RobUK Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Witajcie, Ponieważ moja latorośl domagała się aby jej zaprojektować i zbudować coś do nauki latania, usiadłem i wymodziłem ... mały górnopłat. Długość szacowana 550mm, rozpiętość podobnie, około 600mm, wysokość wraz z podwoziem około 220mm. Profil KFm2 (najprawdopodobniej) płat prosty z podporami ... bez udziwnień. Wstępny zarys kształtu: Niewielkich rozmiarów o zwięzłej budowie i sporej powierzchni nośnej. Lekki bo mam nadzieję, że waga nie przekroczy 250/300g wraz z osprzętem. Zakładam, że będzie latał .... i do tego powoli Oczywiście w warunkach bezwietrznych Myślę jaki motorek do tego założyć, zasugerujcie coś do takiej wagi i możliwie najmniejsze gabarytowo, jakiś Outrunner o niedużym KV bateria 2S 350mAh no może maksymalnie 500mAh bo nie sądzę żeby potrzeba było więcej a ma być lekko Śmigiełko 5"-6" a może i mniejsze 2 serwa mikro .... Taki jest plan ... około godzinę później ... Powoli wyłonił się kadłub. Wykonany z twardego styropianu 2mm, wzmocniony cienkimi 1.5mm prętami węglowymi wewnątrz, plus klatka z balsy w której zamocuję serwo steru wysokości a na przedłużeniu w przód zamontowany będzie silnik. Drugie serwo znajdzie miejsce na płacie i będzie napędzało bowdenami lotki. Czyli wysokość, lotki i ciąg to wszystko co będzie posiadał AMBeR Mini. Klatka będzie powiększona także w tył aby usztywnić i zabezpieczyć kadłub przed złamaniem w przypadku twardego lądowania. Podwozie z cienkiego drutu stalowego osadzone będzie wewnątrz klatki ale zostawiam to na koniec. Zobaczymy jak się wszystko wagowo poukłada i gdzie mi SC wyjdzie. wtedy zdecyduję jak i w którym miejscu osadzić podwozie C.D.N. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciany Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Mnie się podoba :] Jak zawsze. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Nie polecam takiego maleństwa do nauki latania. Musi być na prawdę lekki bo inaczej bedzie szybko latać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Wygląda na to, że będzie bardzo lekki Niestety muszę zostawić budowę na 2 tygodnie bo jadę na wakacje (bardzo krótkie) ale zaraz po powrocie ... dokończę dzieła Trzymajcie się wszyscy ... drążków i latajcie ile wlezie, mnie nie będzie dane bo na wakacjach nie będę miał żadnego samolotu ze sobą niestety ... dwa tygodnie "celibatu" ... Chyba, że coś wystrugam na szybko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo1822 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Ja też odradzam mały model do nauki latania. Będzie szybki i trudny do opanowania. Ja bym sklejał coś ze śmigłem pchającym ala Prząśniczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadziurski Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Może to co zaproponuję będzie nieco szalone, ale ja bym widział ten model z innym profilem. Proponowałbym wykonanie modelu podobnego do Old Foggey zrobiony przez chłopaków z FliteTest. Z takim profilem będzie mógł latać wolno i stabilnie. I nawet fajnie będzie wyglądać : D Link do filmiku o budowie modelu: Oraz link do artykułu i konwersji na dwu-płatowca: http://flitetest.com/articles/wing-envy-old-fogey-sesquiplane (nawet sam montuje ten model żeby przekonać się czy nadaje się do nauki latania ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 8 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Prace nieco zwolniły .... czekam na silnik i trochę czasu Wszystko przygotowane. Czekamy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi