Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Polatałem dzisiaj moim Pioneerem i odkryłem problem jak w temacie. W czasie lotu luzuje się nakrętka trzymająca śmigło. W efekcie model praktycznie traci napęd i trzeba szybko lądować. Czy tylko ja mam taki problem, czy jest on powszechny w tych modelach (Pioneer, Beta) ? Jak sobie z takim problemem radzicie ? Jakiś klej do gwintów będzie dobrym pomysłem ?

Opublikowano

Moje śmigło nigdy się nie odkręciło  sprawdź czy dobrze przykręciłeś , znaczy się napisami w kierunku lotu .

Prawidłowo założone to nakrętka powinna się dokręcać nie odkęcać.

Opublikowano

A może mój silnik kręci się nie w tą stronę co trzeba ? Kupiłem model ARTF, czyli silnik był już połączony z ESC, więc założyłem, że wszystko jest złożone poprawnie. Ale może to nie było prawidłowe założenie. W którą stronę powinien kręcić się silnik w tym modelu (napęd pchający) ?

Opublikowano

W prawo patrzac z pozycji modelu. Leci? To znaczy, że kierunek obrotów jest ok.

No chyba, że masz inne śmigło niż w zestawie.

Także nie spotkałem się z samoczynnym odkręcaniem. Ale jeśli tak się dzieje to nic nie zaszkodzi jeśli podsmarujesz gwint klejem.

Opublikowano

A czy śmigło jest wyważone? Może ono daje wibracje i przez to nakrętka się odkręca?

Śmigła z zestawu nie są zbyt dokładnie wykonane i dobrze je zmieniać na śmigło APC 6x4 EP (pusher).

Opublikowano

może się odkręcić dokręć na kleju do śrub albo na uhu por to normalne obroty powinny być w przeciwnym kierunku ale pewno śmigło masz normalne a tam mamy napęd pchający mocno dokręć  na kleju ewentualnie daj  nakrętkę samo kontrującą  :)

A czy śmigło jest wyważone? Może ono daje wibracje i przez to nakrętka się odkręca?

Śmigła z zestawu nie są zbyt dokładnie wykonane i dobrze je zmieniać na śmigło APC 6x4 EP (pusher).

apc tez mi nawiało dlatego daje je na uhu

Opublikowano

Model lata, czyli na logikę faktycznie śmigło się kręci w prawidłową stronę. Używam oryginalnego śmigła, na którym nie ma żadnych napisów, więc kierunek montażu dobrałem intuicyjnie. Ma ktoś fotkę, na której widać prawidłowo zamontowane seryjne śmigło w Pioneerze ?

W każdym razie dzięki za zainteresowanie tematem. Użyję kleju do gwintów i zobaczę czy będzie lepiej.

Opublikowano

Model lata, czyli na logikę faktycznie śmigło się kręci w prawidłową stronę. Używam oryginalnego śmigła, na którym nie ma żadnych napisów, więc kierunek montażu dobrałem intuicyjnie. Ma ktoś fotkę, na której widać prawidłowo zamontowane seryjne śmigło w Pioneerze ?

W każdym razie dzięki za zainteresowanie tematem. Użyję kleju do gwintów i zobaczę czy będzie lepiej.

Śmigło powinno być tą wypukłą stroną w kierunku lotu.

Podklejenie faktycznie może pomóc, chciałem tylko koledze zwrócić uwagę na to że warto to śmigiełko również wyważyć bo obraca się ono dość szybko i to może dawać dość spore wibracje.

Opublikowano

Wyważanie śmigła brzmi jak wyższa szkoła jazdy. Muszę o tym poczytać :). Loctite niebieski chyba mam, ewentualnie faktycznie podprowadzę żonie lakier do paznokci :).

Opublikowano

Tego nibysmigielka z zestawu nie ma co wywazac. Do tego modelu nie ma co go tez zakladac. Lepiej zmienic na cos markowego i dopiero wtedy wywazac i montowac.

Opublikowano

Tego nibysmigielka z zestawu nie ma co wywazac. Do tego modelu nie ma co go tez zakladac. Lepiej zmienic na cos markowego i dopiero wtedy wywazac i montowac.

Nie przesadzałbym z takimi opiniami.

Kiedy kupiłem Sky Surfer`a 2000 spotkałem się z podobną opinią, jednak wyważyłem te z zestawu i śmigałem z bardzo dobrym skutkiem, do czasu złamania po ok. 14 h nalotu.

Mała uwaga: śmigło z zestawu było chyba najbardziej badziewne pod kątem wyważenia jakie miałem do tej pory i wymagało sporej korekty masy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.