faciu Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 witam kolegów modelarzy. Mam problem z drganiem a może burczeniem serw. Posiadam aparaturę Hitec Laser 6 odbiornik z kompletu i zarówno serwa standardowe w spalinowym samolocie jak i mini serwa w depromie burczą po lekkim ruszeniu drążkiem przestaje na chwilę i znowu zaczynają. raczej nie zauważyłem znacznych drgań ale tej odgłos ja to nazywam burczeniem nie daje mi spokoju. Może ktoś miał taki przypadek proszę o poradę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Cześć Sprawa znana chyba każdemu. Powodów buczenia, bzyczenia, drgania (jak zwal tak zwał) jest parę. Pierwszym z nich jest obciążenie serwa w pozycji neutralnej. Wtedy serwo bzyczy. Ma to miejsce np. gdy wystepuja jakies siły zginające czy skręcające orczyk serwa. Odepnij snapy z serwa i wyczuj palcami, czy popychacze chodzą bez oporów, czy coś nie sprężynuje, czy popychacz jest w plaszczyźnie orczyka itp... Drugi powód to potencjometr w serwie. Wtedy serwo raczej drga, samoczynnie sie wychyla o parę stopni. Miałem parę takich serw - trzeba było rozebrać serwo i przeczyścic potencjometr kontaktem w sprayu. Czasem też po długim nieużywaniu serwa, na scieżkach potencjometru robi się malutka nierówność i serwo musi sie trochę "rozruszać". Trzeci powód to słabej jakosci serwa, które posiadają luzy, szybko zużywające się potencjometry. Z tym nie zrobisz nic - jedynie wyrzuceie serwa pomoże. Takie bzyczenie serwa powoduje zwiekszony pobór prądu przez serwo, nawet parokrotnie. W przypadku gdy masz w modelu pare nieustannie bzyczących serw, moga one wyssać akumulatory do zera w krótkim czasie. pozdrawiam - Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faciu Opublikowano 21 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 No tak, a takie fajne serwa były, musiałem dwa wymienić. dzięki za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 witajcie Kończę pierwszy model, kupiłem sobie serwa z UH HXT 9g, drgają niczym orkiestra, bez przerwy... Odbiornik nie styka się z reglem czy pakietem, antenka także odizolowana gąbką od reszty, poprowadzona wzdłuż kadłuba, statecznika pionowego i poziomego. Na serwa nie działają siły zewnętrzne, sprawdzałem bez orczyka, oraz poza modelem, lata jak szalone... ma ktoś propozycje na poprawę tego stanu rzeczy bo dobijają te szumy nieustawiczne...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekW Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 Głupio spytam - a nadajnik włączyłeś w trakcie tego testu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 no aż taki zielony to nie jestem sprawdzałem wszystko, tylko serwa mi nie dają spokoju... (nie chcąc zakładać nowego tematu, co oznacza 5x piknięcie w regulatorze przy włączaniu? źle zaprogramowałem?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 że się zaczyna programowanie, zależy w jakim regielku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 a jeśli był już programowany? ^^ przy programowaniu nie mogłem oddzielić kiedy przesunąć drążek, robiłem na oko (ciągle piszczało), tutaj 5x pisknie i normalnie mogę sterować wszystkim... więc to nie jest programowanie tak czy siak, zostałem z 2 problemami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 Nie wiem co ma wspólnego programowanie regla do drgań serw.Przecież serwa zasilane są z BEC .Walnięty może być kondensator na zasilaniu w reglu.Programowanie absolutnie nie powinno mieć wpływu na pracę serwomechanizmów.W moim Dualskym 25A wielokrotne pikanie występuje wtedy gdy włączę zasilanie regla przy drążku gazu wychylonym poza położenie minimalne. Edit: Spróbuj odpiąć silnik i zobacz czy serwa się uspokoją. ewentualnie zdejmij śmigło i zrób próby z silnikiem bez śmigła, będzie pobierał mniejszy prąd i jeżeli regler zrobi się gorący to albo silnik ma jakieś zwarcie albo któryś z tranzystorów dostaję przebicia pod wpływem napięcia.Jeżeli tranzystory dostają zwarcia mogą szarpać napięciem zasilania i być może to szarpie serwami.Ale to tylko teoria i jedna z możliwych przyczyn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 W moim Dualskym 25A wielokrotne pikanie występuje wtedy gdy włączę zasilanie regla przy drążku gazu wychylonym poza położenie minimalne. jeden problem z głowy jak podłączam pakiet drążek mam max w dół a co do drgań, ani ze śmigłem, ani bez, ani jak silnik, pracuje, ani gdy nie pracuje, wszelkie możliwe kombinacje sprawdzone, a tam dalej symfonia Mozarta! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 Głupia sprawa, przydałoby się jeszcze jakieś inne serwo podłączyć, i na innym odbiorniku też warto by było przeprowadzić próby.Mam TP 25 albo 30A MAG8 ale jeszcze go nie sprawdzałem.Aż jutro z ciekawości podłączę i zobaczę jak działa Spróbuj zasilać odbiornik z pakietu 4,8v i zobacz czy serwa nie szaleją, jak będą ok to znaczy że regler nie działa jak należy.Jak będą wariowały to serwa lipne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 Sprobuj zasilic odbiornik pakietem 4,8v,moze to byc wina regla?Sorry,Slawek spoznilem,sie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 serwa nowe z UH HXT 9g, podłączyłem też trzecie i to samo, nie wierzę że 3 nowe serwa są niesprawne... pakietu 4,8V nie mam, przygodę z RC dopiero zaczynam, dorobiłem się tylko jednego pakietu lipol (akumulatorków 1,2V też nie mam bo w apce siedzą...) chyba że mogę bez apki sprawdzić, może być wyłączona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 Nie w tym problem że wierzysz czy nie wierzysz, może być tak że trafiłeś na serię bez kondensatorów na silniku albo mają jakąś inną wadę fabryczną.Szkoda że nie masz jakiegoś serwa standard. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 no jak okaże się że trafiłem na wadliwą serię to będzie samobój, poczekam do wakacji z ulotnieniem pewnie... tak czy siak wtyczki nie mam by sprawdzić koszyczek 4,8V, aj aj najgorsze są początki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 Sprawdzę jutro swój regler TP , jeżeli będzie działał dobrze to Ci go pożyczę dopóki nie uporasz się ze swoim reglem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 No to mi serwa też zaczęły drgać XD Najpierw jedno a dzień póxniej zaczęło drgać drugie :roll: Jak podłączam standardy to nie drgaja , jak inne mikro serwo konrada to tez nie drga Serwa które zaczeły drgać to hs55 hiteca - te niebieskie z przezroczystą obudowa Sa to serwa od lotek na długim przedłużaczu własnej konstrukcji koło 60 cm długości Czy to może byc wina przedłużacza ? Tak trochę boje się je rozkręcić bo znając siebie , jak zaczne grzebać przy potencjometrze to później już i ch nie poskładam :devil: Jaki srodek jest tym kontaktem w spreju ? wd 40 moze byc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 (nie chcąc zakładać nowego tematu, co oznacza 5x piknięcie w regulatorze przy włączaniu? źle zaprogramowałem?)U mnie, że regiel jest gotów do pracy i wszystko w porządku (Jeti Advance 30+) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 7 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 Ja mam przedłużki w kilku modelach i nie ma drgań.Przeczyść potencjometr jakimś WD-40 i powinno być OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.