśmy na zmianę chyba z godzinę, a było dużo niżej. edit: szpachla nie chodzi o to żeby zahaczyć multikopterem i ciagnąć tylko żeby upuścić na model linkę lub żyłkę z hakiem. Wierze że to jest wykonalne nawet jeśli nie trafisz w model to możesz szarpiąc za gałęzie model może spadnie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kry Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Znalazłem właśnie w okolicy OSP w Zagórzu Śląskim, ale nie mogę odnaleźć numeru telefonu. Chyba jutro się przejadę miasteczko dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Przypomniało mi się jak ściągałem Yaka54 z wyyyysokiej topoli. Miałem z odpadu rurki aluminiowe takie jak od namiotu. Połączyłem je do kupy i zabezpieczyłem taśmą (około 8 metrów łączna długość) i zaczęła się zabawa niby tylko podnieść i tyknąć model, ale to było tak giętkie, że robota na 15 minut zajęła dobre 4 godziny Żadne linki, ciężarki itp. nie pomogły. Był jednak pozytyw ter akcji Model ostatecznie strąciłem i spadł na trzciny tak, że zamoczył się na głębokość propsaivera w wodzie. Mogłem go spokojnie zabrać z trzcin brodząc prawie po pas w g...nie czyli śmierdzącym od zgniłych liści bagnie :) Znalazłem właśnie w okolicy OSP w Zagórzu Śląskim, ale nie mogę odnaleźć numeru telefonu. Chyba jutro się przejadę miasteczko dalej. Próbuj, warto ... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donaro Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 A może zrobić pseudo oszczep i zamocować do niego mocną linke i przerzucić nad drzewem? Chodzi o ot aby zaczepić o gałęzie. Potem szarpać. Najwyżej posypią się gałęzie. Wierze że to może się udać Daj znać czy sie powiodło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kry Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Próbowałem zamiast oszczepu rzucać linką z patykiem, ale nie mogłem dorzucić do.modelu- ot, niefortunne lądowisko. Trudno dostępne dla osoby z dołu. Jutro popróbuje z większym obciążeniem. Teraz dam sobie spokój, bo bateria padała już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Musisz iść pogadać ze strażakami nie dzwoń pogadaj może 0,7 nie załatwi sprawy ale oni też mają ćwiczenia niech poćwiczą u Ciebie . Albo zamów zwyżkę 50 zł godzina . http://www.zwyzki-bytom.pl/wynajem-podnosnikow-zwyzek.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 A może zrobić pseudo oszczep i zamocować do niego mocną linke i przerzucić nad drzewem? Chodzi o ot aby zaczepić o gałęzie. Potem szarpać. Najwyżej posypią się gałęzie. Wierze że to może się udać Daj znać czy sie powiodło. Łuk i strzała cienka żyłka przestrzelić przez gałąź dowiązać mocny sznur przeciągnąć i rozkołysać całą gałąź na pewno spadnie , nam się udało po 3 dniach innych , prób ,łuk był najlepszy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Ta zahaczysz multikopterem tak ze bedzisz sciagal 2 modele zamiast jednego. Nie koniecznie. Multicopter zrzuci na niego jedynie linkę z kotwicą. Tak ratowali drona z zabytkowej wieży w GB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kry Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Łuk i strzała cienka żyłka przestrzelić przez gałąź dowiązać mocny sznur przeciągnąć i rozkołysać całą gałąź na pewno spadnie , nam się udało po 3 dniach innych , prób ,łuk był najlepszy. Używaliście jakiegoś profesjonalnego łuku strzeleckiego, czy takiego zrobionego na kolanie? Zastanawiam się z jakiego drewna wykonać taki łuk? To jednak jest już 14 metrów w górę, plus kilka metrów w poziomie. Dość duży dystans:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darqo Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Masz znajomego wędkarza? spining i trochę ołowiu na końcu powinno pomóc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kry Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Niestety jestem tutaj nowy, przeprowadziłem się 3 tygodnie temu za pracą. Mało kogo znam. Popytam wśród ludzi, może kto pożyczy bata. Dziękuję za sugestię! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi