baciany Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Robię Skrzydło do Wicherka, Rwd 5, Cessny czy czegoś podobnego. Rozpiętość - 1m. Profil KFm-2/3/4 albo prawdziwe profilowe . Pytanie brzmi: Jakiej szerokosci zrobić skrzydło oraz jakich rozmairów powinny być Lotki w Trenerku I JAK JE ROZMIEŚCIĆ? nNie pogardzę Professionalnym szkicem w Paincie Plan na ksrzydło prosty. Depron, sosna, Depron + klej i mamy Coś z tego: http://www.skyhighhobby.com/wp-content/uploads/2009/02/kfm-airfoils1.jpg Pytanie kolejne. Najprawdopdobniej będzie to KFm-2. Tutaj na obrazku jest depron a miedzy nim sosenka. Mam depron 5,5mm i sosenke 5mm. Czy to nie będzie za grube? Po zrobieniu tego w ten sposób będzie skrzydło miało 1.6cm w najgruszbym miejscu i uskok 10.5mm . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Dla trenerka lepszy kfm3. jak masz podkład 5,5 to 3x5,5 to będzie 16,5mm. Wg teori grubość profilu powinna być ok 9-12%,. Cięciwa zatem powinna byc ok 16,5cm. Może być też nieco większa, np 18-19cm, nic sie nie stanie. To zależy od proporcji modelu. Na zdjęciu nie widać rurki węglowej, ale jest ona na czole środkowej warstwy. proporcje lotek zrób wg proporcji wicherkowych . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciany Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 W ramach testu wykonałem coś takiego. Szerokość lotek: 1 cal, szerokość do "stopnia" 2 cale, szerokość za stopniem 2 cale. Depron 5.5mm, sosna 5mm. Zdjęcia nie mam Gdyż albowiem aparatu nie mam. Czy takie coś ma prawo bytu? Czy jednak lepiej KFm-3 Tak jak pokazałeś. Dzięki za proporcje. Na pewno z nich skorzystam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil9912 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Stopień powinien być w połowie cięciwy płata, czyli albo 0.5 cala dłuższy, albo lotka o cal przesunięta w lewo. Szerokość lotki jest liczona do całej szerokości płata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciany Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 A to tu się machnąłem. Wywalę tą lotkę po prostu a wytnę nową. Sama budowa (nie licząc błędu z lotką) jest chociaż poprawna? Mogę takie coś zastosować w samolocie typu Wicher lub innym górnopłacie? Zrobię jeszcze testową próbkę KFm-3 jak pokazano mi wyżej. Wstawię zdjęcia jak to wyszło. A potem robię pełnowymiarowe skrzydło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil9912 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Sama budowa jest ok. Możesz oczywiście stosować to skrzydło w trenerkach itp. Z tego co pamiętam kfm 3 jest wolniejszy od 2. A jak ze sztywnością tego skrzydła? Jak zbudowałem kfm3 120x13cm to było zbyt wiotkie pomimo listwy 6x6, więc musiałem wkleić jeszcze jedną taką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciany Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Chwilowo testowe skrzydło ma szerokość 5 cali a długośc 30cm bo to testowe Zbuduje normalne to zobaczymny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 A jak ze sztywnością tego skrzydła? Jak zbudowałem kfm3 120x13cm to było zbyt wiotkie pomimo listwy 6x6, więc musiałem wkleić jeszcze jedną taką. Kwadratowe listwy i okrągłe pręty nie dają sztywności. Rurka, tak jak zrobił robertus, daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Potwierdzam. Ja ogólnie mało drewna stosuję. W depron wstawiam rurkę węglową fi 6 i mam spokój z dżwigarem skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil9912 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Wiem, że rurka daje odpowiednią sztywność, jednak gdy zamawiałem do budowy modelu, to nie mieli na stanie rurki o odpowiedniej średnicy.A prostokątne listwy radzą sobie lepiej od kwadratowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciany Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Jako że pod ręką mam tylko sosenkę 5mm to na razie z niej skorzystam a potem drugie skrzydło zrobię już z rureczką ;} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi