Goju Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Witam, czy mógłby mi ktoś opisać metodę oklejania modelu szyfonem ? Bo próbuję tak samo jak japonką jednak nie za bardzo mi to wychodzi, słabo się napina i czasem nitrocellon przelatuje przez szyfon i robią się takie krople ;/ Może potem na to jeszcze japonkę dać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 szyfonem nie probowalem ale coveralem i owszem lakierujesz w miejscu styku z drewnem a po wyschnieciu napinasz temperatura a na to dopiero lakier podklad itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
list Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 W książce "Zdalnie sterowane modele szybowców" autorstwa W. Niestoja jest doskonale opisana metoda. Szyfon w momencie przyklejania cellonem musi być dobrze naciągnięty a i sama metoda cellonowania jest nieco odmienna niż w przypadku japonki- wąski pasek papieru japońskiego jest tu wielce przydatny. Odsyłam do ww lektury. Zwróć uwagę na fakt, iż w dzisiejszych czasach jest wiele alternatyw do szyfonu, o jednej wspomniał mój przedmówca..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goju Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Spróbuje jeszcze raz to pokryć bardziej naciągając, a zdecydowałem się na szyfon bo akurat mam go pod ręką tylko muszę opanować jakąś technikę oklejania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andy. Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 tu masz skan na ten temat z wspomnianej książki Niestoja - może się przydać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goju Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Na pewno się przyda Bardzo dziękuje ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goju Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Jeszcze mam takie jedno pytanie czy folia modelarska np. oracover usztywni tak samo skrzydło jak japonka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
list Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 O widzisz! W końcu dobry kierunek. Folie typu Oracover to znakomity materiał pokryciowy. Wyraźnie usztywniają klasyczne konstrukcje żeberkowe. A jak to ma się do japonki? Ciężko odpowiedzieć bo zależy to od gramatury japonki, ilości warstw cellonu i na pewno pokrywanej konstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goju Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 No właśnie chodzi o to, że skrzydło jest mało sztywne jednak po pokryciu japonką było ok, nie wyginało się podczas lotu ani nic z tych rzeczy, i dlatego nie wiem jak to będzie z folią... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi